Njemačka ublažila uvjete pri povratku s putovanja: Test umjesto karantene

Njemačka je uvela novi nacionalni pravilnik koji je jučer usvojen u Saveznom kabinetu, a radi se o novim uvjetima ulaska u Njemačku tj. pristupu zasnovanim na riziku svake države...

Njemačka je uvela novi nacionalni pravilnik koji je jučer usvojen u Saveznom kabinetu, a radi se o novim uvjetima ulaska u Njemačku tj. pristupu zasnovanim na riziku svake države – ne rizičnih i rizničkih država po broju novooboljelih.

Tako karantena za ulazak u državu iz ne rizičnih područja više ne vrijedi. Oni koji su testirani negativno na Covid-19, kao i oni koji su cijepljeni i oporavljeni, više ne moraju u karantenu, osim ako ne dolaze iz područja s visokom incidencijom Covid19 ili crvene zone.

Ovo su izuzetno dobre vijesti i signal povjerenja. To otvara pozitivne izglede za turiste, a također i za tvrtke u turističkoj industriji ”, objašnjava predsjednik Njemačkog putničkog udruženja (DRV) Norbert Fiebig te dodaje kako je ovom odlukom Savezna vlada udovoljila njihovom prijedlogu„ Test umjesto karantene “koji su razvili prošle godine. “Tako čak i oni koji još nisu imali priliku cijepiti se sada imaju priliku putovati bez karantene. Sada ništa ne ometa putnike za ljetnim odmorom na Mediteranu za kojim toliko ljudi žudi. “

Međutim, novom uredbom, savezna vlada također proširuje obavezu testiranja za sve putnike koji putuju natrag u Njemačku zrakoplovom iz inozemstva – bez obzira na to je li povratak iz ne rizičnih ili rizičnih područja. Testiranje je obavezno za sve putnike koji nisu u potpunosti cijepljeni.

Opća obveza testiranja do 48 sati prije povratnog putovanja iz nerizičnog područja sa sedmodnevnom incidencijom ispod 50 godina više nije razumljiva, pogotovo jer je to samo za putnike zrakoplovom, ali ne i za putnike putuje automobilom ili vlakom, navodi Fiebig te zahtijeva što brži povratak pristupu temeljenom na riziku i orijentaciju prema stvarnoj situaciji zaraze.

Također, predsjednik DRV-a poziva na studiju Instituta Robert Koch prema kojoj organizirano zrakoplovno putovanje nije pokretač pandemije.

Foto: DRV

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN