NP Krka potpisala ugovor s vatrogasnim zajednicama Šibensko-kninske županije

Autor:  HrTurizam.hr

24. lipnja 2022.

Jučer je u Šibeniku potpisan Ugovor o suradnji s predstavnicima DVD-ova i JVP-a s Nacionalnim parkom Krka s ciljem zaštite prirodnih vrijednosti najviše kategorije.

Zaštita od požara jedna je od temeljnih odrednica Pravilnika o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka „Krka“ koja je sadržana i u svim drugim strateškim dokumentima koji određuju djelovanje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Stoga se svake godine poduzimaju mjere i pripremne aktivnosti za prevenciju i aktivnu zaštitu od požara.

Predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Skradin, Dubravice, Sv. Juraj, Ervenik, Promina i Drniš te javnih vatrogasnih postrojbi Knin i Šibenik potpisali su s ravnateljicom JU „Nacionalni park Krka“ ugovor o suradnji za protupožarnu sezonu 2022.

Ugovorom je definirano kako pri svakom navedenom DVD-u i JVP-u organizirat će se vatrogasno odjeljenje u svrhu obavljanja vatrogasne djelatnosti i gašenja požara na području NP „Krka“, uspostaviti pojačano dežurstvo u danima vrlo velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru i nepovoljnih vremenskih uvjeta i osigurati motrilačko-dojavna služba na ključnim točkama.

Potpisivanje ugovora

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ posebno se brine o protupožarnoj zaštiti.

Sve je super dok se ne dogodi nesreća. Zato je priprema, plan, program djelovanja i prevencija imperativ i to nikada nije trošak nego investicija. 

Tako se u NP Krka svake godine donosi Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, Plan motriteljsko-dojavne službe i Plan motrenja, čuvanja i ophodnje, koji detaljno propisuju mjere zaštite od požara na terenu, s naglaskom na razdoblje od 1. lipnja do 1. listopada.

U sklopu aktivnosti zacrtanih tim planovima čiste se i uređuju protupožarni putovi, uklanja se nisko raslinje i kosi trava, održavaju se pješačke staze i atestiraju protupožarni aparati. U sezoni požara na terenu djeluje posebno ustrojena motrilačko-dojavna služba.

Pomoć vatrogasnih službi i dobrovoljnih vatrogasnih društava u mjestima u okolici Parka od iznimne nam je važnosti. Ove godine po prvi put su nam se pridružili predstavnici JVP-a Knin i JVP-a Šibenik kojima želimo dobrodošlicu, a potpisivanje ugovora podržao je i zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije“, kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Svim vatrogascima zahvaljujemo na nesebičnom doprinosu i želimo mirnu protupožarnu sezonu!“

Foto: NP Krka

Autor:  HrTurizam.hr

24. lipnja 2022.