Novi Zeland uvodi naknade za posjetitelje

Novi Zeland započeo je s naplaćivanjem „ulaznica“ u iznosu od 19 funti za inozemne posjetitelje, prenosi Independent. Međunarodna pristojba za zaštitu posjetitelja i turizma (IVL) stupila je na snagu...

Novi Zeland započeo je s naplaćivanjem „ulaznica“ u iznosu od 19 funti za inozemne posjetitelje, prenosi Independent.

Međunarodna pristojba za zaštitu posjetitelja i turizma (IVL) stupila je na snagu 1. srpnja prošle godine. Porez se odnosi na većinu stranih posjetitelja. No, građani Australije i nekih manjih pacifičkih država oslobođeni su ga, kao i tranzitni putnici. Posade na brodovima i zrakoplovima također će izbjeći porez.

Turizam doprinosi jednoj desetini novozelandskog BDP-a te zapošljava preko 230 tisuća ljudi. „Ulaganje u podršku infrastrukturi i zaštitu naših prirodnih atrakcija ne ide ukorak s porastom posjetitelja“, izjavio je Kelvin Davies, novozelandski ministar turizma.

Očekuje se kako će ta pristojba generirati 43 milijuna funti u prvoj godini. „IVL će biti podijeljen na očuvanje i turizam, s tri područja fokusa – očuvanje, infrastruktura i sustavi“, izjavili su iz novozelandskog Ministarstva poslovanja, inovacija i zapošljavanja. No, još nije odlučeno na što će se novac trošiti.

Osim naknada, putnici koji ne trebaju vizu za Novi Zeland od listopada će se suočiti s dodatnom preprekom. Vlada uvodi putnu dozvolu koja će koštati 5 funti ako se kupi putem aplikacije ili 6 funti putem web stranice. Iz novozelandske vlade poručuju kako će ta dozvola utjecati na 1,5 milijuna putnika godišnje.

Taj potez će zasigurno privući mnoge prevarantske web stranice koje će naplaćivati velike naknade, kao što je to bio slučaj sa sličnim internetskim dozvolama za posjet Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Turskoj. „Morate biti sigurni da koristite službenu web stranicu ili mobilnu aplikaciju“, upozorava se putnike.

Izvor / foto: Independent; Pixabay

Povezane vijesti: