Međunarodni turistički dolasci mogli bi biti manji za 20 do 30% u 2020. godini

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je svoje najnovije procjene vjerojatnog utjecaja koronavirusa na međunarodni turizam. Uzimajući u obzir dosada neviđeno uvođenje ograničenja putovanja širom svijeta, specijalizirana agencija za turizam...

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je svoje najnovije procjene vjerojatnog utjecaja koronavirusa na međunarodni turizam. Uzimajući u obzir dosada neviđeno uvođenje ograničenja putovanja širom svijeta, specijalizirana agencija za turizam Ujedinjenih naroda
očekuje kako će se međunarodni dolasci turista 2020. smanjiti za 20 do 30% u usporedbi s podacima iz 2019. godine.

Međutim, UNWTO naglašava kako se ovi brojevi temelje na najnovijim kretanjima s kojima se globalna zajednica suočava. Radi se o do sada nezabilježenim socijalnim i ekonomskim izazovima koje treba tumačiti s oprezom s obzirom na ekstremno neizvjesnu prirodu trenutne krize.

Očekivani pad između 20 i 30% mogao bi se pretvoriti u pad međunarodnih prihoda od turizma (izvoza) od 300-450 milijardi američkih dolara, što je gotovo jedna trećina od 1,5 bilijun američkih dolara koliko je ostvareno u 2019 godini. Uzimajući u obzir prošle tržišne trendove, to bi značilo kako će se zbog COVID-19 izgubiti rast ostvaren u razdoblju između pet i sedam godina.

Stavljajući ovo u kontekst, UNWTO primjećuje kako su se u 2009. godini, na leđima globalne ekonomske krize, međunarodni turistički dolasci smanjili za 4%, dok je epidemija SARS-a dovela do pada od samo 0,4% u 2003. godini.

“Turizam je jedan od najteže pogođenih od svih ekonomskih sektora”, naglasio je Generalni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili, te dodao kako se turizam ujedinjeno pridružio traženju rješenja radeći zajedno na ublažavanju utjecaja krize, posebno na zaposlenost, i kako bi podržao šire napore na oporavku pružanjem radnih mjesta i pokretanjem ekonomske dobrobiti u cijelom svijetu.

Jasno je kako su milijuni radnih mjesta u tom sektoru u opasnosti, a prema procjenama UNWTO-a oko 80% svih turističkih poduzeća su mala i srednja poduzeća. Uz ovu novu procjenu, UNWTO naglašava povijesnu otpornost i sposobnost otvaranja radnih mjesta nakon kriznih situacija, istovremeno naglašavajući važnost međunarodne suradnje i osiguranje da sektor postane središnji dio napora za oporavak.

Izvor: UNWTO
Foto: Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN