Nova digitalna platforma eKultura kao doprinos očuvanju i dostupnosti bogate hrvatske kulturne baštine

Autor:  HrTurizam.hr

18. rujna 2023.

U Zagrebu je u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, uz predstavljanje rezultata projekta digitalne platforme eKultura, 14. rujna obilježen završetak višegodišnjeg projekta 'e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine'.

U svom uvodnom obraćanju ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Kožinek zahvalila je svima koji su sudjelovali na projektu te doprinijeli realizaciji nove digitalne platforme eKultura, jedinog sustava koji ima trajnu pohranu i prezentacijski portal te podržava sve zajednice - arhivske, knjižnične i muzejske, kao i svu građu - audio, video i 3D.

Podsjetila je na izazovne trenutke tijekom provedbe projekta - pandemiju koronavirusa te razorne potrese koji su uzrokovali oštećenja mnogih baštinskih institucija naglasivši da su upravo ti trenuci ojačali zajedničku volju i napore te pokazali kako je digitalizacija kulturne baštine ključna, jer digitalne platforme mogu osigurati pristup kulturnom naslijeđu, posebno u uvjetima restriktivnih mjera te doprinijeti njegovom očuvanju tijekom elementarnih nepogoda.

"Iako je projekt službeno završen, misija sigurnog prenošenja nacionalne kulturne baštine budućim generacijama i dalje ostaje izvorom naše predanosti, koja je, upravo zahvaljujući ovom projektu, postala još snažnija", istaknula je ministrica, a priopćilo Ministarstvo kulture i medija.

Registrirano 80 institucija

Uz Ministarstvo kulture i medija te partnere projekta, važno je napomenuti i suradnju te uložen višegodišnji trud kako pojedinaca tako i baštinskih institucija, o čemu najbolje govori podatak da je njih čak 80, od muzeja, knjižnica, arhiva i ostalih državnih institucija diljem Republike Hrvatske, registrirano u sustavu eKultura te aktivno doprinose digitalizaciji građe i njezinoj trajnoj pohrani.

Putem javnog portala eKultura, koji je responzivan, prilagođen mobilnim uređajima i tabletima, dostupno je 195.845 predmeta hrvatske kulturne baštine koji se mogu istraživati na različite načine. Za još jednostavniji pristup kulturnom nasljeđu, uz intuitivno korisničko iskustvo, korisnicima je na raspolaganju i eUsluga Moja eKultura.

Podsjećamo, Ministarstvo kulture i medija kao nacionalni agregator, sudjeluje u kampanji koju pokreće Europska komisija Twin it! 3D for Europe’s culture, u sklopu kojega svaka zemlja članica predstavlja jedan 3D objekt u jedinstvenom europskom prostoru za digitalizaciju kulturne baštine.

Također, ministarstvo sudjeluje kao potpora projektu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Adrion Cultural Heritage Collections Network te projektu Cultural heritage and AI: Transcribathon Zagreb Državnoga arhiva u Zagrebu.

Jedinstveni sustav

Cilj nacionalnog informacijskog sustava digitalne kulturne baštine eKultura okupljanje je digitalne kulturne baštine u Republici Hrvatskoj te njezina bolja dostupnost javnosti, integrirano pretraživanje i pristup kao i trajna pohrana i zaštita

Riječ je o jedinstvenom sustavu u Hrvatskoj koji, s jedne strane osigurava sigurnu trajnu pohranu digitalizirane građe kulturne baštine, a s druge strane omogućava pristup tako pohranjenoj građi na javnom portalu sustava eKultura.

Ovako izložena građa dostupna je znanstvenoj i akademskoj zajednici, učenicima i studentima, svim građanima Republike Hrvatske, ali i šire, te pruža velike mogućnosti njezine upotrebe u istraživačke, znanstvene ili obrazovne svrhe.

Projekt je nastao kao odgovor na Deklaraciju o suradnji na unaprjeđivanju digitalizacije kulturne baštine koju su potpisale sve zemlje članice 2019. godine u sklopu Europske godine kulturne baštine.

Ukupna vrijednost projekta je 5.573.624,51 eura, a iznos sufinanciranja od strane Europske unije iznosi 4.672.175,17 eura. Sufinanciran je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske proveden je u suradnji s četiri projektna partnera: Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim državnim arhivom, Muzejom za umjetnost i obrt te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Uz ministricu, prisutnima su se obratili ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura, ravnateljica programa Hrvatske radiotelevizije Marija Nemčić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović te glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević.

Prilog: eKultura

Foto: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Autor:  HrTurizam.hr

18. rujna 2023.