Održan prvi sastanak Radne skupine za izradu Zakona o turističkim zajednicama, boravišnoj pristojbi i članarinama

U tijeku je velika reforma turističkih zajednica u Hrvatskoj, kao i načina rada HTZ-a, što je više puta najavljeno, a upravo je održan prvi sastanak Radne skupine za izradu...

U tijeku je velika reforma turističkih zajednica u Hrvatskoj, kao i načina rada HTZ-a, što je više puta najavljeno, a upravo je održan prvi sastanak Radne skupine za izradu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o boravišnoj pristojbi i izmjenama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama održao se u Ministarstvu turizma 17. listopada, a gdje je ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao kao koordinator.

Ministar turizma Gari Cappell-i najavio je kako se turističke zajednice moraju se učinkovitije baviti promocijom i upravljanjem destinacijama, te kako se i zato krenulo u pripreme izmjena Zakona o turističkim zajednicama, a čiji je dovršetak u planu do kraja godine. „Smjer izrade tog Zakona ide u smjeru da ostaju županijske turističke zajednice, ali da moraju ojačati znanja u promociji, brendiranju, marketingu i PR-u. Isto tako, želimo reformirati Glavni ured Hrvatske turističke zajednice od kojeg očekujemo veći angažman u promociji zemlje na pojedinim tržištima, ali uz punu kontrolu učinkovitosti svake utrošene kune u tom procesu. S obzirom na sve bržu promjenu trendova ponude i potražnje, pristup tržištima i koncept promocije potrebno je ažurnije i brže prilagođavanje novim izazovima. Naš cilj je čitav sustav turističkih zajednica i predstavništava u svijetu reformirati na način da budu efikasniji, proaktivniji te u konačnici konkurentniji što je preduvjet nastavka rasta hrvatskog turizma“ ističe Cappelli te zaključuje kako nam je potrebna jača promocija posebnih proizvoda, ali i puno kvalitetnija promocija kontinenta.

Radna skupina za izradu zakona u turizmu sastoji se od članova i dionika iz različitih segmenata turističkog sustava u Hrvatskoj.

Listu članova možete vidjeti ispod:

 1. Ivan Arambašić (Davorin Purgarić, zamjena člana), Hrvatska turistička zajednica
 2. Martina Bienenfeld (Luka Benko, zamjena člana), Turistička zajednica Grada Zagreba
 3. Vladimir Bakić, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije (Joško Stella, Turistička zajednica Splitsko-dalamatinske županije, zamjena člana)
 4. Denis Ivošević (Ana Pibernik, zamjena člana), Turistička zajednica Istarske županije
 5. Rujana Bušić Srpak, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije (Antonio Sobol, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, zamjena člana)
 6. Rudi Grula, Turistička zajednica Međimurske županije (Ksenija Tomić, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, zamjena člana)
 7. Krunoslav Kapetanović (Šime Klarić, zamjena člana), Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela
 8. Nada Prodan Mraković (Marlena Floigl, zamjena člana), Hrvatska zajednica županija
 9. Toni Mateša (Helena Mesarić, zamjena člana), Udruga gradova
 10. Martin Baričević (Franjo Bukal, zamjena člana), Udruga općina
 11. Ronald Korotaj (Iva Bahunek, zamjena člana), Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske
 12. Tomislav Fain (Ivana Maltar, zamjena člana), Udruga hrvatskih putničkih agencija
 13. Tihomir Nikolaš (Adriano Palman, zamjena člana), Kamping udruženje Hrvatske
 14. Nenad Šepak (Krešimir Tomić, zamjena člana), Hrvatska obrtička komora
 15. Tomislav Popović (Željko Kukurin, zamjena člana), Hrvatska udruga poslodavaca
 16. Antonia Urlić (Nenad Nizić, zamjena člana), Hrvatska gospodarska komora
 17. Danijela Čavlović (Lana Petrović, zamjena člana), Hrvatska gospodarska komora-Zajednica obiteljskog smještaja
 18. Dragan Magaš, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu – Opatija
 19. Ivan Herak, Ekonomski fakultet – Osijek
 20. Katarina Miličević, Institut za turizam
 21. Siniša Topalović, Horwath HTL
 22. Đurđica Šimičić, Jadranka d.d.
 23. Snježana Brzica, pomoćnica ministra, Ministarstvo turizma
 24. Tonči Glavina, državni tajnik, Ministarstvo turizma
 25. Gari Cappelli, ministar turizma, koordinator Radne skupine.

Sukladno Strategiji razvoja turizma do 2020.godine, i Implementacija Strategije razvoja turizma RH do 2020. pretpostavlja efikasan sustav destinacijskog upravljanja na lokalnoj i regionalnoj razini te koordinacije nacionalne turističke politike s razvojem destinacijskih proizvoda. Osiguravajući da sustav TZ preuzme ulogu destinacijskog upravljanja, potrebno je redefinirati zadaće i odgovornosti regionalnih i lokalnih turističkih zajednica, uz poštovanje načela financijske 82 samodostatnost.

Racionalizacija sustava podrazumijeva primjenu načela prostornofunkcionalne i proizvodne cjelovitosti, čime će turističke zajednice postupno preuzeti funkciju cjelovitih destinacijskih menadžment organizacija (DMO). To podrazumijeva njihovo primjereno kadrovsko ekipiranje te edukaciju i trening za poslove upravljanja destinacijskim razvojem, što se osobito odnosi na zadaće jačanja konkurentnosti destinacije te sposobnost koordinacije i usklađivanja često suprotstavljenih interesa dionika u destinaciji.

Prilog: Strategija razvoja turizma RH do 2020.

Povezane vijesti: