Terme Sveti Martin su pioniri kratkih lanaca opskrbe i začetnici održivog turizma u Hrvatskoj te prvi hotel u Hrvatskoj koji nosi prestižnu europsku oznaku za okoliš EU Ecolabel.
Već sam više puta pisao o pozitivnim primjerima poslovanja iz Termi Sveti Martin, no i dalje me oduševljavaju. Tako i nova priča iz Termi je odličan primjer održivog poslovanja, koji zaista žive i funkcioniraju na održivi način, a održivi certifikati i nagrade su samo šlag na torti.
Novi održivi primjer razvoja dolazi u obliku svijeća. Naime, Terme Sveti Martin od otpadnih ulja rade svijeće.
IZRADA SVIJEĆA OD OTPADNIH ULJA IZ KUHINJE
Otpadna ulja su jedan od najvećih zagađivača naše prirode, pogotovo voda, a kako su Terme Sveti Martin orijentirane na zdrav život isto tako brinu i za okoliš, što dokazuje i nedavno primljena EU Ecolabel oznaka (najpoznatija ekološka oznaka u Europi i svijetu) odlučili su otići korak dalje.
Od otpadnih ulja koja se nalaze u kuhinjama izrađuju mirisne svijeće, a sve u svrhu očuvanja okoliša. Isto tako, u izradi mirisnih svijeća mogu sudjelovati i svi gosti. Još jedan dodatni benefit i ekstenzija priče.
Prvo nema otpada, cijeli je proces zaokružen i stvara dodanu vrijednost.
Sve kuhinje u svojim procesima proizvodnje hrane koriste ulja. Kuhinja to ulje sakuplja, pa se ono nakon toga filtrira kroz filter za kavu i miješa s otopljenim voskom od soje, navode nam iz Termi Sveti Martin i dodaju:
"U svijeće se dodaju prirodne boje, kao što je kakao ili biljni prah, te primjerice mljevena kora naranče koja daje svoj određeni miris i prirodna eterična ulja. Prirodne svijeće koje se izrađuju od otpadnih ulja završe u rukama naših posjetitelja i poslovnih partnera ili posluže za prigodne kreativne aktivnosti s gostima." navode iz Termi Sveti Martin.
Drugo, kako su Terme Sveti Martin su family oriented resort i kao takav veliku pažnju posvećujemo svim članovima obitelji, sapune su iskoristili i za kreativne radionice, kao i za edukaciju o održivom razvoju tj. recikliranju.
"Cijelo vrijeme imajući na umu zdravlje svojih gostiju i očuvanje okoliša, stvorili smo radionice kojima se mogu priključiti svi gosti, ali i posjetitelji željni novih znanja, stvarajući pritom zanimljivu priču u koju povezuju vlastitu kreativnost, lokalnu zajednicu, svoje goste i očuvanje okoliša na jedinstven i zanimljiv način." ističu iz Termi Sveti Martin.
U oba slučaja stvorena je dodana vrijednost.
Recikliranje i dodana vrijednost
Jedna od preporuka vezano uz otpad od hrane je napraviti kompost s organskim ostacima hrane npr. voća i povrća, taloga kave, ostataka čaja (uključujući i vrećice), ljuski jajeta i sl. Na taj način se može organske ostatke pretvoriti u plodni humus. Hranjive tvari iz ostataka hrane bit će odlična prihrana biljkama.
Dapače, možete i napraviti akciju sadnje ili prihrane biljaka unutar/okolo hotela u kojima uključite goste, pogotovo obitelji s djecom. Vrtlar ili edukator može s gostima posaditi sadite nove biljke ili raditi prihranu postojećih, a pri tome kroz praktični primjer i priču educirati goste o važnosti održivog razvoja, sadnji drveća, recikliranju, sortiranju otpada, kao i racionalnom uzimanja hrane kako bi se smanjio otpad.
Ili recimo tu ulogu ambasadora i edukatora mogu preuzeti animatori ili maskote.
/// Upoznajte maskote Martija i Martinu: Odličan poslovni koncept Terma Sveti Martin
Inače i u Termama Sveti Martin imaju i komposter, koji u 24 sata sve otpatke pretvara u kompost koji se može koristiti u resortu za održavanje okoliša ili se pokloni lokalnim OPG-ovima.
Da održivi turizam je puno više od postavljanja solarnih ploča, a ovaj potez mi je toliko genijalan da se pitam zašto to svi ne rade. S ciljem kako bi potaknuli i druge da krenu tim putem, Terme Sveti Martin su podijelili i recept izrade svijeća od otpadnih ulja.
RECEPT ZA 6 SVIJEĆA