Objavljeno Izvješće o provedenom savjetovanju oko izmjena i dopuna Zakona o pružanju usluga u turizmu

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu i Obrascu...

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu i Obrascu iskaza o procjeni učinka propisa za predmetni Zakon.

Ukupno je na Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu zaprimljeno 445 komentara. Od ukupnog broja komentara, djelomično je prihvaćeno 92 komentara, 232 nije prihvaćeno, a 121 komentara je primljeno na znanje, ističu iz Ministarstvo turizma i sporta ( MINTS ).

Većina zaprimljenih komentara na nacrt prijedloga Zakona se odnosila na način polaganja i sadržaja stručnog ispita za turističke vodiče kao i na izmjene Zakona kojima se dodatno osigurava korištenje punog prava potrošača na povrat uplaćenog novca za putne, a neiskorištene paket aranžmane za koje su im turističke agencije izdavale vouchere.

Predmetnim izmjenama mijenja se dio odredbi kojima je prema važećem Zakonu o pružanju usluga u turizmu (NN 130/17, 25/19, 98/19 i 42/20) propisano da se posebni dio stručnog ispita za turističke vodiče polaže posebno za svaku županiju (21 posebni ispit). Naime, radi se u prvom redu o namjeri racionalizacije sustava obrazovanja za vodiče, kojima je školovanje za vodiča u najvećem broju slučajeva samo nadogradnja na već postojeće kvalifikacije, navode iz MINTS-a te dodaju kako će se način polaganja i sadržaj stručnog ispita za turističke vodiče urediti budućim novim Pravilnicima – o stručnom ispitu za turističke vodiče i ispitnom programu za turističke pratitelje, te o popisu turističkih cjelina/lokaliteta po županijama – obzirom da su postojeći iz 2008. godine.

“Izmjene navedenih Pravilnika bit će predmet rada radne skupine u kojoj će, između ostalih, sudjelovati predstavnici hrvatskih turističkih vodiča, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva kulture i Ministarstva hrvatskih branitelja, stručnjaci za europsko pravo i predavači s visokih učilišta za turizam. Radna skupina će se baviti definiranjem novog načina polaganja i sadržaja ispita za turističke vodiče, te revidiranjem i usuglašavanjem popisa turističkih zaštićenih cjelina/lokaliteta kojim će se posebna važnost dati lokalitetima Domovinskog rata. Ministarstvo turizma i sporta je dosad poduzetim aktivnostima omogućilo da na popisu zaštićenih lokaliteta budu Memorijalno groblje i spomen područje Ovčara, spomenik Blage Zadre, Trpinjska cesta i groblje tenkova, a u okviru budućih izmjena popisa zaštićenih lokaliteta uz suradnju sa Ministarstvom hrvatskih braniteljima, dodat će se i drugi važni lokaliteti Domovinskog rata koji dosad nisu bili tim popisom obuhvaćeni” ističu iz MINTS-a.

Vezano uz neiskorištene paket aranžmane za koje su kupcima turističke agencije izdavale vouchere iz MINTS-a ističu kako se ovim izmjenama Zakona osigurava primjerena razina zaštite prava potrošača. 

Izvješće o provedenom savjetovanju može se pronaći na internetskoj stranici eSavjetovanja: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/Dashboard.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN