Na zagrebačkom se Fuliranju testiraju i novi poslovni modeli

Manifestacije festivalskog tipa poput Zagreb Burger Festivala ili Adventa su, osim mjesta odlične atmosfere i zabave, fine hrane i pića idealni događaji za testiranje novih poslovnih ideja i modela....

Manifestacije festivalskog tipa poput Zagreb Burger Festivala ili Adventa su, osim mjesta odlične atmosfere i zabave, fine hrane i pića idealni događaji za testiranje novih poslovnih ideja i modela.

Ugostitelji mogu iz prve ruke dobiti povratnu informaciju da li njihov proizvod prolazi na tržištu, uhodati zaposlenike, provjeriti cijene ili ispolirati logistiku koja je na ovakvim mjestima vrlo zahtjevna zbog nedostatka prostora, ograničenog pristupa i varijabilnih količina…

Jedno od najinventivnijih, a i najljepših adventskih događanja u Zagrebu – Fuliranje – po izboru posjetitelja Internet stranice Turističke zajednice grada Zagreba idealni testni poligon za nove ideje pa smo prošetali Strossmayerovim trgom i postavili nekoliko pitanja mladim poduzetnicima koji su otkrili što planiraju u skoroj budućnosti.

Bread Club

Bread Club

Pošast pekara na svakom uglu na žalost nije donijela i povećanje kvalitete pekarskih proizvoda, posebice kruha iako bi tržište trebalo reagirati i nagraditi one bolje. Proizvodi koji se trenutno nude na tržištu većinom su osrednje kvalitete, nemaštoviti, pa čak prema tvrdnjama nutricionista i nezdravi!

Stoga se mlada ekipa na čelu s Karlom Vulinom, osnivačem sada već poznate pekarnice Kroštula iz Pakoštana te Anamarija i Zrinka Zajec, koje su utemeljile brend K3 – Kruh na treću odlučila na otvaranje artisan pekarnice otvorenog tipa u sklopu koje će biti i bistro – na taj način iz prve ruke će imati povratnu informaciju kupaca i gostiju!

Koncept Bread Cluba se temelji na proizvodnji ručno pripremljenog kruha bez aditiva od prirodnih kvasaca koje sami uzgajaju, produljene fermentacije (sourdough) i čija će se priprema u cijelosti moći gledati u open space pekarnici koja se otvara početkom siječnja u Trakošćanskoj ulici u Zagrebu. Uz kruhove, u ponudi će biti i lisnata tijesta u modernom francuskom stilu, ali i lokalne varijante klasika poput strudela ili sicilijanske četvrtaste pizze.

U bistrou s tridesetak sjedećih mjesta planiraju ponuditi dnevne juhe i kolač(ić)e koje upravo testiraju na Fuliranju (juhe su za svaku preporuku!), gourmet sendviče i druga jednostavna jela, a najavljuju i gostovanja drugih pekara i kuhara koji će pripremati autorski kruh temeljen na tradicionalnim receptima zemalja iz kojih dolaze. Kako će to izgledati može se vidjeti već sada na kućici na Fuliranju gdje trenutno gostuju i pomažu slastičarka Ivana Čuljak (pekla je zanat u splitskoj Bokeriji i poznata je po brendu Neka jedu kolače), chefica Ivana Bekavac s CIA diplomom (Culinary Institute of America) i poznati chef Dino Galvagno kojeg se mnogi sjećaju po izvanrednim jelima iz popularnog Prasca.U prostoru će jedan cijeli zid biti prekriven hidroponskim sustavom za uzgoj bilja u kojem će uzgajati lisnato zelenilo i začine koji će se koristiti za pripremu jela.

Već sada, kroz Kroštulin pogon, uspješno surađuju sa sve većim brojem hotela kojima isporučuju premium smrznute proizvode (kruhove, peciva i lisnata tijesta) s prirodnim kvascem, bez aditiva i dugom fermentacijom, a uskoro plasiraju i novu liniju za brunch i deserte.
Uz pekarnicu na Trešnjevci planiraju krajem godine otvoriti još jedan lokal u centru Zagreba, a sudeći po entuzijazmu i do sada prikupljenom iskustvu – uspjeh ne bi smio izostati.

Munchy

Munchy

Drugi zanimljivi gastro koncept je Munchy, (pokretna) prikolica uređena u stilu pedesetih kakve su kružile američkim Route 66-om pedesetih godina prošlog stoljeća. Poduzetnička ideja Filipa Eterovića o putujućoj kuhinji nije nova, ali je ponuda jela i pića te vizualni identitet više nego zanimljiva.
Sve je krenulo pokretanjem brenda Smootchfrom the mediterranean sun & nature – no prodaja smoothieja je ograničena zbog vremenskog roka trajanja, pa je Filip 9 mjeseci, uz pomoć dizajnerskog dua pod imenom Mireldy razvijao ideju mobilne kuhinje s krovom iznad glave i tako je nastao još jedan brand: Munchy. Krajem kolovoza Srebrna zvijer – kako tepaju prikolici – imala je premijerni nastup na ljetnim festivalima duž obale i po otocima, da bi se ovog mjeseca privremeno skrasila na Fuliranju.

Street food ponuda inspirirana je putovanjima po Aziji i Europi: hongkongki hit Bubble Waffle i Hurry Curry možda ste i probali negdje drugdje, ali Frap (fried wrap) možete probati samo u Srebrnoj strijeli gdje pod budnim okom Marte Badurine deseteročlana ekipa brine da raznovrsna ponuda bude ukusna i oku ugodna. Frap trenutno pripremaju u tri verzije: veggie, s pršutom i (premijerno) s posebno začinjenom piletinom kombinacijom začina koja je njihova (mala) tajna. Sve što se radi, proizvode sami!

Atelier Køkken

Atelier Kokken

Atelier Kokken…and now something completely different! Vlasnica i buduća chefica restorana s danskim specijalitetima Marta Ušljebrka kojeg planira otvoriti iduće godine u Tkalčićevoj stažiranje je odradila u Kopenhagenu u restoranu Amass kod bivšeg head chefa Nome i odlučila približiti skandinavsku  kulinarsku scenu Zagrepčanima i gostima glavnog grada.

Koncept restorana bazirat će na brunchu, s naglaskom na zdravom doručku pripremljenom od sezonskih, organskih namirnica, te finoj kavi koja stiže ni manje ni više nego iz – Švedske. Osim danskih delicija u ponudi na kućici imaju i domaća zaboravljena jela poput carskog drobljenca (Kaiserschmarrn) i zaseke, a jedan od prepoznatljivih specijaliteta je Red Polse, danska kobasica jarko crvene boje čije su fotografije preplavile društvene mreže, te Hot SnowWhite koju ljutom čini umak domaćeg brenda Volim ljuto.

Nakon bruncha, u večernjim satima Marta će gostima nuditi čuvene danske otvorene sendviče smørrebrød, većinom s morskim sastojcima, a sommelierka Daniela Golac odabrala je biodinamička vina koja će se sljubiti s posluženom hranom. Glede izbora i kvalitete hrane i pića – novitet je Zlatno mlijeko – te sudeći po gužvi ispred kućice nema sumnje da je Atelier Køkken pun pogodak, a s obzirom na sve veći broj gostiju kojima je brunch koncept poznat svi su preduvjeti za uspješnu gastro priču ispunjeni.

Mime’s Gourmet Bar

Mime’s

Za razliku od prva tri primjera, ekipa okupljena oko Mime(ta) već neko vrijeme vodi bistro u Petrinjskoj ulici u blizini Tomislavca. Mime je nadimak oca jednog od vlasnika i njegov je najbolji recept druženje s prijateljima uz dobru hranu i poneko piće – jer nije znao ni jaje na oko ispeći!

Ante Ždero je Katica za sve, dvadesetšestogodišnjaci Marita Ždero i Alen Begić zaduženi su za pripremu kolača i koktela, a najmlađi Dalibor Pavić (tek mu je 20) slaže vrhunske sendviče. U bistrou inače nude jednostavnu dalmatinsku i kontinentalnu hranu uz probrana vina, a na Fuliranju iskušavaju tradicionalna jela u novom ruhu poput zlevanke od kukuruznog brašna i klasične sarme.

Nastoje približiti dalmatinsku kuhinju Zagrepčanima i uz agramerske juhe i šnicle navući ih na paštetu od bakalara, pašta fažol ili bakalar na bijelo i goste osuditi na redovno posjećivanje Mime’sa, a ako testiranje novih jela prođe kako je planirano – projekt Fuliranje će biti implementiran uskoro i u bistrou.

Povezane vijesti: