NP Plitvička jezera objavili novi cjenik ulaznica do kraja godina

Nacionalni park Plitvička jezera spustili su cijene svojih ulaznca do kraja godine. Tako će od 26. listopada do 31. prosinca, cijene jednodnevnih ulaznica iznosit će 80,00 kn za odraslu...

Nacionalni park Plitvička jezera spustili su cijene svojih ulaznca do kraja godine.

Tako će od 26. listopada do 31. prosinca, cijene jednodnevnih ulaznica iznosit će 80,00 kn za odraslu osobu, 50 kn za studente i 35,00 kn za djecu (7-18 godina).  Također, u istom periodu cijene dvodnevnih ulaznica iznosit će 120,00 kn za odraslu osobu, 70,00 kn za studente i 60,00 kn za djecu (7-18 godina).

Nacionalni park Plitvička jezera poseban je u svako godišnje doba, a jesen ima posebnu čaroliju stoga pozivamo sve da ju otkriju, okruženi bojama i mirisima šuma te šumovima slapova” ističu iz NP Plitvičkih jezera.

Ovo je svakako prilika za putničke agencije da naprave zanimljive aranžmane, i to ne jednodnevne, nego barem vikend putovanja, kako bi ponudili puno širu turističku priču Like. Svatko sam može doći na jedan dan u NP Plitvička jezera, bez potrebe za uslugama putničke agencije. No, ako se gostu ponudi vikend doživljaja u Lici, e to je već nešto drugo.

Inače Lika se polako, ali sigurno, iz godine u godinu sve više razvija, te tako nudi širok spektar aktivnosti i sadržaja, od voženje kanuima rijekom Gackom, spavanja u kućicama na drvetu, Doline jelena, Kuću Velebita, vožnje buggyjima, ture jahanja konja, vrhunske ličke gastronomije, ceste sira itd… Također, ako ciljate Zagreb, možete ponuditi i cjelodnevni izlet u Karlovcu i okolici. Od fenomenalnog slatkovodnog akvarija Aquatike do nove pivske ture u gradu piva, a koji vam je usput prema Lici. Prilike su oko nas.

Foto: NP Plitvička jesera

Također, iz NP Plitvička jezera su u svojim restoranima pripremili novu gastro ponudu. Inače, u svim objektima pod NP PJ mogu se kušati tradicionalna jela Like, a Nacionalni park surađuju s malim OPG -ima, kao i lokalnim proizvođačima koji su okupljeni u Lika Quality sustav, koji čine 57 proizvođača sa 160 proizvoda.

Kako ističu iz NP NP Plitvička jezera, tim kuhara Ličke kuće za jesenski i zimski sezone pripremio je i nove gastro ponude. Tako će posjetitelji Nacionalnog parka imati priliku naručiti jela poput tradicionalne juhe s mesom janjetine, krumpirima i povrćem, tortelline punjene skutom (ručno rađene tortelline na kremi od buče, pesta od rikule, prženih bučinih sjemenki, sotirane gljive, zreli kravlji sir) i mnoga druga. Važan element svake turističke destinacije, a koji je toliko zapostavljen.

Također, iz NP Plitvička jezera pozivaju posjetitelje da ulaznice kupe online, te su ponudili i promotivne ciene u svojim smještajnim objektima. Tako je noćenje s doručkom u standard dvokrevetnoj sobi u hotelu Jezero iznosi od 294,00 kn po osobi, što je više nego odlična vrijednost za novac.

UNESCO DAN NACIONALNOG PARKA PLITVIČKA JEZERA

Danas, 26. listopada 2020. Nacionalni park Plitvička jezera obilježava 41. obljetnicu uvrštenja na UNESCO-v popis svjetske prirodne baštine.

Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8.travnja 1949. godine.

Područje nacionalnog parka jedna je od najdojmljivijih krških cjelina u svijetu sa specifičnim geološkim, geomorfološkim i hidrološkim osobinama. Iako vodene površine Parka zauzimaju manje od 1% njegove površine upravo su Plitvička jezera naj prepoznatljiva i najupečatljivija prema slapovima i jezerima.

U geološkom smislu, Plitvička jezera se dijele na Gornja jezera smještena na dolomitnoj podlozi i Donja jezera smještena u vapnenačkom kanjonu. Neprocjenjiva prirodna vrijednosti  područja Parka i njegova iznimna ljepota nadilaze nacionalne okvire, što je potvrđeno 26. listopada 1979. godine kada je Nacionalni park Plitvička jezera upisan na UNESCO-v Popis svjetske prirodne baštine, među tada 53 objekta iz cijelog svijeta. Time Plitvička jezera postaju prirodno dobro svih naroda svijeta, pod zaštitom UNESCO-a. Prema trenutno dostupnim podatcima sa UNESCO-ve web stranice, zabilježeno je 1121 dobro na Popisu svjetske baštine od čega 213 prirodnih.

Vode, jezera, slapova i šuma ima i drugdje – a ipak su Plitvička jezera na čitavom svijetu samo jedna!“

 (Ivo Pevalek, 1958)

Kontinuirani proces osedravanja kojim nastaju sedrene barijere predstavlja dio jedinstvene univerzalne vrijednosti (OUV Outstanding universal value) zbog koje su Plitvička jezera postala Svjetska prirodna baština. 

Kriteriji po kojima je park uvršten na Popis svjetske baštine odgovaraju kriterijima, koji opisuju područje koje sadrži neusporedive prirodne fenomene ili područja izvanredne prirodne ljepote, kriterijem označena su područja koja predstavljaju izuzetne primjere važnih etapa u povijesti zemlje, uključujući zabilješke života i značajne neprekinute geološke procese u oblikovanju geoloških formacija, ili koja imaju značajne geomorfološke odlike; a kriterijem (ix) područja koja su izuzetni primjeri značajnog neprekinutog ekološkog i biološkog procesa u evoluciji i razvoju kopnenih, slatkovodnih obalnih i morskih eko-sustava te biljnih i životinjskih skupina.

Naslovna fotografija: NP Plitvička jezera / Autor: Vedran Božičević

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN