Od 01. lipnja kreću covid-putovnice. Hrvatska će biti sprema za ljetnu sezonu

Uvođenje “covid putovnica” na razini EU-a očekuje se do kraja lipnja. No, prema novim informacijama ipak bi se mogle uvesti i nešto ranije. Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog...

Uvođenje “covid putovnica” na razini EU-a očekuje se do kraja lipnja. No, prema novim informacijama ipak bi se mogle uvesti i nešto ranije.

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je kako će Hrvatska od 01. lipnja biti u stanju izdavati digitalne zelene potvrde, po novom “Potvrda EU-a za COVID-19” ili tzv covid putovnice.

Politička rasprava je održana na sastanku Vijeća za opće poslove 23. ožujka, kao i na sastanku Europskog vijeća. 28. travnja Europski parlament je dao jasnu podršku prijedlozima, a portugalsko predsjedništvo je pripremilo kompromisne prijedloge.

Upravo na zadnjem sastanku krajem travnja EU zastupnici su se složili da bi nova „Potvrda EU-a za COVID-19”, a ne digitalna zelena potvrda kako ju je nazvala Komisija, trebala biti na snazi 12 mjeseci, ne dulje od toga. 

/ / / EU ZASTUPNICI: EU POTVRDE ZA COVID-19 MORAJU OLAKŠATI SLOBODNO KRETANJE BEZ DISKRIMINACIJE

Počinje proces trijaloga, koji bi se trebao dovršiti u roku tjedan ili dva. Zatim slijedi jezično usklađivanje i usvajanje uredbe polovicom lipnja, ističe Božinović te dodaje: “One će biti interoperabilne i omogućit će graničnu provjeru i priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju. Hrvatska je među članicama koje pilotiraju izradu tehničkog rješenja, što znači da smo u naprednoj fazi izrade nacionalnog tehničkog rješenja te da smo spremni za njegovo testiranje s drugim članicama na platformi EU. Treba naglasiti bazu, preciznost i upisivanje svih podataka s obzirom na to da će se potvrde izdavati na temelju baza osoba koje su preboljele covid-19 u zadnjih 180 dana, koje su testirane u zadnjih 48 sati i osoba koje su cijepljenje“, kazao je Božinović, prenosi Index.hr.

Name, Hrvatska je početkom travnja osnovala radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda sukladno razgovorima na razini EU.

/ / / OSNIVA SE RADNA SKUPINA ZA IZRADU TEHNIČKOG RJEŠENJA PREKOGRANIČNO INTEROPERABILNIH DIGITALNIH ZELENIH POTVRDA

Potvrda EU-a za COVID-19 će se izdavati u PDF-u, a građani će moći zahtjeve predati putem sustava e-Građani. Potvrde će im se dostavljati u korisničke pretince, dok će se potvrde u fizičkom obliku izdavat u 150 ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Verifikacija će se provoditi putem očitavanja QR kodova, a na granične prijelaze već je raspoređeno 250 čitača potvrda. Nadogradit će se i stranica entercroatia.mup te bi se putem nje omogućile najave dolaska stranih državljana. To bi pridonijelo skraćivanju vremena za prolazak graničnih procedura”, navodi Božinović te dodaje kako putnici prije dolaska mogu svoje potvrde učitati u PDF-u na toj stranici s ciljem što brže verifikacije.

Od 1. lipnja ćemo biti u stanju izdavati te potvrde, što je važno za našu turističku sezonu, ali i ukupnu borbu protiv epidemije“, rekao je Božinović.

Na upit novinara hoće li se ujednačiti cijene testova, ili će testovi biti besplatni za djecu jer se ona ne cijepe, Krunoslav Capak je istaknuo kako bi Država trebala odlučivati o tome.

Ako se niste cijepili ili niste preboljeli, možete se testirati. Svako se može testirati i ostvaruje sva prava kao i ove dvije kategorije. Svi koji se testiraju na uputnicu imaju iste cijene. Oni koji se testiraju na vlastitu inicijativu imaju drugačije cijene jer je to tržišna kategorija“, rekao je Capak.

Popis punktova za testiranje u Hrvatskoj

Na stranici Safe Stay in Croatia, nalazi se popis punktova za testiranje u cijeloj Hrvatskoj. Iako se još ne radi o konačnoj verziji, lista se dopunjava iz dana u dan, to će biti glavno referentno mjesto sa svim važnim informacijama za turiste za testiranje, kao i općenito covid protokolima.

Također, kako je izjavila ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, iz proračuna Ministarstva će se za subvenciju testova izdvojiti 20 milijuna kuna. Još se čeka konačni popis svih punktova za testiranje, kao i pitanje cijene testiranje, jer i dalje cijene variraju od destinacije do destinacije. Što svakako nije dobro.

Prema zadnjem cijeniku PCR i brzih antigenskih testova, koje je objavio HZJZ, cijene iznose:

  • Test na SARS-Cov-2 RT-PCR               –       jedinična cijena 500,00 kn
  • Brzi antigenski test na COVID-19     –     jedinična cijena 150,00 kn
  • Prijevod nalaza na engleski jezik      –     jedinična cijena 125,00 kn

/ / / HZJZ OBJAVIO NOVE CIJENE PCR I BRZIH ANTIGENSKIH TESTOVA

Trebali li Hrvatska pokriti trošak testiranja za strane turiste, ako što će učiniti Austrija?

Po mojem mišljenju svakako. Radi se o najboljem ulaganju u marketing, a znamo koliko ovisimo o turizmu. Dakle, tu se ne radi o trošku, nego investicija. Jer što više turista dođe ovo ljeto, to će se generirati i veća turistička potrošnja, kao i u konačnici bolji prihodi državi. Borba doslovno za svakog gosta!

Ako se već neće ići na opciju pokrivanja troškova testiranja, svakako bi bilo dobro da su cijene u cijeloj Hrvatskoj iste.

Austrija uvodi besplatne testove za turiste

Testovi na koronavirus u Austriji bit će besplatni za strance kako bi se potaknuo turizam, rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger te naglasila kako su turisti u prošlosti tražili mjesta koja su nudila besplatni wifi ili parking, ali kako ovog ljeta žele znati je li testiranje na koronavirus besplatno.

Besplatnih testova na koronavirus su presudni za rezervacije. U interesu države je da nam turisti dođu”, rekla je ministrica turizma. Turizam će u Austriji opet ubrzati od 19. svibnja kada se ukida karantena za većinu dolazaka.

Također, u Europskom parlamentu raspravlja se i o mogućem ukidanju ograničenja ulaska za cijepljenje putnike. Više o tome u prilogu.

/ / / EU RAZMATRA UKIDANJE OGRANIČENJA ULASKA ZA CIJEPLJENE PUTNIKE

Europski turistički sektor pozdravlja usvajanje odluke o Potvrdi EU za COVID-19

Europski zračni prijevoznici, zračne luke i turistički sektor pozdravljaju usvajanje odluke o Uredbi o digitalnim zelenim potvrdama koju je Europska komisija predložila Europskom parlamentu, pokrećući pregovore između Parlamenta, Vijeća i Europske komisije, navode iz UHPA-e.

Brzo djelovanje i usklađivanje među institucijama sada je presudno kako bi se certifikati mogli pokrenuti do lipnja i osigurala uzajamnost sa sustavima izvan EU. Zajedničke, interoperabilne, sigurne i GDPR zdravstvene odredbe predstavljaju ključni alat za olakšavanje slobodnog kretanja ljudi unutar EU-a i ponovno otvaranje putovanja na siguran i odgovoran način kroz ublažavanje i konačno ukidanje trenutnih ograničenja putovanja.

Brzo i usklađeno djelovanje institucija sada je od presudne važnosti za pokretanje operativnosti certifikata u lipnju. Potvrde koje su jedinstvene, sigurne i usklađene s odredbama GDPR-a ključan su alat za olakšavanje slobodnog kretanja europskih građana i ponovno otvaranje putovanja na kontinentu, uz ublažavanje i konačno ukidanje ograničenja koja su trenutno na snazi.

Stajalište Parlamenta donosi važne promjene izvornog prijedloga Komisije:

  • Dogovoren je novi naziv, „Potvrda EU za COVID-19“, kako bi građanima namjena potvrde bila jasnija, odnosno da svrha iste nije da bude ‘putna isprava’.
  • Besplatno i dostupno testiranje: testiranje je apsolutno ključno u borbi protiv COVID-19, a zahtjev za provođenjem testiranja prije polaska (često PCR) ne bi trebao ekonomski diskriminirati putnike. S testovima koji se kreću od 10 do 150 eura, troškovi testiranja ne bi trebali odvraćati od putovanja – posebno se to odnosi na obiteljska putovanja. Isto tako, zemlje članice svojim turistima trebale bi „osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje”.
  • Potpuna jednakost cijepljenih i testiranih građana: Putnicima koji predoče valjanu „Potvrdu EU za COVID-19“ ne smiju se izricati nikakve dodatne mjere poput karantene ili dopunskog testiranja.

Potvrda, koja može biti u digitalnom ili papirnatom obliku, služit će nositelju kao dokaz da je cijepljen protiv koronavirusa, da je nedavno dobio negativni rezultat na testiranju, ili da je već prebolio COVID-19.

Iako sama potvrda neće biti dovoljna da se u potpunosti obnovi slobodno kretanje u Europi, predloženi amandmani Parlamenta su korak u pravom smjeru, smatraju vodeće strukovne udruge u turizmu iz Brisela. Slobodno kretanje nije privilegija, već je pravo koje se ne odnosi samo na turiste, već i na prekogranične radnike i građane koji će moći lakše posjetiti svoje obitelji nakon što potvrde budu u punoj funkciji.

Sektor stoga poziva na brzo djelovanje kako bi se do sredine svibnja izvršilo pilot testiranje i omogućilo pokretanje sustava u lipnju.

Za kraj, važno je još jednom naglasiti kako “covid putovnice” tj. digitalna zelena potvrda, ne smiju i nisu jedini uvjet za putovanje! Covid putovnice su samo sredstvo za olakšan i ubrzan prelazak preko granica građanima koji su se cijepili. To ne znači da putnici koji se nisu ili ne žele cijepiti ne mogu putovati. Mogu, no moraju imati dokaz o negativnom testu kao i do sada, sukladno uvjetima prelaska granica koje su trenutno na snazi za svaku državu.

Hrvatska otvorena za turiste 

S druge strane, Hrvatska je krajem travnja, donijela odluku kako osobe koje dolaze iz EU-a ili schengenskog prostora mogu ulaziti na temelju brzog antigenskog testa pa više neće morati ponoviti testiranje ako u Hrvatskoj ostaju duže od 10 dana. Naime, brzi testovi su se poboljšali te sada imaju osjetljivost preko 90 posto. 

Također, osobe koje su preboljele covid ili su cijepljene jednom dozom bit će izuzete od obaveze predočenja negativnog testa ili karantene pri ulazu u Hrvatsku.

Hrvatska je sprema za ljetnu sezonu

Zaključno, uz uvođenje “Potvrda EU-a za COVID-19”, popis lokacija za testiranje, mobilne timove, Safe stay oznaku, Enter Croatia platformu, cijepljenje turističkih djelatnika, kao i opće populacije koje je ubrzano, otvorene granice – Hrvatska je svakako sprema za ovu ljetnu sezonu, barem što se tiče svih osnovnih protokola.

Naravno, ključno je da testiranje na terenu funkcionira logistika i infrastruktura, da se ne dogodi kao i prošle godine kada su timovi na terenu pucali po šavovima i nisu stigli primiti veće količine upita za testiranje. Jedno je forma i protokoli, a drugo sadržaj tj. implementacija.

Također, čeka se još izmjena na platformi Re-open.hr da Hrvatska više ne bude podijeljena na dvije regije, nego po županijama.

/ / / EUROPSKOJ KOMISIJI NAPOKON POSLAN ZAHTJEV DA SE HRVATSKA NA PLATFORMI RE-OPEN.EU PRIKAZUJE PO ŽUPANIJAMA

Napomena: Važne stranice za komunikaciju prema gostima i vlastite kanale: EnterCroatia.hr, Safe Stay, Re-open.eu ( sve informacije oko prelaska granica u EU i epidemiološkim mjerama), Koronavirus.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN