Objavljen program Adventa u Zagrebu

Sukladno preporukama i odlukama nadležnih tijela, ovogodišnji Advent u Zagrebu pod sloganom “Advent u Zagrebu, osjetite svjetlost” će se održati u nešto drugačijem ozračju i to u periodu od 28....

Sukladno preporukama i odlukama nadležnih tijela, ovogodišnji Advent u Zagrebu pod sloganom “Advent u Zagrebu, osjetite svjetlost” će se održati u nešto drugačijem ozračju i to u periodu od 28. studenog, kada će se tradicionalno upaliti prva adventska svijeća, pa sve do 1. siječnja.

Poseban naglasak ove godine stavljen je na kulturna događanja, a za vrijeme Adventa u Zagrebu održat će se 9 različitih prigodnih glazbenih festivala s ukupno 95 koncerata.

Tri noviteta: Zagrebačke jeaslice, Svjetlost Adventa te interaktivna izložba proširene stvarnosti Virtualni božićni prozori

Svake godine trudimo se naš Advent oplemeniti novitetima te smo odlučili da i ova, po svim parametrima izvanredna, godina, ipak neće biti iznimka. Tako smo pripremili projekt Svjetlost Adventa gdje smo s 10 institucija na Gornjem gradu inicirali ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu, a pozivamo stanare i sve ostale da postanu dio ove inicijative. Naime, ovim projektom želimo pokrenuti jednu toplu priču, donijeti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i, u konačnici, potaknuti naše sugrađane da se uključe i time daju svoj doprinos Adventu. Drugi novitet jesu Zagrebačke jaslice, točnije online izložba fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020. godine, a tu je i interaktivna izložba proširene stvarnosti Virtualni božićni prozori. Ova izložba će donijeti dašak božićnog ugođaja koristeći animirane motive ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, a bit će postavljena na 20 lokacija u gradu i to u parkovima, trgovima i velikim otvorenim prostorima.“, izjavila je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Virtualni božićni prozori

Tradicionalnu priču Adventa povezat će se s modernim tehnologijama te posjetitelje Adventa usmjeravamo prema 20ak lokacija na širem području grada (trgova i parkova). Posjetitelji će tako, u skladu s preporukama HZJZ, moći koristeći aplikaciju Equinox XR kroz ekran svog mobitela vidjeti animirani sadržaj koji smo za njih pripremili.

Svjetlost Adventa

Svjetlost Adventa projekt je kojim Turistička zajednica grada Zagreba želi potaknuti pojedine kulturne ustanove na Gornjem gradu da ukrase svoje prozore u blagdanskom duhu.

Zbog pandemije, kao i potresa, 2020. godina bila je i još uvijek jest izazovna, a ovim projektom želimo pokrenuti jednu toplu priču, potaknuti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i, u konačnici, potaknuti lokalno stanovništvo da se uključi i time da svoj doprinos Adventu” ističu iz TZGZ-a te dodaju kako su pozvali kulturne ustanove da se pridruže te ukrase prozor(e) božićnim ukrasima i rasvjetom te pozitivnim porukama u razdoblju od 28. studenog do 31. prosinca 2020. godine kao poticaj drugima.

Također, TZGZ će s partnerima urediti tri lokacije u Donjem gradu (Trg kralja Tomislava, park Zrinjevac, Trg Republike Hrvatske), četiri u Gornjem gradu (plato Gradec, park Bele IV. te Strossmayerovo šetalište istok i zapad), a ukrasit ćemo, s Podružnicom Zrinjevac, adventski vijenac oko Manduševca i božićne borove na Trgu sv. Marka te na Trgu bana Jelačića.

Pozivamo sve da ove godine odgovorno uživaju u Adventu, u skladu sa svim mjerama i preporukama nadležnih tijela, a za one koji ne mogu biti s nama osigurali smo i online prijenose na našim društvenim mrežama” zaključuju iz TZGZ-a.

Novosti, servisne informacije, kao i detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama Adventa u Zagrebu: www.adventzagreb.hr, a tu je i adventska ponuda zagrebačkih hotela koji nude posebne blagdanske pogodnosti svim gostima i posjetiteljima.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN