Projektom Dalmatinska marenda vrednuje se bogata gastronomska baština i umijeće spremanja namirnica u srednjoj Dalmaciji i kao takav je namijenjen čuvanju identiteta Splitsko-dalmatinske županije te stvaranju dodatne ponude za turiste.
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije napravila je kreiranjem ovog projekta važan iskorak ka samoodrživosti u turizmu, povezivanju ugostitelja i poljoprivrednika te posebice u promociji autentične ponude.
Konoba Bajso i lokalne namirnice
Jedan od uključenih u projekt je Ante Tomaš Bajso, vlasnik Konobe Bajso u Starom selu Jesenice između Splita i Omiša. Obiteljska konoba koja priziva duh starih vremena goste dočekuje preko 20 godina. Pokrenuo ju je Jure Tomaš Bajso, a danas ju vodi sin Ante, no pomaže i otac te ostali članovi obitelji.
„Mi smo tradicionalna dalmatinska konoba koja nudi isključivo dalmatinsku hranu. Na meniju su meso, riba, peka, pečeni janjci, buzare, hobotnica na salatu, pršut, sir - sve što je specifično za ovaj kraj”, ispričao nam je Ante, ističući kao dodatni adut predivan pogled na more koji se pruža s prostrane terase.
Kamenu kuću, inače staru oko dva stoljeća, davno je kupio njegov djed i u njoj se rodio otac mu Jure. Začetak današnje ugostiteljske priče bila je nekadašnja mala konoba u kojoj se moglo skupiti 15-ak osoba.
Objekt pruža tradicionalni ambijent, a u poslovanju se obitelj Bajso vodi dalmatinskom tradicijom i kvalitetom. Atmosfera je ovdje obiteljska, sve je opušteno, i stoga se najčešće održavaju familijarna druženja.