Objavljen prvi međunarodni standard o pristupačnom turizmu – UNE-ISO 21902

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u suradnji s Fundación ONCE i UNE (Asociación Española de Normalización) surađivali su na razvoju ovog pionirskog, međusektorskog standarda na međunarodnoj razini, s naglaskom na...

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u suradnji s Fundación ONCE i UNE (Asociación Española de Normalización) surađivali su na razvoju ovog pionirskog, međusektorskog standarda na međunarodnoj razini, s naglaskom na pristupačnom turizmu u cijelom lancu vrijednosti turističkog sektora.

Ovaj međunarodni standard, koji primjenjuje najbolje prakse, pridonijeti će osiguravanju da sve osobe mogu uživati ​​u turizmu u jednakim uvjetima, uzimajući u obzir potrebe više od 1.000 milijuna ljudi u svijetu koji žive s invaliditetom.

Od danas je ovaj standard dostupan na španjolskom kao UNE-ISO 21902, nakon što je preveden i uključen u nacionalni katalog standarda UNE-a, a obraća se pružateljima usluga i turističkim subjektima, kao i javnim upravama i turističkim destinacijama.

Pristupačni turizam u Europskoj uniji predstavlja potencijalno tržište od 80 milijuna ljudi, odnosno 130 milijuna ako se uključe i pratitelji.

Standard UNE-ISO 21902 utvrđuje zahtjeve i preporuke za pristupačan turizam

Na primjer, da bi se plaža smatrala pristupačnom, mora nuditi tuševe, toalete i rutu kojom se mogu koristiti svi. Također, pristupačne pješačke rute u prirodnom okruženju moraju, između ostalih zahtjeva, osigurati kontinuirani, čvrst i stabilan pod i signalizaciju te moraju ponuditi detalje o itinereru prije početka rute. Općenito, u svom pisanom komuniciranju turistički objekti moraju koristiti jasan i jednostavan jezik koji slijedi logičan slijed, sa slikama i grafičkim simbolima gdje je to prikladno, te s kontrastnim bojama i fontovima koji se lako čitaju.

Nadamo se da će standard postati ključni alat za ostvarivanje prava svih na uživanje u turizmu i slobodno vrijeme. Unatoč napretku posljednjih desetljeća, u mnogim zemljama još je mnogo toga potrebno učiniti prije nego što turistički sektor uzme u obzir potrebe više od 1 milijarde osoba s invaliditetom u svijetu“, navode iz UNWTO-a.

Zbog načina na koji su zamišljeni okoliš, infrastruktura i širok raspon turističkih usluga, turisti s invaliditetom često se suočavaju s izazovima počevši od stvarnog planiranja svog putovanja pa uključujući i iskustvo na odredištu. Cilj ovog standarda je potaknuti promjenu.

Tijekom 2021. i 2022. godine, UNWTO, Fundación ONCE i UNE, zajedno sa stručnjacima, održat će kampanju podizanja svijesti obraćajući se svojim članovima i suradnicima kako bi naglasili usklađivanje pristupačnog turizma na globalnoj razini pomoću standarda.

Ovaj svjetski standard razvio je Međunarodni odbor za standardizaciju ISO / TC 228 o turizmu i srodnim uslugama, u kojem je UNWTO koordinirao radnu skupinu WG14 koja okuplja 85 stručnjaka iz više od 35 zemalja i pet relevantnih organizacija u ovom području koji su bili odgovorni za izradu nacrta. Zaklada ONCE imala je tehničko vodstvo, a UNE je osigurao tajništvo i koordinirao s NOS -om.

Priručnik: Pristupačnost i razvoj uključivog turizma u prirodnim područjima – zbornik najboljih praksi

UNWTO je nedavno obajvio i priručnik Accessibility and Inclusive Tourism Development in Nature Areas – Compendium of Best Practices s najboljim praksama koje ilustriraju različite načine osmišljavanja i provedbe projekata usmjerenih na poboljšanje pristupačnosti u prirodi i na taj način omogućavanje osobama s invaliditetom putovanja u ta područja.

Ova publikacija namijenjena svim dionicima turizma iz javnog i privatnog sektora, uključujući organizacije za upravljanje destinacijama, turističke tvrtke, nevladine organizacije i druge turističke subjekte, također pruža relevantne zaključke o tome kako identificirati pristupačne turističke proizvode i usluge u prirodnim područjima. Priručnik preuzmite u prilogu.

Prilog: Accessibility and Inclusive Tourism Development in Nature Areas – Compendium of Best Practices

Foto: UNWTO / Ilustracija: HrTurizam.hr


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN