Obiteljski smještaj jedan je od najpropulzivnijih oblika mikro poduzetništva u Hrvatskoj

Prema dostupnim  podacima Ministarstva turizma, obiteljski smještaj je u svakom mjesecu od siječnja do listopada bilježio porast broja dolazaka. Povećanje broja noćenja zabilježeno je u svim mjesecima osim ožujka...

Prema dostupnim  podacima Ministarstva turizma, obiteljski smještaj je u svakom mjesecu od siječnja do listopada bilježio porast broja dolazaka. Povećanje broja noćenja zabilježeno je u svim mjesecima osim ožujka (-3,7%) i svibnja (-15%). Povećanja dolazaka kreću se u rasponu od 4 (rujan) do 74% (travanj), a noćenja od 2 (srpanj) do 24% (lipanj).  Povećanje broja noćenja u kolovozu za  9,76% (10.186.591), kada je gotovo svako drugo noćenje ostvareno u obiteljskom smještaju (ukupno 22.499.225), imalo je odlučujući utjecaj na ukupne rezultate turističke sezone.

Konačni učinci moći će se sagledati obradom podataka za listopad, studeni i prosinac. Ono što već sada možemo reći je da potražnja za obiteljskim smještajem raste kroz period cijele godine te da ova vrsta smještaja više nije aktivna samo u špici turističke sezone. U samoj špici pak, obiteljski smještaj omogućava prihvat velikog i kratkotrajnog povećanja volumena potražnje. Ovakav „udar“ potražnje ne bi mogla apsorbirati niti jedna druga vrsta smještaja jer bi to iziskivalo raspolaganjem ogromnog smještajnog kapaciteta koji bi bio u tehničkoj i operativnoj funkciji maksimalno 30 dana u godini.

Obiteljski smještaj je najzaslužniji i za značajno povećanje prihoda sustava Hrvatske turističke zajednice od boravišne pristojbe i manje povećanje prihoda od turističke članarine. Naime u 2014. godini kategorizirano je novih 36.000 postelja u obiteljskom smještaju što je sustavu HTZ-a donijelo 10.800.000 kn prihoda po osnovu paušalne uplate boravišne pristojbe. Toliko je inkasirao i državni proračun na račun paušalnog poreza na dohodak. Povećanje prihoda od članarine vidjet će se koncem veljače kada se bude analiziralo obračunatu članarinu  na bazi dohotka.

U 2014. godini obiteljski smještaj u Hrvatskoj raspolaže sa 500.000 postelja u više od 60.000 domaćinstava. Ova vrsta smještaja kod domaćina spada u red najbolje uređenih sustava u Europi.

Smještaj podliježe kategorizaciji, vlasnici plaćaju doprinos zajednici u vidu paušalnog poreza i boravišne pristojbe, sustav turističkih zajednica brine o promociji smještaja organizira edukacije za vlasnike. Na sličan način funkcionira smještaj kod domaćina u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Francuskoj… Međutim novi globalni pokret znan pod nazivima „rentasofa“, „couchsurfing“, „Rent out your room“…koristeći digitalnu tehnologiju nudi razmjenu smještaja i najam „kauča“ ili pomoćnog kreveta u vlastitom stanu, kući, vikendici kao neformalnu uslugu privatnih osoba privatnim osobama.

Kada se takva ponuda proširi putem najjačih posredničkih web portala, ona postaje dio stvarne turističke ponude. Turistička formalna ponuda na ovakvu konkurenciju ne gleda blagonaklono kao ni vlasti koje imaju osjećaj da im izmiče dio fiskalnih prihoda. Na ovu temu smo već imali kontakte od strane turističkih vlasti iz susjednih istočnih zemalja gdje u gradovima raste ponuda neformalnog smještaja. Naša iskustva rado ćemo podijeliti sa susjedima iako razmjenu smještaja, osobito među studentskom populacijom, ne doživljavamo kao neku nelojalnu konkurenciju. Ipak naš obiteljski smještaj pruža nešto što ovakva ponuda nema – komunikaciju s domaćinima, ali i komfor privatnosti u svim vrstama obiteljskog smještaja. U svakom slučaju drago nam je da se i iz strukovnih krugova Europske komisije javlja interes za upoznavanje hrvatskog modela obiteljskog smještaja. To je dobra potvrda da je intenzivna suradnja naše Zajednice obiteljskog turizma pri HGK s Ministarstvom turizma i sustavom Hrvatske turističke zajednice, urodila željenom kvalitetom organizacije i unapređenja obiteljskog smještaja.

2014. godinu završavamo s osnovanim sekcijama Zajednice obiteljskog smještaja u osam od deset klastera: Istri, Kvarneru, Karlovac-Lici, Zadarskoj županiji, Šibensko-Kninskoj županiji, Gradu Zagrebu, Središnjoj Hrvatskoj i Istočnoj Hrvatskoj. Izuzetno nam je drago da će nam se pridružiti i LAG5 s područja Južne Hrvatske koji obuhvaća Dubrovačko primorje, poluotok Pelješac, otoke Mljet, Korčulu i Lastovo s pripadajućim jedinicama lokalne samouprave (1 grad i 11 općina). Ostaje nam još osnovati sekciju na području Splitsko dalmatinske i Dubrovačko neretvanske županije i priključiti Zajednicu ruralnog turizma ZOT-u.  Time se stvaraju pretpostavke za formiranje vijeća ZOT-a i intenziviranje aktivnosti edukacije, međuregionalne razmjene iskustava, unutar sektorske suradnje s ugostiteljima, hotelijerima i ostalim djelatnostima u turizmu kao i suradnje s drugim sektorima (drvna industrija, poljoprivreda, banke i sl.),    formiranje klubova proizvoda i poticanje domaćeg vansezonskog turističkog prometa kao i plasmana kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda s kontinentalnog u priobalni dio Hrvatske kroz  ZOT.

Kroz navedene aktivnosti želimo prije svega omogućiti daljnji razvoj obiteljskog smještaja na načelima održivosti, dati puni doprinos razvoju ponude aktivnim uključenjem u upravljanje destinacijom, poduprijeti programe Hrvatske turističke zajednice „Hrvatska 365“, stvoriti uvjete za samozapošljavanje građana koji su ostali bez posla i mladih ljudi nakon završenog školovanja.

Konačan cilj svih aktivnosti mogao bi rezultirati duplo boljom prosječnom popunjenošću kapaciteta, sa sadašnjih 50 na 100 dana. To bi dovelo do željenih ekonomskih i socijalnih učinaka koji mogu pokrenuti Hrvatsku u pozitivnom smjeru.

Obiteljski smještaj u Republici Hrvatskoj u 2014. godini

Mjesec dolasci noćenja
Siječanj 8.668 (+30,48%) 22.122 (+22,15%)
Veljača 8.791 (+18,16%) 22.294 (+4,19%)
Ožujak 11.2004 (+7,1%) 26.900 (-3.7%)
Travanj 46.189 (+74,40%) 174.050 (+55,70%)
Svibanj 92.648 (+6,18%) 374.245 (-15%)
Lipanj 432.235  (+22,85%) 2.359.036 (+23,74%)
Srpanj 1.152.149 (+4,16%) 7.971.363 (+1,78%)
Kolovoz 1.432.534 (+14,82%) 10.186.591 (+9,76%)
Rujan 280.477 (+3,38%) 2.270.081 (+8,95%)

Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK / www.hgk.hr

nedopinezic kolumna

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN