Održana videokonferencija ministara turizma EU o Paketu za turizam i promet Europske komisije

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana videokonferencija ministara turizma država članica Europske unije na kojoj se raspravljalo o koordiniranom djelovanju u provedbi Paketa za turizam...
20.05.2020., Zagreb - Videokonferencije ministara turizma. Ministar turizma Gari Cappelli. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL/EU2020HR

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana videokonferencija ministara turizma država članica Europske unije na kojoj se raspravljalo o koordiniranom djelovanju u provedbi Paketa za turizam i promet Europske komisije te mogućnostima za pružanje doprinosa ministara u raspravama o Planu oporavka.

Nakon što je Europska komisija predstavila 13. svibnja 2020. Paket smjernica i preporuka za turizam i promet kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja i omogući turističkim tvrtkama da se ponovno otvore, nakon višemjesečnog zatvaranja, poštujući potrebne zdravstvene mjere, hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a organiziralo je drugu videokonferenciju za ministre turizma usmjerenu na razmjenu mišljenja i stavova država članica o Paketu smjernica i preporuka Komisije. 

Drago mi je što su se sve strukture brzo i učinkovito ujedinile te što je predstavljen i Paket za turizam i promet sa smjernicama i preporukama kako sigurno nastaviti putovati i ponovno pokrenuti europski turizam u 2020. ali i nakon toga. Zbog toga su razmjene mišljena na razini ministara turizma, uz uključivanje resora unutarnjih poslova, prometa i zdravstva izrazito važne u uspostavljanju normalnog kretanja te time i revitalizaciju turizma u Europi. Daljnja suradnja na razini EU važna je kako bismo zajednički planirali razvoj scenarija opuštanja mjera i ponovnog pokretanja i osmišljavanja budućnosti turizma, ohrabrujući turistički sektor da bude kreativan i prilagodljiv promjenama. Ponovno pokretanje ovog sektora trebalo bi koristiti za primjenu načela održivog razvoja u destinacijama, uz podršku digitalnih tehnologija, jer je turizam ključan kao izvor prijeko potrebnog prihoda za lokalne zajednice i pojedince, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici svih zemalja članica EU te europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton koji je predstavio Paket smjernica i preporuka za turizam i promet te povjerenica za promet Adina Vălean.

Uzimajući u obzir značaj turizma za cjelokupno gospodarstvo u Europskom planu oporavka očekuje se odgovarajuća podrška turističkom sektoru. Kako se ljetna sezona brzo približava i postoji snažan pritisak pružatelja turističkih usluga jer još uvijek imaju mnogo otvorenih pitanja koja se odnose na ponovno pokretanje i provedbu smjernica i mjera Komisije, na konferenciji je istaknuto kako je potrebno definirati rokove i uvjete za provedbu Paketa i nastavak dijaloga između država članica. 

/ / / Turizam i promet: Smjernice Komisije o sigurnom nastavku putovanja i obnovi europskog turizma od 2020. nadalje

Foto: Mint

Povezane vijesti: