Od 01. srpnja “covid putovnice” na razini EU

EU Parlament je ubrzao zakonodavne korake za osiguravanje slobodnog kretanja tijekom pandemije bolesti COVID-19. Dogovor s Vijećem uslijedio je dva mjeseca nakon što je Komisija predstavila prijedlog, tako da bi pravila bila na...

EU Parlament je ubrzao zakonodavne korake za osiguravanje slobodnog kretanja tijekom pandemije bolesti COVID-19. Dogovor s Vijećem uslijedio je dva mjeseca nakon što je Komisija predstavila prijedlog, tako da bi pravila bila na snazi prije početka ljetne sezone.

Potvrdom, koja će biti besplatna, a može biti digitalizirana ili papirnata, dokazuje se da je nositelj cijepljen, oporavio se od bolesti ili da je nedavno položio negativan test. Zajednički okvir omogućit će svim državama članicama EU-a izdavanje potvrda koje će biti interoperabilne, kompatibilne, sigurne i provjerljive u cijeloj Uniji.

Očekuje se da će tijekom rasprave u utorak ( 08.06. ) zastupnici ponovno istaknuti potrebu za dostupnim i financijski pristupačnim testiranjima. Također će naglasiti da države članice ne bi trebale uvoditi dodatna ograničenja putovanja nositeljima potvrde, kao što su karantena, samoizolacija ili testiranje, osim ako je to opravdano zbog potreba javnog zdravlja, te će pozvati na brzo uvođenje sustava.

Glasanje o nacrtima zakona održat će se u utorak, a rezultati će biti objavljeni u srijedu ujutro. Nakon što uredbe budu usvojene na plenarnoj sjednici, Vijeće će ih morati formalno usvojiti te objaviti u Službenom listu prije nego što se počnu primjenjivati od 01. srpnja.

Hrvatska prva uvela covid putovnice

Hrvatska je prva implementirala covid putovnice, a do sada ih je već izdano preko 40.000. Na graničnim prijelazima sve odlično funkcionira, tako da nema bilo kakvih zastoja zbog provjere istih. Također, i dalje se stranim turistima preporučuje ispunjavanje obrasca tj. prijave putem stranice Enter Croatia, kako bi brže prošli granicu, a na kojoj je i posebna obilježena žuta traka za goste koji su se prijavili putem Enter Croatia.

/ / / DOSAD IZDANO 40 TISUĆA “COVID PUTOVNICA”, DO KRAJA LIPNJA CILJ JE NAJMANJE 50 POSTO CIJEPLJENIH GRAĐANA

/ / / U HRVATSKOJ IZDAJU COVID PUTOVNICE. DONOSIMO DETALJE

EU digitalne COVID potvrde dostupne putem portala e-Građani

Građani Republike Hrvatske te oni koji imaju odgovarajuće vjerodajnice za pristup sustavu, čiji su podaci o cijepljenju, negativnom testu na SARS-CoV-2 ili preboljenju bolesti COVID-19 upisani u centralne baze podataka Ministarstva zdravstva, mogu putem portala e-Građani zatražiti svoju EU digitalnu COVID potvrdu.

Sustavu se pristupa vjerodajnicama razine 2 – značajne razine sigurnosti ili vjerodajnicama razine 3 – visoke razine sigurnosti te nije potrebno predočiti dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju „Zatraži potvrdu“.

Potvrda koju građani preuzimaju putem portala e-Građani može se spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na e-mail adresu.

Više informacija o EU digitalnim COVID potvrdama u RH građani mogu pronaći na javnoj informativnoj mrežnoj stranici: https://eudigitalnacovidpotvrda.hr/

Cijepljeno preko 60 posto turističkih radnika u Hrvatskoj
 
Što se cijepljenja turističkih radnika tiče, ministrica Brnjac jučer je za za RTL Danas istaknula da imamo jako dobre brojke – cijepljeno je preko 60 posto svih radnika. Podsjetila je i da je s austrijskom ministricom turizma razgovarala o tome kako olakšati turistička kretanja te je njihova odluka da nas stave na zelenu listu donesena nakon tog sastanka 10 dana prije očekivanog.

U Hrvatskoj je već izdano preko 40 tisuća digitalnih covid potvrda, a Hrvatska je među najnaprednijim zemljama Europske unije po pitanju tehničkog rješenja.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN