Objavljen natječaj za nagradu “Marko Polo – slavni putopisac” 2022.

Autor:  HrTurizam.hr

3. studenoga 2022.

Objavljen je Natječaj za nagradu “Marko Polo – slavni putopisac” za 2022. godinu. 

Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva raspisala je 30.rujna natječaj za nagrade „Marko Polo- slavni putopisac“ za 2022. godinu.

Godišnja nagrada dodjeljuje se pojedincu novinaru za najbolju putopisnu reportažu ako je to ostvarenje u skladu s Pravilnikom o dodjeli nagrada, medalja i priznanja „Marko Polo –slavni putopisac“.

Prijedlozi za dodjelu nagrade podnose se od dana objave natječaja na službenim internetskim stranicama do zaključno 20. studenog 2022 godine.

Više detalja oko prijave saznajte na službenim stranicama FIJET-a.

Nagradu FIJET Hrvatska 2020. godine dobio je i Goran Rihelj, osnivač i glavni urednik portala HrTurizam, za objavu reportaža i članaka o hrvatskim odredištima na portalima HrTurizam.hr i Turističke priče

FIJET je najstarije i najveće profesionalno udruženje turističkih novinara i pisaca o turizmu

Federation internationale des journalistes et ecrivains du turisme (FIJET) osnovali su u Parizu 1954. turistički novinari Francuske, Belgije, Luxemburga. Bilo je to vrijeme nakon drugog svjetskog rata koji je Europu izmučio i osakatio u svakom pogledu, materijalnom i ljudskom. Europa se podijelila blokovski, stvoren je Istok i Zapad, ne samo zemljopisno. Stvorene su predrasude, političke stigmatizacije.

Bilo je to vrijeme kada su putovanja,osobito ona za ugodu i odmor bila rijetka. U tom vremenu novinari francuskog govornog područja pokreću medijsku „mašineriju“ u cilju kidanja ideoloških granica, usprkos blokovima, smatrajući da turizam ne priznaje podjele i „zidove“.

Promovirali su turistička putovanja radi mira i prijateljstva, ali i najbrže gospodarske obnove ratom osiromašenih zemalja. Ideje i ciljevi FIJET-a naišle su na veliko odobravanje kolega novinara diljem Europe, a ubrzo i u obje Amerike.

Tako su kolege novinari potakli razvoj turizma i turističkog novinarstva kao medijskog promotora zemalja i destinacija.

 

 

Autor:  HrTurizam.hr

3. studenoga 2022.