Od sutra na 30 dana obustava rada ugostiteljskih objekata, svih trgovina, zabranjeni javni događaji…

Nacionalni stožer civilne zaštite od 18.00 sati objavio je nove mjere kako bi se smanjila mogućnost prenošenja i zaštite od širenja koronavirusa. Od četvrtka u 0:01, na snagu stupa...

Nacionalni stožer civilne zaštite od 18.00 sati objavio je nove mjere kako bi se smanjila mogućnost prenošenja i zaštite od širenja koronavirusa.

Od četvrtka u 0:01, na snagu stupa čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Zabrana vrijedi narednih 30 dana.

Otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja se rad za sve uslučne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice, primjerice muzeji, kazališta, kina…

Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme te dostave hrane te rada pučkih kuhinja. Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim: prodaje prehrambene i higijenske artikle, ljekrane, benzinskih crpki, kiosaka, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajnom specijalizirnaih ortopedskih pomagala…

Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih cenatara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika te mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punkotve s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Zaključno, raditi će samo one djelatnosti koje su nužne za normalno funkcioniranje: trgovine s hranom, benzinske postaje, restorani koji imaju dostavu, pekare, trgovine s prehrambenim i higijenskim artiklima, ljekarne.

Obustavlja se sve što nije nužno” – zaključio je Božinović.

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

PRILOG: Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN