Nepošteno i nepravedno je da se zbog nemogućnosti nametanja cijepljenja, kriterij procijepljenosti postavi kao uvjet za isplatu mjera

Nacionalna udruga ugostitelja od Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike traži da se u žurnom postupku naredi ponovno razmatranje i uklanjanje nepravednog, nepoštenog i diskriminatornog uvjeta od 70%...

Nacionalna udruga ugostitelja od Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike traži da se u žurnom postupku naredi ponovno razmatranje i uklanjanje nepravednog, nepoštenog i diskriminatornog uvjeta od 70% radnog kolektiva sa stečenim pravom za dobivanje EU digitalne COVID potvrde kao uvjeta za ostvarivanje punog prava iz Programa zadržavanja radnih mjesta u djelatnostima smanjenje gospodarske aktivnosti za srpanj 2021., kako ne bi ostali bez radne snage u narednom periodu.

Nakon 17 mjeseci pandemije i borbe za golu egzistenciju koja je dovela do blokade 42% ugostitelja, zauvijek ugasila 1100 ugostiteljskih objekata, a iz branše udaljilo više od 11 tisuća ljudi, ugostitelji su kako navode, šokirani i zatečeni odlukom Upravnog vijeća HZZ-a o uvođenju pravila 70 % tzv. igre na sreću , kako za poslodavca, tako i za djelatnika, u sklopu programa za zadržavanje radnih mjesta.

Nedopustivo je, nepošteno i nepravedno da zbog nemogućnosti nametanja cijepljenja, što je ionako protivno Rezoluciji 2361 (2021) Vijeća Europe, Upravno Vijeće postavi uvjet koji diskriminira djelatnike na temelju stečenih prava na izdavanje EU digitalne COVID potvrde, tim više što se radi o jedinom izvoru prihoda za preživljavanje u vidu kompenzacije za bitno ograničene uvjete poslovanja, ističu iz Nacionalne udruge ugostitelja te dodaju kako je važno podsjetiti da je zabrana svakog oblika diskriminacije konvencijska i ustavna maksima koje su neotuđivo, nepovredivo i neumanjivo pravo današnjeg čovjeka.

U želji da se postigne viša procijepljenost cjelokupnog stanovništva, neodgovorno je pozivati na odgovornost jedan od najpogođenijih, ali i zbirno najprocijepljenijeg sektora u državi te pri tome previdjeti da on predstavlja tek 3,25 % ukupnog stanovništva RH. Dvostrukim mjerilima s naglašenim karakteristikama izravne ili neizravne prisile budi se dodatni revolt kod ljudi koji se još nisu cijepili. Radnici su već počeli davat otkaze. Po svemu sudeći poslodavci su opetovano kažnjeni. Prvo su ostavljeni na prvoj crti obrane od pandemije, neki još uvijek onemogućeni u radu, a sada se njihovim zaposlenicima nastoji oduzeti i jedini izvor prihoda koji je u svojoj srži upravo kompenzacija za ograničeno poslovanje. Provedbom ovog pravilnika anulirat će se svi rezultati dosadašnjih programa ORM-a kroz otkaze radnika i gubitak radnih mjesta uz ionako očiti nedostatak radne snage na tržištu rada.Upravno vijeće donošenjem Programa za zadržavanje radnih mjesta je ostalo u raskoraku između željenog cilja podizanja opće procijepljenosti populacije i odabranog sredstva na štetu najpotrebitijih poduzetnika u ovoj pandemiji. U prilog tome ide i činjenica da se Upravno vijeće prilikom usvajanja programa nije pobrinulo da svi zaposlenici imaju osiguran jednak pristup financiranim testovima iz proračuna kako bi mogli dobiti EU digitalnu COVID potvrdu” navode Ugostitelji.

Zanimljivo, službene statistike su pokazale nizak stupanj procijepljenosti okvirnih 400.000 zaposlenika javnih institucija i tvrtki u vlasništvu države gdje isplata plaća niti opstanak istih nisu dovedeni u pitanje, a jednako se financiraju javnim sredstvima kao i predmetne potpore za zadržavanje radnih mjesta.

Također, tržišna cijena jednog testiranja iznosi od 150,00 (BAT 48h) do 350,00 kuna (PCR 72h) po testu kojih je potrebno desetak mjesečno što predstavlja enormno financijsko opterećene po djelatniku. “Iza toga se postavlja još važnije pitanje, što ako ste pozitivni na testu. EU digitalnu COVID potvrdu možete dobiti tek ukoliko ste negativni na testu ili nastupanjem jedanaestog dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.Previše je nelogičnosti da bi se sakrila stvarna namjera za vršenjem neizravnog pritiska na cijepljenje, a sve preko leđa i na štetu najpogođenijeg sektora u državi” zaključuju iz Nacionalne udruge ugostitelja.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN