Ministarstvo državne imovine objavilo Javni poziv za kupnju nekretnina u vlasništvu RH

Ministarstvo državne imovine objavilo je javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u vlasništvu republike hrvatske. Tako je na prodaji ukupno 30 nekretnina, a koja se većina upravo nalazi...

Ministarstvo državne imovine objavilo je javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u vlasništvu republike hrvatske. Tako je na prodaji ukupno 30 nekretnina, a koja se većina upravo nalazi na Jadranu – od Opatije, Splita do Dubrovnika.

Rok za podnošenje ponuda je 28.travnja 2017. godine do 14 sati, a sve nekretnine se prodaju u zatečenom stanju “VIĐENO – KUPLJENO”.

Cijeli Javni poziv kao i popis nekretnina pogledajte ovdje 

CERP pokrenuo prodaju 100 društava 

Centra za restrukturiranje i prodaju,  s obzirom da je strateški cilj privatizacija trgovačkih društava u ovlasti CERP-a, po prvi put se pristupilo sustavnoj analizi portfelja, koja je rezultirala odabirom 100 društava koji su u ovom trenutku spremni za prodaju. Naime CERP upravlja s ukupno 442 društva, od kojih u 410 trgovačkih društava ima manjinski portfelj, unutar kojeg u čak 300 trgovačkih društava upravlja s manje od 10% temeljnog kapitala.

Budući da u takvim društvima država nema znatniji utjecaj, osnovni kriterij odabira društava kojima slijedi prodaja,  bio je postotak  vlasničkog  udjela države u temeljnom kapitalu. Prodajom navedenih društava država izlazi iz vlasničke strukture društava u kojima nema mogućnost utjecaja  niti sudjelovanja u donošenju odluka, posebno iz razloga što vlasništvo države u takvim društvima ne predstavlja opći interes. Slijedom navedenog, u narednom periodu pokrenuti će se postupak  prodaje 100 društava ukupne nominalne vrijednosti 144,7 mil kuna.

pro

Između ostalog, donesene su odluke o pokretanju postupka prodaje dionica na uređenom tržištu kapitala izvan knjige. Slijedom navedenog putem javne dražbe na Zagrebačkoj burzi prodavati će se manjnski udio državnog portfelja u društvima kako slijedi: Hoteli MEDENA d.d. Siget Donji (19,81), Hoteli ŽIVOGOŠĆE d.d. Živogošće (3,31%), HTP KORČULA d.d. Korčula (1,50%), MEDORA HOTELI I LJETOVALIŠTA d.d. Podgora (3,87%).

Nadalje, na uređenom tržištu kapitala u modalitetu redovne trgovine u narednom razdoblju prodavati će se manjinski državni portfelj sljedećih trgovačkih društava: APARTMANI MEDENA d.d. Seget Donji (0,52%), HUP ZAGREB d.d. Zagreb (0,88%), LIBURNIA RIVIERA HOTELI d.d. Opatija (1,17%), OLYMPIA VODICE d.d. Vodice (1,33%), OT- OPTIMA TELEKOM d.d. Zagreb (0,42%), PULJANKA d.d. Pula (11,38%) kao i  VALAMAR RIVIERA d.d. Poreč (0,12%). Ostala trgovačka društva u manjinskom vlasništvu države prodavati će se postupkom javne dražbe koja će se, sukladno pravnom okviru upravljanja državnom imovinom, organizirati u dva kruga. Više o svim detaljima potražite ovdje 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN