Odlična predsezona u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Turistički promet u prvih pet mjeseci ove godine za Splitsko-dalmatinsku županiju predstavlja odličan uvod u glavni dio poslovne godine

Autor:  HrTurizam.hr

14. lipnja 2023.

Turistički promet u prvih pet mjeseci ove godine za Splitsko-dalmatinsku županiju predstavlja odličan uvod u glavni dio poslovne godine. Ukupno je u županiju stiglo 506 tisuća gostiju koji su realizirali 1,687 milijuna turističkih noćenja, pa je u tom predsezonskom dijelu godine turistički promet rastao u dolascima za 37%, a u noćenjima za 24%. Gosti koji su u prvih pet mjeseci ostvarili najveći turistički promet u ovoj županiji bili su Nijemci, Hrvati, gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, BiH, SAD, Francuske, Poljske, Švedske, Nizozemske i Austrije. U dosadašnjem predsezonskom razdoblju, daleko najveći turistički promet bio je u Splitu, potom slijedi Makarska, Podstrana, Brela, Seget, Hvar...

Svibanj je bio podjednako dobar i u njemu je Splitsko-dalmatinsku županiju posjetilo 264 tisuće gostiju, što predstavlja rast od 35%. U isto vrijeme zabilježeno je 955 tisuća noćenja (rast od 28%). I u svibnju je najviše gostiju imao Split koji je zabilježio 255 tisuća noćenja, Makarska je imala 84 tisuće, Tučepi 50 tisuća, grad Hvar 45 tisuća, te Supetar i Seget po 40 tisuća noćenja.

Dobri rezultati i u Zračnoj luci Split

Pred Zračnom lukom Split još je jedna iznimna poslovna godina jer su samo u svibnju prihvatili i otpremili ukupno 315.855 putnika, odnosno 65 tisuća putnika više nego prošlogodišnjeg svibnja. Kako se radi o doista iznimnim rezultatima, potvrđuje podatak da su premašili i predpandemijsku 2019. godinu za 5 tisuća putnika. U prvih 5 mjeseci 2023. godine na Resniku je ukupno zabilježeno 586 tisuća putnika, dok se u lipnju očekuje novih oko 450 tisuća putnika. Time bi se u prvoj polovici godine već dočekao milijunti putnik na Resniku.

Split je ove godine izravnim vezama povezan sa nizom gradova među kojima su Frankfurt, Stuttgart, München, Hamburg, Köln, Berlin, Düsseldorf, Zürich, Geneva, Basel, Pariz, Toulouse, Marseille, Nantes, Lille, Lyon, Vilnius, Gdansk, Riga, Katowice, Lublin, Poznan, Wroclaw Bordeaux, Amsterdam, Rotterdam, London, Bristol, Birmingham, Glasgow, Rim, Milano, Oslo, Varšava, Beč, Dublin, Beograd, Helsinki i Stockholm i drugi. 

Ove godine, ali i cijelu ljetnu sezonu nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines će biti jedna od najzaposleniih aviokompanija po broju obavljenih letova iz i prema Splitu. Kako je ranije najavljeno zrakoplovi Croatia Airlinesa tijekom ove sezone izravno će povezivati Split s ukupno 20 europskih odredišta, odnosno 21 zračnom lukom – Amsterdam, Atena, Beč, Berlin, Bukurešt, Dublin, Düsseldorf, Frankfurt, Kopenhagen, London Gatwick i London Heathrow, Lyon, Milano, München, Oslo, Pariz, Prag, Rim, Skoplje, Stockholm i Zürich.

Osim nacionalnog prijevoznika, tijekom ove godine još pedesetak avio-kompanija ima svoje izravne letove prema Splitu i iz njega, a u špici turističke godine povezivat će Split sa  gotovo stotinu gradova Europe.

Autor:  HrTurizam.hr

14. lipnja 2023.