Odličan potez: Serijal Dalmatinska marenda počinje se prikazivati na HRT-u

Cilj projekta je vratiti tradicionalna dalmatinska jela u restoransku ponudu.

Autor:  Goran Rihelj

22. listopada 2024.

Strateški projekt TZ Splitsko Dalmatinske županije (TZ SDŽ) -  Dalmatinska marenda, koja se temelji na povezivanju ugostitelja i poljoprivrednika te posebice u promociji autentične ponude doživljava svoj veliki iskorak i nacionalnu premijeru. 

Naime, na Hrvatskoj radioteleviziji, od 23. listopada s početkom u 15.20 sati na HTV 1, kreće emitiranje serijala “Dalmatinska marenda” kao nastavak istoimenog projekta TZ SDŽ koja je glavni pokrovitelj serijala. 

U osam epizoda serijala gledatelji će imati priliku putovati kroz Split, Kaštela, Jesenice, Makarsku, Brač, Hvar, Imotsku krajinu i Sinj te otkriti specijalitete karakteristične za svako od ovih mjesta.

Kako je cilj projekta povezivanje ugostitelja i poljoprivrednika kao i vraćanje tradicionalnih dalmatinskih jela u restoransku ponudu, ovaj potez svakako je u funkciji popularizacije projekta, ali i stvaranja potražnje za autentičnom ponudom.

Filozofija marende i dalmatinskih gastronomskih običaja prikazana je kroz živopisne likove, dugogodišnje ugostitelje i cijenjene kuhare, koji su nastojali što vjerodostonije objasniti pravo značenje marende, točnije približiti gledateljima da se marenda u Dalmaciji ne odnosi isključivo na obrok, već da simbolizira opušteni dalmatinski način života, uživanje u hrani, druženje s prijateljima i obitelji. 

Posebna pažnja u serijalu usmjerena je i na marendaška “jela na žlicu” koja su tijekom stoljeća othranila brojne dalmatinske obitelji, poput tripica, gregade, pašticade, tingula i slično. Uz sama jela, naglašava se i važnost lokalnih namirnica s ovoga podneblja koja jelima daju autentičnost i prepoznatljivost.

Prva epizoda serijala, koja se emitira sutra, prikazuje marendu u Starom Gradu na Hvaru, dok će se preostale epizode prikazivati u narednim danima - 24., 25., 29., 30. i 31. listopada u istom terminu, s početkom u 15.20 sati. 

Projekt “Dalmatinske marende” TZ SDŽ pokrenula je prije dvije godine s ciljem oživljavanja izvorne dalmatinske kuhinje i običaja koji se vežu uz tradicionalnu dalmatinsku marendu. Jedan od ključnih koraka pri tome bio je uspostavljanje suradnje s ugostiteljskim objektima i OPG-ovima, čime se nastoji vratiti tradicionalna dalmatinska jela u restoransku ponudu kako bi svi posjetitelji mogli uživati u autentičnoj gastronomskoj ponudi.

Projekt je promoviran na sajmu FESPO u Zürichu te na posebnim prezentacijama u Münchenu, Essenu, Sarajevu i Pragu, a uskoro će biti objavljena i kuharica Dalmatinske marende s tradicionalnim recepturama. Također, pokrenut je ciklus edukacija za ugostitelje i sve dionike turizma, fokusiran na pripremu jela, posluživanje hrane i održive prakse, a do sada je više od 200 ugostitelja uspješno završilo edukaciju.

New project 160

Nedavno smo radili prilog na temu kako se projekt razvija na tržštu te smo tom prilikom porazgovarali s tri ugostitelja koji su podijelili svoja razmišljanja o projektu.
 
Ante Tomaš Bajso, vlasnik Konobe Bajso u Starom selu Jesenice između Splita i Omiša izjavio je kako „svaka naša namirnica može postati dio marende. Konkretno kod nas je to peka, jelo koje spremamo ukupno dva-tri sata”.
 
Lada Rakić, nositeljica istoimenog OPG-a, koja sa suprugom vodi Izletište Andrija u selu Kotezi nedaleko Vrgorca istaknula je: „Sve više se traži domaće, tradicionalno, na žlicu - kako se nekada jelo. Pitaju i za fažol s kobasicama, papriku, sarmu... Ako to imamo u ponudi, prije će uzeti ovo na žlicu nego miješano meso s grila.
 
Karlo Balić sa Šolte ima konobu u kojoj nudi svoja vina, a trenutno je u fazi 'sređivanja' dokumentacije kako bi mogao početi nuditi domaću hranu. "Gostima je bitno vidjeti da je namirnica lokalna, žele znati što jedu... " naglašava Balić.
 

 

Autor:  Goran Rihelj

22. listopada 2024.