Međimurje do 2020. ima prvi muzej nematerijalne kulturne baštine u regiji

Međimurska županija prijavila je na natječaj Ministarstva turizma Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2018.godini projekt „Uređenje centra za posjetitelje Ekomuzej Međimurje malo“ te i dobila sufinanciranje Ukupna investicija...

Međimurska županija prijavila je na natječaj Ministarstva turizma Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2018.godini projekt „Uređenje centra za posjetitelje Ekomuzej Međimurje malo“ te i dobila sufinanciranje

Ukupna investicija je 6 485 785 kuna, a planira se urediti multimedijalni postav pod nazivom „Ekomuzej Međimurje malo“ sa ciljem da se turistima na jednom mjestu predstave najzanimljivije turističke atrakcije Međimurja. Iz spomenutog natječaja odobrena su sredstva i za novu fazu interpretacijskog centra „Dravski zlatari“ općini Donji Vidovec u iznosu od 490 000 kuna, te općini Sveti Martin na Muri za interpretacijski centar „Skelarska kuća“ u iznosu od 230 000 kuna. 

Radimo najveći projekt u kulturi u Međimurju ikada, projekt koji će označiti otvaranje tek jednog od nekoliko muzeja nematerijalne kulturne baštine u regiji, upravo ovdje u Međimurju, i koji će u 2020. biti vodeći muzej u okruženju ” izjavio ježupan Međimurske županije Matija Posavec.

Konceptom interpretacijskog postava planira se uređenje svojevrsnog virtualnog „međimurskog minimundusa“ tj. Međimurja u malom. Naime, suvremena multimedijalna tehnologija danas omogućava posjetitelju da putem proširene i virtualne stvarnosti te drugih multimedijalnih efekata doživi ono što se nekad postizalo modeliranjem interijera ali na puno atraktivniji način.

Kroz postav će se obraditi top 10 kulturnih i prirodnih atrakcija Međimurja, a koje su istovremeno dio EMM-a s uređenim tematskim posjetiteljskim centrima na izvornim lokacijama.  Teme su:  zaštićena prirodna baština – leptir Plavac, mlin na rijeci Muri, međimurska vinska cesta, dvorac Zrinskih, crkva Sv. Jeronima,   rodna kuća dr. Rudolfa Steinera, ispiranje zlata na rijeci Dravi, biciklizam, međimurska popevka i međimurska gibanica. 

Međimurje do 2020. ima prvi muzej nematerijalne kulturne baštine u regiji!

Također, kako javljaju iz Međimurske županije u koordinaciji s TZ Međimurske županije, jedinicama lokalne samouprave i javnim ustanovama izvodi uređivanje i opremanje šest tematskih centara za posjetitelje i interpretaciju te mega projekt uređenja novog muzeja nematerijalne baštine Riznica Međimurja. Svi centri i muzej dio su integralnog kulturno turističkog proizvoda Ekomuzej Međimurje malo.

Projektom muzeja nematerijalne baštine Riznica Međimurja će se rekonstruirati fortifikacija i revitalizirati u suvremeni Muzej vezan uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine u devet muzejskih jedinica, koje će se odnositi na demografiju, školstvo, jezik i glazbu, ples i glazbene sastave, zanate vezane za nematerijalnu baštinu, međimurske mitove i legende, te zatvorenike u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja.

Predstavljamo potpuno novu priču, nove elemente i uvodimo tehnologiju i suvremeno u povijest, a s obzirom da smo rekli da je naš muzej i društveno odgovoran, u naš smo logotip ugradili i Brailleovo pismo. Uz to, bogatstvo naše baštine dovelo nas je i do naziva muzeja – Riznica Međimurja, a ta će riznica na interaktivni način svakome približiti vrijednosti Međimurja i našeg muzeja“ istaknuo je direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“, ujedno najvećeg dosad u segmentu kulture u Međimurju, kojim će se uz ulaganje od 41 milijun kuna potpuno rekonstruirati najvredniji spomenik feudalne kulturne baštine, a prema planu otvorenje biti će u 2020.godini.

Uspostavljanje sustava infocentara i interpretacije, te  razvoj kulturnog turizma utvrđene su kao prioritetne mjere Masterplanom razvoja turizma Međimurske županije do 2020. , naglašavaju iz Međimurske županije.

Foto / Izvor: Međimurska županija , TZ Međimurske županije

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN