Nacionalni stožer sutra će predložiti nove strože mjere

Nakon današnje 30. sjednice Vlade RH, predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako je potrebno produžiti mjere koje su na snazi te kako će Nacionalni stožer sutra predložiti nove...

Nakon današnje 30. sjednice Vlade RH, predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako je potrebno produžiti mjere koje su na snazi te kako će Nacionalni stožer sutra predložiti nove mjere.

U protekla 24 sata zabilježeno je 3.918 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 22.445. Među njima su 2.943 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 287 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 3.790 osoba, a testirano je njih 12.294. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 186.963 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 3.918 u protekla 24 sata.

Vlada je do sada u 2020. isplatila 7,7 milijardi kuna za plaće radnika u privatnom sektoru i to za više od 600 tisuća radnika i puno više od sto tisuća poslodavaca, podsjetio je Plenković te dodao da Vlada radi sigurnosti i planiranja u privatnom sektoru, nastavlja s mjerom potpore za isplatu plaća od 4.000 kuna u djelatnostima koje su pogođene zbog koronavirusa i gdje je trenutno onemogućen rad. U te mjere, dodao je, za siječanj i veljaču investirat će se više od 500 milijuna kuna, a sredstva su osigurana već kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U dogovoru sa socijalnim partnerima Vlada će ažurirati i mjeru skraćenog radnog vremena za sve koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu postići maksimalan angažman i efikasnost vlastitih radnika, rekao je predsjednik Vlade.

Nastavit ćemo čuvati svako radno mjesto dok god to bude potrebno, kako bismo krizu prebrodili zajedno te spremni i konkurentni dočekali završetak pandemije. Kroz 2021. investirat ćemo više od 1,2 milijarde kuna u osnaživanje mjera aktivne politike zapošljavanja, čime ćemo poticati zapošljavanje, samozapošljavanje, edukaciju, obrazovanje i obrazovanje za više od 25 tisuća naših građana“, naglasio je premijer Plenković.

U dogovoru sa socijalnim partnerima Vlada će ažurirati i mjeru skraćenog radnog vremena za sve koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu postići maksimalan angažman i efikasnost vlastitih radnika, rekao je predsjednik Vlade.

Nakon 21. prosinca na snazi biti nove mjere, strože od sadašnjih

Iako će se sutra sve službeno saznati nakon konferencije za medije Nacionalnog stožera, očekuje se kako će nove mjere biti strože.

Kako prenosi Index.hr, u nacrtu novih mjera navodno se razmišlja o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili povratak propusnica, kao i zabrana okupljanja osoba iz više od dva kućanstva.

U sklopu produženja postojećih mjera, ostaje zabrana rada kafića, a i restorani ostaju zatvoreni za goste, dok bi kina i frizerski salon i dalje bili otvoreni. Nove mjere bi trebale vrijediti do 08. siječnja.

Vujčićm HNB: Nastave li se mjere još pola godine oporavak tek 2023.

Guverner HNB-a Boris Vujčić održao je redoviti godišnji brifing, ovog puta online zbog epidemije koronavirusa, te je za HRT istaknuo kako ove godine očekuje pad BDP-a od 8,9%. “To je nešto više od projekcije najesen zbog jer su se ostvarile negativni rizici zbog epidemiološke situacije. Imamo dodatne mjere za ograničavanje širenja epidemije koji utječu na ekonomiju. U trećem kvartalu imali smo situaciju za vrijeme turističke sezone koja je bila bolja od osnovnog scenarija, dakle na tragu optimizma. Tada smo prognozu pada BDP-a od 10% smanjili na 8%, a potom ga sada s daljnjim pogoršanjem epidemiološke situacije pad produbili na 8,9%, rekao je guverner te dodao kako iduće godine očekujeu oporavak od 5%.

Komentirao je i Vladinu potpore gospodarstvu te naglasio kako one djelatnosti koje su zatvorene zbog mjera treba ju dobiti potporu, dok bi produžavanje mjera nakon prvog kvartala dovelo do snažnijeg pada BDP-a. “Ako bi se epidemiološke mjere produžile na pola iduće godine tada bi mogli oporavak BDP-a na razini iz 2019. godine mogli očekivati tek 2023. godine jer bi se cijelo razdoblje oporavka produljilo” zaključio je Vujčić.

Foto: Vlada RH

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN