Objavljen plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva turizma i sporta za 2021. godinu

Ministarstva turizma i sporta objavilo je plan zakonodavnih aktivnosti za 2021. godinu. Tako će se prema planu u I. tromjesečju 2021. izmijeniti Članak 38.a Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o...

Ministarstva turizma i sporta objavilo je plan zakonodavnih aktivnosti za 2021. godinu.

Tako će se prema planu u I. tromjesečju 2021. izmijeniti Članak 38.a Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu koji uređuje pravo na raskid ugovora o putovanju u paket aranžmanu i izdavanje vaučera u uvjetima posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19. 

Članak, između ostalog, propisuje da je organizator dužan vratiti uplaćena sredstva za neizvršeni paket aranžman u roku od 14 dana po isteku 180 dana od prestanka posebnih okolnosti. S obzirom da je prestanak posebnih okolnosti vezan uz donošenje odluke o prestanku epidemije bolesti COVID-19, a s obzirom da isto nije izvjesno, Ministarstvo će propisati jasnije vremenske rokove za povrat sredstava putnicima u cilju uklanjanja pravne nesigurnosti.

U sklopu izmjena istog zakona, planirano je i ukidanje fragmentarnosti ispita za domaće i strane turističke vodiče koji je podijeljen po županijama na način da se uvede i organizira jedinstven nacionalni ispit.

Planirane Izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti IV. tromjesečju 2021. bi se odnosile samo na mikro poduzetnike – pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (iznajmljivače) koji prema važećem Zakonu mogu pružati usluge polupansiona i pansiona ukoliko u krugu 15 km cestovne linije od objekta u kojemu pružaju usluge nemaju objekta registriranog za pružanje ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela.

Namjerava se postići da svi pružatelji ugostiteljskih usluga u domaćinstvu bez iznimke pružaju svojim gostima pružaju samo uslugu doručka, s obzirom da se navedena iznimka može smatrati ograničavajućom u smislu Direktive 2006/123/EZ.

Više detalja saznajte OVDJE

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN