Od konobara do internog trenera i direktora hrane i pića u hotelu s 5 zvjezdica

Kako se zadržava kvalitetna radna snaga? Evo jednog odličnog domaćeg primjera. I ove godine sektoru turizma nedostajat će preko 15.000 zaposlenika, ako ne i više. O rak rani našeg...

Kako se zadržava kvalitetna radna snaga? Evo jednog odličnog domaćeg primjera.

I ove godine sektoru turizma nedostajat će preko 15.000 zaposlenika, ako ne i više. O rak rani našeg turizma pisali smo više puta, no sada donosimo jedan pozitivan primjer kako se jedna turistička kompanija bori s izazovom zadržavanja kvalitetne radne snage.

Ovo je priča o Bluesun Hotels & Resorts, jednom od najvećih hotelskih lanaca u Hrvatskoj u čijem je vlasništvu 16 hotela u Bolu, Supetru, Brelima, Tučepima, Starigradu Paklenici i Mariji Bistrici, koji su ove godine dodatno uložili truda i financijskih sredstava s ciljem edukacije i zadržavanja radne snage. 

Naime, svaka zaposlena osoba unutar Bluesun Hotels & Resorts za novorođeno dijete dobit će 7.500 kn naknade. Do sada je ta naknada iznosila 3.000 kn, tako da se radi o velikom povećanju. Zanimljivo, ukoliko su oba roditelja zaposlena u tvrtki, i jedno i drugo dobiva spomenutu naknadu. 

S obzirom na predstavljenu mjeru kojom je neoporezivi iznos naknade za novorođeno dijete podignut na 10.000 kn, svojim zaposlenicima koji postanu roditelji odsad ćemo isplaćivati 7500kn.Iznos smo podigli s 3000 kn, koliko smo im isplaćivali proteklih godina. Naravno, ako su oba roditelja zaposlenici Bluesuna, oba dobivaju naknadu. Zadovoljni smo što i tako možemo u tom, jednom od najvažnijih trenutaka u životu našim zaposlenicima dati podršku“ ističe Maša Prebeg, direktorica Sektora ljudskih potencijala Bluesuna.

Foto: Bluesun

Ovaj lanac svake godine nagrađuje poslovnu izvrsnost, temeljem internih anketa o zadovoljstvu gostiju u hotelima, te su u 2018. ukupno podijelili 1,5 milijuna kuna nagrada najboljim zaposlenicima, a od ove godine će značajno povećati i iznos tih, pojedinačnih nagrada. „Ovim potezom – povećanjem naknade za novorođeno dijete, također želimo stimulirati naše zaposlenike koji se odluče na proširenje obitelji za koja je nama, izvorno obiteljskoj tvrtki, temelj rasta i razvoja uspješnog posla“ naglašava Kristijan Gagulić, član Uprave Sunce koncerna.

Kako ističu iz Bluesuna, strategija kompanije je ulaganje u rast i razvoj kompetencija ljudi koji svoju karijeru žele graditi u turizmu – mlade nastoje motivirati da kao njihovi stipendisti steknu znanja i vještine neophodne na sve zahtjevnijem tržištu rada, a potiču i prekvalifikacije za najtraženija zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Priča Dejana Ančića – Od konobara do internog trenera Bluesun Akademije i direktora hrane i pića u hotelu s 5 zvjezdica.

Dejan Ančić

Dejan Ančić tridesetpetogodišnji Makaranin četiri godine zaredom osvajao nagrade za najboljeg djelatnika.

Njegova priča o uspjehu pomalo je neobična. Školovao se, naime, za automehaničara i nekoliko godina radio u struci. Uživao je u tom poslu, no, kako sam kaže, nedostajao mu je kontakt s ljudima. Stoga je paralelno počeo raditi kao konobar u jednom klubu u Makarskoj. Za posao u Bluesunu doznao je sasvim slučajno, dobro razmislio i prije deset godina zauvijek za sobom zatvorio vrata automehaničarske radionice.

Tako je u proljeće 2008. počela samo jedna od zanimljivih i inspirativnih profesionalnih priča u Bluesunu koja pokazuje vrijednost kvalitetne politike ulaganja u ljudske potencijale. Dejan je nepuna dva tjedna radio kao pomoćni konobar u hotelskom restoranu kada je prihvatio ponudu da istovremeno radi i u hotelskom baru.

Njegova kvaliteta, želja i volja za učenjem nisu prošli nezapaženo. Dapače, osim što mu je pružena mogućnost dodatnog obrazovanja, Dejan kao osobito važan segment svog napredovanja i motiviranosti za posao vidi u povjerenju koje mu je dano. Kaže kako nije sve u novcu, dapače, radna okolina i poštovanje poslodavca su nekad i važniji, te je njemu kao radniku bilo iznimno bitno da vidi kako ga cijene, te da ima kvalitetnu radnu okolinu i da vidi pozitivnu i stabilnu budućnost tvrtke. 

Stoga mu je 2012. omogućena prekvalifikacija za konobara, 2014. za konobara specijalista te je na kraju, na visokoj školi Aspira 2016. završio stručnu edukaciju za F&B menadžera.

Volim ovaj posao, uživam u svakom danu, a pružena mi je mogućnost rada, školovanja. Prošao sam tri dodatna stupnja školovanja i brojne edukacije, a svaka je za sobom povlačila i napredovanje” ističe Ančić. Kaže da i dalje uči svaki dan. Učio poslu, o sebi i o radu s drugima, a njegovo bogato iskustvo dovelo ga je do mjesta predavača na Bluesun akademiji.

Predavao sam barsko poslovanje. Nove smo kolege učili kako raditi u baru, kako se odnositi prema gostu, kako ga privući, animirati, educirati o onome što naručuje” govori Dejan, te dodaje kako je posao predavača sjajna prilika da se usavrše vlastite vještine. To je dvosmjeran, izuzetno koristan proces u kojem učitelj itekako mnogo može naučiti učenike, ali – i od učenika.

Bluesun Akademija, jedinstven je projekt u hrvatskom hotelijerstvu na koji se Bluesun odlučio prije više od deset godina kako bi neprekidno, dodatno usavršavao svoje osoblje, ali i učenike srednjih strukovnih škola – stipendiste Bluesuna kojih od ove školske godine imaju 150.

Akademija je dala već nekoliko generacija vrhunski obrazovanih učenika, većina je, logično, svoju karijeru nastavila upravo u Bluesunu, a samo ove godine, preko 450 zaposlenika proći će neki od programa Bluesun Akademije. “Bluesun omogućuje djelatnicima da iskažu svoju kreativnost. Ukoliko netko ima neku zamisao ili kulinarsku ili barmensku, ovdje će Vam omogućiti da je prezentirate. Ako je dobra – ide u prodaju” naglašava Dejan.

I baš to se dogodilo u njegovu slučaju. Na natjecanju barmena Havana, upotrijebio je svoje znanje, iskustvo i kreativnost te ih povezao kroz sastojke koji su osvojili žiri. Kombinaciji ruma, sirupa od bazge, triple seca, soka višnje maraske i tonika dao je ime La Berulia, prema srednjovjekovnom nazivu Brela i predložio nadređenima da ga uvrste u hotelsku koktel kartu. Njegov prijedlog je i prihvaćen, a La Berulia 2016. postaje najprodavaniji koktel u hotelu.

Koktel La Berulia

Fenomenalna priča, zar ne? Naglašavam, Uprava te sluša i cijeni tvoje mišljenje. Nažalost rijetkost na našem tržištu rada, ali upravo je i to jedan od razloga zašto je nastao cijeli problem s radnom snagom u turizmu. Čovjek / zaposlenik je bio na zadnjoj razini vrijednosti. Više kao “potrošna roba”.

Tu mogu provući paralelu s pričom kako je nastao famoznom Big Mac u McDonaldsu. Naime, James Delligatti, čovjek koji je izmislio “Big Mac” prije više od 50 godina bio je samo jedan od franšizera McDonaldsa.

Njegova ideja prvo je bila odbijena jer se njihova dotadašnja ponuda hamburgera dobro prodavala pa nisu htjeli mijenjati stvari. No, nakon nagovaranja Uprava je ipak popustila i stavila Big Mac u ponudu. A ostalo je povijest. Dosad je u svijetu prodano preko milijardu Big Macova, a zahvaljujući svojoj globalnoj popularnosti čak je postao kao svojevrsni simbol kapitalizma. Časopis Economist ga je koristio kao glavnu referencu za troškove života u pojedinim zemljama – tzv. Big Mac Index.

No vratimo se na priču o Dejanu. Po završetku školovanja za F&B menadžera, 2017. godine postao je voditelj restorana i barova, a u sezonu 2018. ušao s novom funkcijom – direktora hrane i pića hotela SENTIDO Bluesun Berulia ( 5* ).

Ključan je osmijeh, prvo osmijeh, ništa bez osmijeha. Ugostiteljstvo nije puko usluživanje gostiju već pružanje zadovoljstva osobama koje dolaze kod nas. Oni dođu k nama, mi ih vrhunski uslužimo i oni su zadovoljni. A kada su oni zadovoljni, mi smo zadovoljni. Vjerujte, nema veće sreće nego kada istog gosta sretneš ponovno sljedeće ili možda već iste godine. Znaš zašto se vratio, znaš da si uspio, da smo svi uspjeli, da je svaka minuta truda vrijedila i da sam prije deset godina donio najbolju životnu odluku” zaključuje Dejan.

Osim profesionalnog uspjeha, Dejan se posebno ponosi onim privatnim. Njegova supruga, također djelatnica Bluesuna i on imaju dvoje djece, a Bluesun najnovijom odlukom, povećanjem naknade za novorođeno dijete na 7500 kn, upravo želi stimulirati svoje zaposlenike koji se odluče na proširenje obitelji.

Svojim zaposlenicima Bluesun također isplaćuje božićnice u iznosu od 2700 kn i daruje djecu svojih zaposlenika do 15 godine života, time što svaki roditelj dobiva dodatnih 600 kn po djetetu.

Bluesun je prvi hotelski lanac koji je sagradio hotel za radnike

U samom vrhu sezone, Bluesun Hotels & Resorts zapošljavaju 2000 ljudi, od čega je 60-ak posto sezonskih djelatnika. Većina se zbog višegodišnje suradnje i uzajamnog povjerenja – logično i vraća u Bluesun.

Kontinuirano ulažemo u plaće i uvjete rada s posebnim naglaskom na podizanje kvalitete života sezonskih radnika, Maša Prebeg, te dodaje: „Svima njima koji dolaze na rad izvan mjesta boravka, osiguran je besplatan smještaj i prehrana te troškovi prijevoza. Upravo s ciljem podizanja kvalitete i unaprjeđenja uvjeta rada, prvi smo hotelski lanac koji je sagradio hotel za radnike u Zadvarju za naše sezonske djelatnike koji rade u Brelima i Tučepima. Hotel ima 150 dvokrevetnih soba s kupaonicama, opremljenih klima uređajem, televizorom i Wi-  Fi-jem, a prostire se na površini od 4 000 m2 . Vrijednost ove investicije je bila cca 2 milijuna kuna.

Također, u sklopu hotela za zaposlene nalaze se i prostorije za učenje, odmor i kuhinju, a prvi stanari su uselili prošlog proljeća. Stanarima se tri puta dnevno dovoze topli obroci, a čistačice se brinu za higijenski standard hotela, te stanarima peru i glačaju odjeću.

Za sezonce smještene u Zadvarju prijevoz je tijekom sezone organiziran više puta dnevno kako bi što jednostavnije mogli doći do mjesta rada te su ga mogli koristiti i u svoje slobodno vrijeme. „Ulaganje u zaposlenike i briga o njima jedna je od naših obveza kao odgovornog poslodavca, a zadovoljstvo i dojmovi kolega koji su prvi put boravili unutar našeg novopostavljenog standarda personalnog smještaja potvrda su da smo na pravom putu – stoga planiramo ulaganja u slične objekte i na drugim destinacijama“ naglašava Kristijan Gagulić, član uprave Sunce koncerna.

„Navedeni uvjeti smještaja, prijevoza i prehrane generiraju dodatne troškove u odnosu na lokalne zaposlenike, no, mi sve zaposlenike vrednujemo jednako i kontinuirano ulažemo u podizanje njihovog zadovoljstva“ ističe Maša Prebeg, direktorica Sektora ljudskih potencija Bluesuna te dodaje kako im je osigurana edukacija u Bluesun akademiji gdje će usvojiti potrebna znanja i usavršiti svoje profesionalne vještine pod stručnim vodstvom mentora i Bluesunovih korporativnih šefova.

Orijentacija na lokalne radnike

Maša Prebeg, direktorica Sektora ljudskih potencijala Bluesuna

„ Naše buduće zaposlenike tražimo prvenstveno na hrvatskom tržištu rada s osobitim naglaskom na krajeve u kojim se nalaze naši hoteli u svrhu poticanja rasta i razvoja lokalnih sredina. Udio zaposlenika s destinacija je 70%, a iz ostalih regija najviše zaposlenika dolazi iz Slavonije i središnje Hrvatske„ ističe Prebeg.

S obzirom na orijentiranost na razvoj lokalnih sredina, radnike iz Omiša i omiške zagore, vrgoračkog i imotskog područja besplatno prevoze svojim autobusima s posla i na posao. Kao i u cijelom turističkom sektoru, svake sezone najveća je potraga za kuharima, konobarima i sobaricama, stoga im upravo oni čine najveći udio zaposlenika iz drugih regija Republike Hrvatske.

Lijepa pozitivna i zaokružena priča o brizi o svojim radnicima. Da je cijeli turistički sektor ovako brinuo o svojim radnicima prije 10 godina, danas ne bi imali ovakve probleme s radnom snagom.

Za kraj jedna poruka svim poduzetnicima u turizmu koja savršeno definira odnos prema svojim radnicima.

“Train people well enough so they can leave, treat them well enough, so they don’t want to” – Richard Branson, CEO Virgin 

Pametnom dosta.

Povezane vijesti: