Novi Kolektivni ugovor za radnike Jadran d.d. donosi bolje radne uvjete

Potpisan je novi Kolektivni ugovor Jadran d.d. Crikvenica i Sporazum Kolektivnom ugovoru, a kojima se poslodavac obvezao svim radnicima zaposlenima u odjelu operacija isplatiti uz plaću za mjesec lipanj,...

Potpisan je novi Kolektivni ugovor Jadran d.d. Crikvenica i Sporazum Kolektivnom ugovoru, a kojima se poslodavac obvezao svim radnicima zaposlenima u odjelu operacija isplatiti uz plaću za mjesec lipanj, srpanj i kolovoz iznos od 1,000.00 kuna kao neoporezivi primitak.

Svim radnicima koji s poslodavcem imaju zaključen ugovor o radu temeljem ovog KU, odnosno kojima je plaća utvrđena sukladno Tarifnom prilogu, za mjesec lipanj, srpanj i kolovoz 2019. godine isplatiti stimulativni dio plaće u visini od 6 posto” ističu iz Jadran d.d. Crikvenica.

No to je samo dio novosti i poboljšanja radnih uvijeta za radnike Jadrana. Novim Kolektivnim ugovorom radnicima je povećan osnovni broj dana za izračun godišnjeg odmora s 18 na 22 dana, povećan je broj dana plaćenog dopusta za određene kategorije (za rođenje djeteta sa 3 na 5 dana, za davanje krvi s 1 na 2, u jednoj godini radnik može koristiti maksimalno 10 dana, a do sada je mogao 6 dana plaćenog dopusta), povećan je stimulativni dio plaće sa 30% na 50%, uvedena je solidarna pomoć za rođenje djeteta u visini neoporezivog iznosa, kod naknade troškova prijevoza i na relacijama kraćim od 2 km, te je dogovoreno da u slučaju dvokratnog rada s prekidima dužim od 6 sati  radnik ostvaruje pravo na isplatu u visini pojedinačne karte za svaki put dolaska na posao.

Izmijenjen je također i Tarifni prilog te su povećani koeficijenti u operacijama. Uveden je veći broj radnih mjesta (npr. u odjelu restorana do sada smo imali po jedno radno mjesto : servir, konobar i šef sale, novim tarifnim prilogom imamo slijedeća radna mjesta u tom odjelu: servir II, servir I, točioc II, točioc I, konobar III, konobar II, konobar I i šef sale) te je samim time omogućeno radnicima napredovanje što prema do sada utvrđenom tarifnom prilogu nije bilo moguće, ističe Sindikalni povjerenik STUH-a u Jadran d.d. Crikvenica, Ivan Blažević.

Povećani prihodi, najavljene nove investicije

Ukupni poslovni prihodi u 2018. godini iznosili su 91.521.423 kune i 9 posto su veći od poslovnih prihoda ostvarenih godinu ranije. Najveći rast poslovnih prihoda, od čak 16 posto više nego 2017. godine, zabilježili su u poslovanju hoteli na crikveničko-vinodolskoj rivijeri.

U 2018. godini dva su ključna događaja za kompaniju. Prvi, preuzimanje većinskog paketa dionica Jadrana d.d. od strane dvaju fondova obveznog mirovinskog osiguranja – PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi u prvom polugodištu, te preuzimanje Cluba Adriatic d.o.o. od strane Jadrana d.d. u drugom dijelu lanjske godine.

Ulaskom novih vlasnika sa svježim kapitalom u vlasničku strukturu stvorile su se pretpostavke za intenzivnija ulaganja u poboljšanje smještajnih kapaciteta, a proširenjem poslovanja na makarsku rivijeru donijelo je i značajnije povećanje smještajnih kapaciteta, ističe predsjednik Uprave Jadrana d.d. Goran Fabris. “Mi trenutno upravljamo s devet hotela različitih kategorija na području Crikvenice i Makarske s više od 1.600 smještajnih jedinica, te tri kampa u kojima je turistima na raspolaganju 1.130 parcela. Lanjska godina bila je vrijeme čišćenja dugova prošlosti, a ove godine očekujem povećanje prihoda za 30-tak posto uz osjetan rast stope profitabilnosti“ zaključuje Fabris.

Prema poslovnom planu u iduće tri godine u Jadran d.d. planiraju kapitalna ulaganja u iznosu od 117 milijuna eura, čime će se povećati kategorizacija smještajnih kapaciteta na razinu od 3 do 5 zvjezdica.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN