Odlična vinska priča u Osječko-baranjskoj županiji: 4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjska županija organiziraju vinski mjesec odnosno “Dane otvorenih podruma”  u periodu od 12.06. do 11.07.2020. po principu – 4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma. Tako će posjetitelji...

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjska županija organiziraju vinski mjesec odnosno “Dane otvorenih podruma”  u periodu od 12.06. do 11.07.2020. po principu – 4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma.

Tako će posjetitelji moći uživati u otvorenim podrumima najpoznatijih vinara s područja Slavonije i Baranje, koji će biti otvoreni od 10 do 19 sati. U svakom vinogorju održat će se i edukacijski program Mala škola vina gdje će posjetitelji koji se prethodno prijave moći naučiti mnogo toga o vinima, a tu će biti i uobičajeni koncerti, izložbe te čitanja poezije.

Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, uvodno je istaknula kako je riječ o prvoj velikoj manifestaciji od izbijanja pandemije uzrokovane koronavirusom te će se, uslijed epidemioloških mjera koje su na snazi, Dani otvorenih podruma disperzirati po principu „4 vinogorja, 4 vikenda“ kako bi se spriječilo da se svi „vinoljupci“ okupe u isto vrijeme na istom mjestu.

Prije desetak dana došli smo do formule kako napraviti manifestaciju bez velike koncentracije ljudi na jednom mjestu, pa tako radimo disperziranu manifestaciju Dane otvorenih podruma Osječko-baranjske županije, koji se održavaju u skladu s mjerama Nacionalnog kriznog stožera. Manifestacija se održava u naša četiri vinogorja – Baranjskom, Feričanačkom, Erdutskom i Đakovačkom vinogorju, dok će se završnica održati u Osijeku, s Večeri vina i umjetnosti, jednom od najvećih vinskih manifestacija Osječko-baranjske županije.

Uz otvorene podrume posjetitelji će moći naučiti nešto novo o vinu kroz organizirane Male škole vina u svakom vinogorju, uživati u koncertima, čitanju poezije te vođenim šetnjama kroz vinograde.  “Vjerujemo kako je uživanje u vinu, vinskim podrumima i vinogradima najbolji društveni lijek nakon razdoblja restriktivnih mjera” zaključila je Jurić.

Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport, istaknula je važnost vina kao turističkog proizvoda Osječko-baranjske županije. „Hrana i vino blisko su povezani s identitetom i promidžbom destinacije, a bogato vinorodno područje izrazito utječe na privlačenje i dolazak turista u našu županiju. Kroz Vinski mjesec Osječko-baranjske županije posjetitelji će imati priliku posjetiti naša četiri vinogorja i uživati u prekrasnim kapljicama koje su proizveli naši vrijedni vinari koji su i ovaj put pokazali spremnost uključiti se u organizaciju manifestacije, otvoriti podrume i velikodušno dočekati goste kojima će predstaviti svoja vina.

4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma

Dane otvorenih podruma otvaramo s vinogorjem Baranja, a tamo se družimo od 12. do 14.06. Idući vikend (subota) je rezerviran za vinogorje Feričanci – 20. 6. Vikend iza toga, 27. i 28.06. rezerviran je za vinogorje Erdut zbog obilježavanja Međunarodnog dana Dunava 29.06. Kušamo što nudi vinogorje Đakovo 3.- 4.07. u vrijeme obilježavanja Đakovačkih vezova. Vinski mjesec završava 11.07. s Večeri vina i umjetnosti u Osijeku, jednom od popularnijih događaja u Osijeku.

Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje istaknuo je kako će Baranja kao perjanica kontinentalnog turizma ponuditi sve ono što posjetitelji i očekuju od ovakvog tipa manifestacije – kvalitetna vina, sjajnu hranu i prekrasno prirodno okruženje. “Dani otvorenih podruma daju nam nadu, nakon ovih teških vremena uzrokovanih virusom, da ponudimo kvalitetan sadržaj brojnim turistima koji već polako pristižu u naš kraj opustiti se i uživati”

Vino s Dunava
Foto: Marko Banić, Arhiv TZ OBŽ

Održat će se i vinski safari, vođene šetnje kroz vinograde i vinske podrume uz degustaciju vina, a ljubitelji prirode moći će, osim u šetnji, uživati i u bicikliranju, triatlonu te planinarskim šetnjama. 

Posjet vinogorju Đakovo planiran je u vrijeme obilježavanja popularnih Đakovačkih vezova, dok je posjet vinogorju Erdut koncipran uz obilježavanje Međunarodnog dana Dunava 29. 06.

Marija Burek, direktorica Turističke zajednice Grada Đakova, istaknula je doprinos dodatnog programskog sadržaja ovogodišnjim Đakovačkim vezovima. 54. Đakovački vezovi održavaju se od 3. do 5. srpnja, a Dani otvorenih podruma Osječko-baranjske županije odlična su prilika da nadopunimo programski sadržaj ove nadaleko poznate manifestacije koja će se ove godine, zbog posljedica koronavirusa, održati u nešto manjem obujmu nego prijašnjih godina. U sklopu događaja biti će otvoreni vinski podrumi na vinsko-turističkoj cesti “Zlatarevac“ Trnava i vinsko-turističkoj cesti Mandićevac.

Za kraj svakako treba pohvaliti sinergiju i zaokružen kvalitetni turistički proizvod u četiri destinacije. Do sada Slavonija nije previše prepoznata ili brendirana kao vinska regija, iako ona to svakako je. Dapače, u Slavoniji su vrhunske i poznate vinarije kao što su: Iločki podrumi, Belje, Erdutski vinogradi , Feravino, Kutjevo, Daruvarska vinarija, kao i mnogo drugi poznati vrhunski vinara kao što su Josić, Kalazić, Krauthaker, Galić, Enjingi, Antunović Turk, Papak i mnogi drugi.

Također, važno za istaknuti kako je vizual manifestacije nastavak brenda #HeadOnEast, premijerno predstavljen na Danima hrvatskog turizma, koji je oduševio iskorakom i komunikacijom. #HeadOnEast ostaje i to je najbolja vijest.

Svakako kako su ovakve manifestacije više nego idealne kao motiv dolaska kao i brendiranje Slavonije kao vrhunske vinske regije.

Naslovna fotografija: Erdutski vinogradi, Foto: Matija Šćulac, Arhiv HTZ-a

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN