Nagodbom okončan spor između Općine Vrsar i Maistre, gradnja golf igrališta može krenuti

Nakon višemjesečnih pregovora, a u skladu sa zakonima i uspješnom pravnom praksom, Republika Hrvatska, Općina Vrsar i hotelijersko-turistička tvrtka Maistra sklopile su sudsku nagodbu kojom je okončan dugogodišnji spor...

Nakon višemjesečnih pregovora, a u skladu sa zakonima i uspješnom pravnom praksom, Republika Hrvatska, Općina Vrsar i hotelijersko-turistička tvrtka Maistra sklopile su sudsku nagodbu kojom je okončan dugogodišnji spor koji je Općina Vrsar pokrenula 2005. godine u svrhu naplate naknade za korištenje zemljišta koji koristi Maistra.

Kako je navedeno u sporazumu, sve zainteresirane strane složile su se da se obračuna naknada za razdoblje od 2000. do 2011. godine u visini koncesijske naknade koju Maistra plaća državi od 2011. godine. Ukupni obračunati iznos Maistra će deponirati  kod javnog bilježnika dok se pravomoćno ne okončaju sporovi za vlasništvo na nekretninama između Općine Vrsar i Republike Hrvatske.

Ovom nagodbom uklonjene su ključne zapreke za veća Adrisova ulaganja na području Vrsara. Kako je ranije planirano, Adris će u razdoblju od 2017. do 2021. godine u  turistički dio svoga poslovanja, uz dosadašnje tri milijarde, dodatno uložiti dvije milijarde kuna, od čega u Vrsaru 450 milijuna kuna. Plan je, po uzoru na Rovinj, i sve tamošnje smještajne kapacitete dignuti na razinu 4 i 5 zvjezdica, kako bi i ovaj prelijepi istarski gradić bio još poželjnije odredište sve zahtjevnijim domaćim i inozemnim gostima. Usto, Adris će poduprijeti općinska nastojanja u rješavanju komunalne infrastrukture koja će koristiti i tvrtki i građanima Vrsara. “Sudskom nagodbom između Republike Hrvatske, Općine Vrsar i Maistre okončan je dugogodišnji spor i stvorene pretpostavke za Adrisov snažniji investicijski iskorak u Vrsaru. Sigurni smo da je to u interesu Adrisa, Općine Vrsar i šire zajednice. Suradnjom dobivamo svi i to je naš trajni izbor.” istaknuo je predsjednika Uprave Adris grupe, mr. sc. Ante Vlahovića.

MAISTRA U VRSARU PLANIRA OTVORITI VRHUNSKO GOLF IGRALIŠTE

Upravo u Vrsaru Maistra planira graditi golf igralište ”Stancija Grande” s 27 rupa na površini od 100ha te su sa spomenutom nagodbom svakako stvoreni preduvijeti za danji turistički razvoj i suradanju, pogotovo u kontekstu planirane nove velike investicije tj. gradnje golf igrališta. Prema studiji utjecaja na okoliš golf igralište bilo bi otvorenog tipa s 27 rupa, površine 100,345 ha, te s pratećim sadržajima: hotel  5* s 300 postelja, klupska kuća, golf akademija, zasebni objekt isključivo kulturnog sadržaja i servisni centar s rasadnikom.

Cilj realizacije ovog projekta je da se od Vrsara i šireg područja stvori prepoznatljivo turističko odredište posebnih doživljaja i tako u cjelini preoblikuje turistički proizvod ovog prostora koji se do danas oslanjao samo na prodaji sunca i mora odnosno na prodaji isključivo smještaja srednjeg standarda bez pružanja posebnih, atraktivnih usluga. Ovim se projektom želi implementirati diversificirana turistička, rekreativna i kulturna ponuda usmjerena pažljivo odabranim skupinama gostiju. Kako se ističe u studiji utjecaja okoliša, s tom će se ponudom jasno profilirati jedinstveni lokalni identitet sustava vrijednosti i posebnost mediteranskog područja u spletu s golf odredištem, ekspresivnim percepcijskim i rekreacijskim potencijalima te kulturnim i eno-gastronomskim sadržajima užeg i šireg područja.

Također, navode kako “Stancija Grande” s natjecateljskim igralištem (Championship Golf Course) od 27 polja s potpisom svjetski poznatog igrača i dizajnera golfskih igrališta Jose Maria Olazabala ne pripada klasičnim „turističkim” igralištima nego su krajobraz, igralište, hotel, klupska kuća i prateći sadržaji dizajnirani su tako da omogućuju održavanje najzahtjevnijih profesionalnih golfskih natjecanja u organizaciji European PGA Tour-a, što će Stanciju Grande svrstati u Top 100 svjetskih igrališta.

Povezana vijest:

Doc.dr.sc. Ivan Herak: GOLF – RAZVOJNA OPCIJA ZA HRVATSKI TURIZAM

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN