Odluka o Energetskom certifikatu kroz dva tjedna

Na poticaj Ministarstva turizma prošli tjedan u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja održan je radni sastanak ministara Antona Klimana i Lovre Kuščevića sa suradnicima na kojem je raspravljana obveza...

Na poticaj Ministarstva turizma prošli tjedan u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja održan je radni sastanak ministara Antona Klimana i Lovre Kuščevića sa suradnicima na kojem je raspravljana obveza pribavljanja energetskog certifikata za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu.

Ministri Kuščević i Kliman razmotrili su problematiku obveze ishođenja certifikata za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu, u svjetlu odredbi Zakona o gradnji kojima se propisuje energetsko certificiranje zgrada, kao i EU Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada. Također, ministri su se složili kako je svima u interesu poduzimanje mjera kojima će se utjecati na učinkovito i racionalno korištenje energije, vodeći pri tome računa da poduzete mjere moraju biti svrsishodne i u cilju zaštite okoliša, bez nametanja obveza koje ne mogu opravdati svoju svrhu.

 

Foto: Ministarstvo turizma

Foto: Ministarstvo turizma

Ministri su se suglasili i kako je potrebno sve subjekte, pa tako i u turizmu, poticati na korištenje sredstava iz fondova Europske unije namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti, a  pribavljanje energetskog certifikata prvi je korak u tom pravcu. Dogovoreno je da će stručne službe jednog i drugog ministarstva u najkraćem mogućem roku iznaći rješenje za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu, vodeći pritom računa o prirodi ovoga oblika smještaja u turizmu, njegovoj sezonalnosti i drugim specifičnostima.

Za dva tjedna imat ćemo odluku“ izjavio je Željko Benić iz Ministarstva turizma na 2. Forumu obiteljskog smještaja u Splitu te ističe kako se radi  na tome da se ukine izmjena kojom je u Pravilniku o certificiranju uvrštena i djelatnost ugostiteljske usluge smještaja.

Turistički portal HrTurizam.hr zalaže se za izmjenu kojom je u Pravilniku o certificiranju uvrštena i djelatnost ugostiteljske usluge smještaja. U više navrata smo pisali o problematici vezano uz  Pravilnik o certificiranju koji je na snagu kao obveza stupio od 01.01.2016.g, više informacija možete pronaći na linku

Izvor: Ministarstvo turizma

Povezane vijesti: