Muzej Zagreb 80-ih otvoren u Šangaju

Muzej Zagreb 80-ih, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, svečano je otvorio svoja vrata na kineskom tržištu u okviru Muzeja 80-ih pod nazivom Shangai 80s – Zagreb 80s. ...

Muzej Zagreb 80-ih, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, svečano je otvorio svoja vrata na kineskom tržištu u okviru Muzeja 80-ih pod nazivom Shangai 80s – Zagreb 80s. 

U središtu Šangaja, na lokaciji Cool Docks u neposrednoj blizini Bunda, jednoj od najatraktivnijih turističkih pješačkih zona izložba će biti otvorena sve do 29. veljače 2020. godine, a zatim će kroz 10 godina postav ovog zagrebačkog muzeja obići sve velike kineske gradove. 

 „Nakon vrlo dinamične Godine kulture i turizma u kojoj su građani Hrvatske i Kine puno novoga naučili jedni o drugima kroz kulturne projekte i turističku promidžbu, njezino službeno zatvaranje u Kini obilježavamo izložbom razdoblja 80-ih koja će nam pokazati koliko su se oba društva promijenila u posljednjih tridesetak godina. Hrvatska i Kina su, citirat ću predsjednika Državnog vijeća NR Kine, Lija Keqianga, u dijamantnom razdoblju, u odnosima koji snažno napreduju i koji nas ujedno, zahvaljujući takvom intenzitetu, međusobno zbližavaju, ne samo u političkom i ekonomskom, nego sveopćem društvenom i kulturnom smislu “ izjavio je Dario Mihelin, veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini.

Foto: Turistička zajednica grada Zagreba

Dokaz tome je i broj kineskih turista koji dolazi u posjet Hrvatskoj, a ove godine se očekuje kako će do kraja ove godine doći do pola milijuna turista. 2018. godine su gosti iz Kine ostvarili 37% više dolazaka (57.861) i 43% više noćenja (81.027), čime su zauzeli 5. mjesto ukupnih dolazaka i 7. mjesto ukupnih noćenja u Zagrebu. Dobre rezultate ostvaruju i ove godine pa su se, tako, u prvih deset mjeseci popeli na 4. mjesto po ostvarenim dolascima te na 5. mjesto po registriranim noćenjima.

Nakon Muzeja prekinutih veza, Muzeja Iluzija te tematske izložbe Muzeja za umjetnost i obrt, ovo je još jedan zagrebački muzej koji se predstavlja u Šangaju u suradnji Turističke zajednice grada Zagreba i Muzeja Zagreb 80-ih. Podržavamo ovaj jedinstveni projekt te smatramo da će izložbeni postav iz osamdesetih godina na zanimljiv način predstaviti i promovirati turističku ponudu grada Zagreba u NR Kini. Naš grad bilježi konstantan porast broja kineskih turista, a kako je 2019. godina Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma, vjerujemo da će navedeni projekt doprinijeti učvršćivanju turističkih, kulturnih i prijateljskih veza dvaju gradova, Zagreba i Šangaja, čije prijateljstvo će sljedeće godine obilježiti 40 godina“, poručila je direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld. 

Za kraj, zanimjjivo je kako će 2020. godina biti značajna za poboljšavanje međusobnih odnosa, pošto se sljedeće godine obilježava 40. godišnjica prijateljstva između grada Zagreba i Šangaja. 

Povezane vijesti: