Njemačka u lockdownu, za Uskrs stroga ograničenja

Iako se turistički sektor zbog loše epidemiološke situacije već polako oprostio od predsezone, te usmjerio fokus na ljetnu sezonu, vijesti iz Njemačke o novom lockdown-u dodatno gase nade o...

Iako se turistički sektor zbog loše epidemiološke situacije već polako oprostio od predsezone, te usmjerio fokus na ljetnu sezonu, vijesti iz Njemačke o novom lockdown-u dodatno gase nade o neko ozbiljnijem turističkom prometu za uskrsne praznike.

Lockdown u Njemačkoj se produžava do 18. travnja, a tokom Uskrsa, od 1. do 5. travnja, će biti još stroži, odlučeno je na sastanku kancelarke Angele Merkel i pokrajinskih premijera, prenosi Deutsche Welle.

„Imamo novu pandemiju”, rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare.

Strogi lockdown za Uskrs

Od 01. do 05. travnja u Njemačkoj važi strogo ograničenje kontakta i zabrana okupljanja na javnim mestima. Veliki četvrtak i uskršnja subota definirani su kao „dani odmora”. Ostaju otvorene benzinske pumpe i neke „određene” trgovine mogu raditi, rekla je kancelarka.

Privatni susreti su dozvoljeni – s najviše pet osoba iz dva domaćinstva. Djeca do 14 godina se ne računaju, a parovi (dakle i nevjenčani) se računaju kao jedno domaćinstvo.

Što se tiče trgovina, važit će slična pravila kao nedjeljom i praznikom. U četvrtak, 1. travnja, će sve biti zatvoreno. „U subotu (3.4.) bit će otvoreni samo supremarketi, odnosno trgovine s hranom u užem smislu.”

Putovanja

Turisti koji se vraćaju iz zemalja s malom incidencijom moraju se testirati prije povratnog leta za Njemačku. Pored toga, od aviokompanija se traži da ne proširuju zračni promet tijekom uskršnjih praznika.

Najavljeno je i da će se izmijeniti Zakon o zaštiti od zaraza, tako što će se uvesti opća obveza testiranja prije povratnog leta u Njemačku. Kako piše Bild, više zračnih kompanija se obvezalo da će testirati njemačke turiste još na Mallorci – koja je odnedavno skinuta s liste rizičnih regija.

Foto: Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN