Održano drugo izdanje 'XCO Lošinj - cross country mountain' utrke na Lošinju

Cross country mountain natjecanje održalo se 16. i 17. ožujka 2024. u Malom Lošinju.

Autor:  HrTurizam.hr

18. ožujka 2024.

Adrenalin i biciklizam i ove su godine prevladali na XCO Lošinj - cross country mountain natjecanju koje se održalo 16. i 17. ožujka 2024. godine u Malom Lošinju.

Otprilike 200 natjecatelja iz različitih zemalja ove je godine također odmjerilo svoje snage u malološinjskoj uvali Čikat, na stazi dugoj 4 km s visinskom razlikom od 100 m, uz sve elemente modernog XCO, uspona, spustova te tehničkih dionica.

Pobjednici drugog lošinjskog XCO izdanja su: Naglić Roku (SI) i Wojtyla Gabrieli (PL) u Elite kategoriji te pobjednicima u kategoriji Juniori; Friedl Anatu (AT) i Grangl Antoniji (AT).

Slijedi poredak po kategorijama:

Elite - muška kategorija:

1. Naglić Rok (SI)
2. Sevcu Tomas (CZ)
3. Malezsewski Lukas (BL)

Elite - ženska kategorija:

1. Wojtyla Gabriela (PL) 
2. Movrin Vita (SI)
3. Short Isla (GB)

Junior - muška kategorija:

1. Friedl Anatu (AT)
2. Barret Maunz Maks (AT)
3. Vašut David (CZ)

Junior - ženska kategorija:

1. Grangl Antoniji (AT)
2. Massaccesi Claudia (IT)
3. Seidlova Katerina (CZ)

L1

L2

"Poslužilo nas je jako lijepo, sunčano vrijeme što je za mene savršeno. Stvarno mi se sviđa Lošinj jer oduvijek sam volio mjesta uz more osobito u zimsko vrijeme", istaknuo je pobjednik muške Elite kategorije Naglić Roku.

"Mali Lošinj je predivno mjesto. Već sam posjetila ovo mjesto u listopadu na prethodnoj XCO utrci kada sam osvojila drugo mjesto. Sada sam u dobroj formi i osvajanje prvog mjesta ove godine je za mene jedan predivan trenutak", osvrnula se i pobjednica u ženskoj Elite kategoriji, Wojtyla Gabrieli.

Utrka osim što je u Kupu Hrvatske, jedina je do sada disciplina iz brdskog biciklizma koja se vozi i na Olimpijskim igrama.

Natjecatelji se bore za bodove koji bi im mogli donijeti nastup na Olimpijskim igrama, a održava se u organizaciji Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, MTB Trbovlje, Atletskog kluba Lošinj i Jadranka turizma d.o.o. 

"Zadovoljni smo drugim izdanjem XCO utrke, uz veliki broj natjecatelja, dodatno uređenje staze i dobrim vremenskim prilikama. Nadamo se ovakvom odazivu i na sljedećem izdanju XCO Lošinj - cross country mountain utrke", izjavio je  predstavnik MTB Trbovlje, Sebastjan Zmrzljak.

Direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković najavio je nadolazeća događanja koja će se ovog proljeća održati na Lošinju.

Za sve ljubitelje očekuje nas još biciklističkih događanja u travnju i to utrke koje su se našle na kalendaru UCI (Union Cycliste Internationale).

„4Islands MTB race - epic series“ od 16. do 20. travnja i ove će se godine pored Raba, Cresa i Krka, održati na Lošinju.

Od 26. do 28. travnja u Veli Lošinj ponovno stiže i „IXS European Downhill Cup Lošinj 2024“.

"Preporučujemo da istražite i naš digitalni prikaz Outdoor - HIKE & BIKE Lošinj s čak 16 biciklističkih te 18 pješačkih staza i trasa. GPS oznake i karta lokacija s detaljnim opisima i fotografijama sigurno će vam pomoći da istražite brojne rute Lošinja, ali i naših manjih otoka", predložio je Cvitković.

Foto: Ivan Brčić

Autor:  HrTurizam.hr

18. ožujka 2024.