Nakon Kornata i Lastova, i druga zaštićena područja zainteresirana za eko-turizam

Nakon Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Lastovo, i druga hrvatska zaštićena područja iskazala su interes za razvoj eko-turističkih paketa. Rezultat je to rada WWF-a sa spomenutim parkovima u...

Nakon Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Lastovo, i druga hrvatska zaštićena područja iskazala su interes za razvoj eko-turističkih paketa.

Rezultat je to rada WWF-a sa spomenutim parkovima u kojima su eko-turističke ponude već postavljene, uspješno testirane i odobrene od međunarodnih stručnjaka za eko-turizam.

WWF je na sastanku stručnih službi svih hrvatskih zaštićenih područja, koji se od srijede održava u Nacionalnom parku Brijuni, predstavio rezultate svog rada na eko-turizmu kroz projekt DestiMED. Nakon službenog predstavljanja, uz izložbu fotografija s dosadašnjih testiranja i kušanje lokalnih proizvoda koji su u ponudi na Kornatima i Lastovu, predstavnici ostalih parkova  zainteresirali su se za ovu priču i iskazali želju za razvojem takvih paketa u njihovim parkovima.  „Ovaj tip turizma, gdje su male grupe koje se stapaju s lokalnim stanovništvom, nešto je što WWF želi stimulirati jer je komplementaran sa zaštitom prirode za razliku od masovnog turizma koji neodrživo troši resurse. Dobit ostaje u lokalnoj zajednici, što je izuzetno važno jer kod masovnog turizma dobit ide trećoj strani“, istaknuo je Mosor Prvan iz WWF-a.

Lokalna zajednica naime sudjeluje u kreiranju eko-turističkog paketa koji se temelji na dosadašnjoj ponudi, ali i na nekim sasvim novim aktivnostima poput ribolovnog turizma ili demonstracije tradicionalne proizvodnje meda. Svoj interes za razvoj ekoturizma u svojim područjima iskazali su nacionalni parkovi Brijuni i Mljet, parkovi prirode Telašćica, Vransko jezero i Žumberak te 12 županijskih javnih ustanova.

Ekoturistički paketi razvijeni u NP Kornati i PP Lastovo će u 2019. godini ući u komercijalnu fazu te će, zajedno s drugim zaštićenim područjima na Sredozemlju koja su dio DestiMED projekta, biti prodavani agencijama koje se bave održivim turizmom. Projekt DestiMED se temelji na uspjehu mreže MEET (Mediteransko iskustvo ekoturizma), neprofitne organizacije za destinacijski menadžment, koja je usmjerena na daljnji razvoj i promicanje visoko kvalitetnog portfelja ekoturističkih iskustava u zaštićenim područjima regije

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN