Napojnice će se napokon moći plaćati i karticama

Danas su u Saboru zastupnici glasati o izmjenama devet poreznih zakona, a što se tiče turističkog sekotra, svakako je najzanimljivija novost što će se...

Autor:  HrTurizam.hr

28. rujna 2023.

Danas su u Saboru zastupnici glasati o izmjenama devet poreznih zakona, a što se tiče turističkog sekotra, svakako je najzanimljivija novost što će se napojnice ubuduće moći ostavljati i putem kartica. Točnije od prvog dana 2024. godine. 

Pritom će neoporezivi iznos biti utvrđen na 3.360 eura godišnje po osobi, dok će se iznos napojnice iznad neoporezivog dijela oporezivati po stopi od 20 posto. Više nego fer i korektan odnos te win/win za sve.

Prvenstveno za konobare koji će dobiti svoju zasluženu napojnicu, što direktno podiže ukupne prihode na kraju mjeseca, poslodavca jer će imati zadovoljnije osoblje te na kraju državu i to na više razina. Prva je rast prihoda od poreza, zadržavanje radnika u Hrvatskoj i u konačnici povećanje potrošnje, jer veći prihod konobara znači i veća potrošnja u Hrvatskoj, što se opet ulijeva u ekonomiju i kroz poreze državi.
 
Ako imamo zadovoljnog radnika, imamo i kvalitetnu uslugu. Ako poslodavac ima stalnu radnu snagu ima i sigurnost poslovanja.
 

Do 22. rujna ostvareno je 18,1 milijun dolazaka te gotovo 100 milijuna noćenja, što je 8 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prihodi daleko veći nego u bilo kojoj sezoni, izajvio je jučer premijer Andrej Plenković, čestitajući djelatnicima u toj gospodarskoj grani Svjetski dan turizma.

Autor:  HrTurizam.hr

28. rujna 2023.