Najveći mural u Hrvatskoj posvećen Halubajskim zvončarima

U sklopu priprema za otvorenje Kuće halubajskega zvončara u Viškovu, dovršen je mural posvećen zvončarima.

Autor:  HrTurizam.hr

2. travnja 2024.

Rad 'Halubajski zvončari', oslikan od jednog od najpoznatijih hrvatskih muralista Tomislava Lončarića-Lonca, pretvorio je zgradu Općine Viškovo u umjetničko djelo. Njeno pročelje sada krasi najveći mural u Hrvatskoj posvećen Halubajskim zvončarima.    

Osim što predstavlja likovni rad visoke estetske vrijednosti, mural spaja kulturnu baštinu sa suvremenom umjetnošću, stvarajući trajni pečat tradicije u srcu Viškova kroz priču o Halubajskim zvončarima, najprepoznatljivijim nositeljima kulturnog nasljeđa te je i prva umjetnička intervencija planirana kroz rad Javne ustanove u kulturi Kuća halubajskega zvončara.

Najava otvaranja Kuće halubajskega zvončara obećava jedinstvenu priliku posjetiteljima i svim zainteresiranima da prouče UNESCO baštinu Godišnjeg pokladnog ophoda zvončara s područja Kastavštine i upoznaju se s drugim dobrima s popisa nematerijalne kulturne baštine čovječanstva - poput Dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Mediteranske prehrane na Hrvatskom Jadranu te Umijeća suhozidne gradnje.

/// Marijana Kalčić: Zvončari su svojevrsni simbol kulture, a običaj je živ zahvaljujući aktivnoj lokalnoj zajednici

Simbol dolaska proljeća

Borba između svjetla i mraka, zime i proljeća te magijska priroda ovog jedinstvenog rituala, motivirali su izbor boja i korištenje toplo-hladnih tonova. Zima je ono što je u pozadini rada, a toplo svjetlo čiji izvor nije prikazan na samome radu, simbolizira dolazak proljeća, opisuje autor.

"Rad na muralu bio je izazovan jer je riječ ne samo o slikanju jednog lika, već se radilo o slikanju čitave scene, sa više likova, pozadinom, dubinom i perspektivom, a također, bilo je potrebno prenijeti i specifičan hod, odnosno pokret zvončara i energiju čitavog ovog tradicijskog rituala. Iz tog razloga, osjećao sam odgovornost, ali i veliku čast raditi na vlastitoj interpretaciji nečega što predstavlja lokalnu kulturnu baštinu", izjavio je Lončarić.

Foto: Dominik Damiš / KHZ
Foto: Dominik Damiš / KHZ

"Kada sam započeo rad na muralu, prolaznici su zastajali, poneki od njih bili su i skeptični, ponajviše zbog kolorita i izbora boja, što je i normalno, jer riječ je o radu koji je nastajao u javnom prostoru i bile su vidljive sve faze i svi slojevi njegovog nastanka", dodao je.

/// Kuća halubajskega zvončara - mjesto očuvanja tradicije i obogaćenja turističke ponude

Kuća halubajskega zvončara

Ove i slične aktivnosti pridonose promicanju kulturne raznolikosti i bogatstva Hrvatske, a Kuća halubajskega zvončara čini se kao ključna točka za očuvanje i širenje svijesti o važnosti lokalne baštine.

Svečano otvaranje u travnju zasigurno će privući mnoge posjetitelje i pridonijeti kulturnom životu Viškova, smatra načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

"Halubajski zvončari su dio identiteta Viškova pa mi se ideja Javne ustanove u kulturi Kuća halubajskega zvončara odmah svidjela jer od danas tko god dođe u centar Viškova odmah zna da je došao u općinu koja je 'dom' Halubajskih zvončara, u doslovnom i prenesenom smislu. I to pogotovo u kontekstu proljetnog otvorenja Kuće halubajskega zvončara", kazala je načelnica.

"U 15-ak dana koliko je trajalo oslikavanje jugoistočnog pročelja zgrade Općinske uprave i udahnulo joj novi dojam, razgovarala sam sa zaista mnogo ljudi - od zvončara, mještana, gostiju do posjetitelja - i svi su jednom riječju oduševljeni. Što ga više gledam, imam osjećaj da je mural oduvijek tu gdje ga je Lonac i oslikao", dodala je Udović. 

Nakon najveće puzzle s likom zvončara koja se odnedavno nalazi na Halubjanu, Viškovo sada ima i najveći mural u Hrvatskoj s likom Halubajskega zvončara.

/// Craft pivovara Morčić svojim pivom promovira zavičaj: Morčić, torpedo i zvončari kao glavne zvijezde

Foto: Dominik Damiš / KHZ
Izvor: Kuća halubajskega zvončara (KHZ)

Autor:  HrTurizam.hr

2. travnja 2024.