Najavljeno otvaranje konzulata i ureda HTZ-a u Dubaiju

Izvor: HTZ

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i ove godine predstavlja nacionalnu turističku ponudu na sajmu ATM – Arabian Travel Market, koji se održava u Dubaiju od 22. do 25. travnja.

Turistički sajam ATM Dubai najveći je i najposjećeniji turistički sajam na Bliskom Istoku koji se ove godine održava po 25. jubilarni put. Na sajmu se očekuje oko 40.000 turističkih djelatnika i dužnosnika iz cijelog svijeta, a procjenjuje se da se tijekom sajma ugovore poslovi vrijedni oko 2,5 milijarde američkih dolara.Uz Hrvatsku turističku zajednicu, kao glavnog izlagača, na sajmu svoju ponudu predstavlja i šest suizlagača: TZ grada Zagreba, TZ Dubrovačko-neretvanske županije, Lošinj Hotels & Villas, Uniline, Amathus Travel Croatia te Abacus Tours.

EXPO u Dubaiju je puno više od izložbe. Riječ je o jednom od najvećih globalnih, nekomercijalnih događaja od velikog gospodarskog i kulturnog značaja koji predstavlja veliku priliku za Hrvatsku što je prepoznala Vlada RH te će se Hrvatska po prvi puta nakon 2010. godine ponovno predstaviti na EXPO-u. Naša je namjera da se uoči EXPO-a otvori Generalni konzulat, te moguće i predstavništvo Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore čime bi se dao veliki zamašnjak čitavom gospodarstvu“, istaknuo je ministar Cappelli.

Foto:HTZ

Predstavljanje hrvatske turističke ponude na ovom tržištu, kao i daljnje unaprjeđenje suradnje s ključnim pratnerima, za hrvatski turizam ima strateški značaj. Povezivanje Hrvatske i UAE im višestruke efekte za hrvatski turizam i gospodarstvo. U tom kontekstu do posebnog izražaja dolaze uspostavljene i dobro popunjene aviolinije Emiratesa i FlyDubaija koje spajaju Dubai sa Zagrebom i Dubrovnikom, a čime nam se otvaraju i mnoga druga daleka tržišta, poput Južne Koreje, Japana, Tajvana, Australije, Novog Zelanda, Afrike i drugih. Kako nam je cilj osigurati još bolju budućnost i kontinuiran razvoj temeljen na održivom turizmu, moramo otvarati nova tržišta koja nude velike potencijale posebice u pred i post sezoni“, poručio je direktor Staničić nakon održanih sastanaka s predstavnicima Emiratesa te glavnim komercijalnim direktorom FlyDubaia Hamad Obailallom dodavši kako ga vesele odlične povratne informacije ključnih partnera na ovom tržištu koje bi trebale pridonijeti daljnjem rastu turističkog prometa s tržišta UAE.

Prilikom susreta s predstavnikom investitora u kompleks Four Season na Hvaru, Dennisom Wijsmullerom, ministar Cappelli naglasio je kako će taj projekt doprinijeti još većoj konkurentnosti hrvatskog turizma te kako vjeruje da će ovaj i slični projekti privući i druge investitore. Ministar je dodao kako se radi o ekološki održivom projektu kojem će Ministarstvo turizma dati maksimalnu podršku za njegovu efikasniju realizaciju. Iz Thomas Cook Indija, najvećeg turoperatora Indije naglašavaju kako su zainteresirani za daljnja ulaganja u razvoj ponude prema hrvatskim destinacijama, zbog čega je dogovoreno da njihovi ključni predstavnici krajem godine sudjeluju na studijskom putovanju u Hrvatsku s ciljem upoznavanja destinacija i boljeg razumijevanja ponude iz perspektive indijskog tržišta.

Direktnim aviolinijama Dubai-Zagreb i Dubai-Dubrovnik u ovoj godini ostvaren rast turističkog prometa s tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata

Vezano uz Ujedinjene Arapske Emirate, hrvatski turistički sektor je tijekom prošle godine s ovog tržišta ostvario 8.600 dolazaka i više od 23.000 noćenja, što u odnosnu na 2016. godinu predstavlja rast od 78% u dolascima i 72% u noćenjima. Pozitivni trendovi zadržani su i u dosadašnjem dijelu godine u kojem je ostvareno više od 1.000 dolazaka i 2.500 noćenja, što u odnosu na isto razdbolje lani predstavlja visoke troznamenkaste poraste od 134% u dolascima i 149% u noćenjima.

Iz HTZ-a ističu kako osim nastupa na sajmu ATM, u ovoj godini, u suradnji s jednom od najvećih agencija UAE-a Dnata održat će se prezentacija o Hrvatskoj. U planu su i poslovne radionice koje će se tijekom studenoga održati u Dubaiju i Abu Dhabiju, a tu su i studijska putovanja novinara, blogera, influencera i predstavnika turističkih agencija i turoperatora. Pozitivnim trendovima pridonijet će i planirana organizacija dolaska 30 agenata s tržišta UAE na Central European Tourism Summit (CETS), sajam koji će se održati u Zagrebu 4. i 5. prosinca 2018. godine.

Povezane vijesti:

TZ DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA OČEKUJE RAST TURISTA IZ DUBAIJA

FLYDUBAI UVRSTIO DUBROVNIK U SEZONSKI RED LETENJA

EMIRATES OD LIPNJA UVODI DIREKTNU ZRAČNU LINIJU ZAGREB-DUBAI

Povezane vijesti: