Održivost, komunikacija, trendovi i porezni položaj iznajmljivača - glave teme 7.Foruma obiteljskog smještaja

Sedmo izdanje FOS-a ponudit će iznajmljivačima alate za neke od najvećih izazova s kojima se susreću.

Autor:  HrTurizam Native

13. ožujka 2023.

Jedinstveno godišnje okupljanje privatnih iznajmljivača na nacionalnoj razini, 7. Forum obiteljskog smještaja (FOS), održat će se u subotu, 18. ožujka s početkom u 10:30 sati u hotelu Westin u Zagrebu.

Sedmo izdanje FOS-a ponudit će iznajmljivačima alate za neke od najvećih izazova s kojima se susreću: sve većom konkurencijom, zakonskim i poreznim regulativama te praćenjem brzo-izmjenjujućih trendova.

Konkurencija u privatnom smještaju u turizmu izrazito je velika. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2019. godinu, obiteljski i privatni smještaj čine 61% ukupne ponude smještajnih kapaciteta u zemlji. Izazov ponuditelja obiteljskog smještaja osigurati je popunjenost izvan sezone.

"Na FOS-u ćemo stimulirati prenamjenu obiteljskog smještaja u inovativne vrste smještaja s dodanim vrijednostima kroz ulaganja u kvalitetu smještajnih objekata, posebno u segmentu malih obiteljskih hotela“, pojasnila je direktorica Sektora turizma HGK Andreja Vukojević.

Predavnja o postizanju dugoročno održivog obiteljskog turizma održat će Nedo Pinezić, a Nikolina Novinić predstavit će važnu ulogu dobre komunikacije s gostima. Na kraju biti će predavanje Ljerke Markote o poreznom položaju pružatelja smještaja u domaćinstvu.

Fos2023 1

Iznajmljivačima obiteljskog smještaja posebnu vrstu izazova predstavlja snalaženje sa zakonskim i poreznim regulativama. Mnogi ne razumiju financijske obveze koje su dužni ispunjavati. Zakonska i porezna regulativa u obiteljskom smještaju tema je stoga drugog od dva panela na FOS-u, nakon kojega će porezni položaj pružatelja smještaja u domaćinstvu problematizirati porezna savjetnica Ljerka Markota. Iznajmljivačima će ponuditi konkretne informacije i savjete za djelovanje u skladu s propisanim okvirima.

NEDO PINEZIĆ: Domaćin koji se druži s turistima i gostima, tumači im način života u destinaciji i savjetnik im je za istraživanje okruženja.

"Kako bi se razvijao održivi turizam, potrebno je uključiti lokalne stanovnike u proces planiranja, promovirati turističke aktivnosti koje su u skladu s lokalnim vrijednostima i potrebama te educirati turiste o važnosti očuvanja prirodnog i kulturnog naslijeđa. Osim toga, važno je promicati turističke aktivnosti tijekom cijele godine kako bi se smanjila sezonalnost turizma te razvijati infrastrukturu koja podržava održivi turizam, uključujući i održive smještajne objekte“, naglasio je Nedo Pinezić, savjetnik za razvoj turizma baziran na lokalnoj zajednici koji će svojim predavanjem usmjeriti iznajmljivače na jedan od najaktualnijih trendova – održivost.

Pinezić navodi kao će u svojem izlganja dati kratki pregled svih okvira u kojima je nastala sintagma održivog turizma, a kako naglašva to je turizam koji čuva resurse i okoliš, ali isto tako čuva i lokalnu zajednicu, njezinu kulturu, običaje, a traži i od turista da se odgovorno ponaša prema okolišu i zajednici.

"Upravo to je bila top-tema nedavno završenog ITB-a u Berlinu; jedna nova paradigma koja kaže da turizam o kojem danas govorimo može i smije isključivo biti održivi turizam. Nadamo se da ćemo kroz ovo izlaganje i raspravu na panelu na pravi način usmjeriti reflektore prema mjestu gdje se turizam odvija, a to je lokalna zajednica, ti fragilni, mali eko sustavi koje moramo sačuvati da bi bili atraktivni za posjetitelje, ali i da bi osigurali budućnost idućim naraštajima. Održivi turizam nije nikakav bauk, pogotovo ne na ruralnom prostoru. Stanovništvo tih prostora tradicionalno je primjenjivalo mnoge elemente održivog turizma - silom prilika - primjerice kroz uporabu prirodnih materijala u izgradnji i opremanju, kroz kratke lance nabave kojima hrana dolazi iz neposrednog okruženja i mnoge druge elemente održivosti.

Nedo pinezic fotografija
NEDO PINEZIĆ / 100 godina obiteljske tradicije smještaja u domaćinstvu, 34 godine poduzetnik, 30 godina iskustva u upravljanju destinacijom, 25 godina posvećen unapređenju obiteljskog smještaja na nacionalnoj razini, 7 godina međunarodnog iskustva razvoja turizma baziranog na lokalnoj zajednici u 6 zemalja, stručni suradnik UNDPa, USAIDa, GIZa, Market Makersa, vanjski ugovorni ekspert Chemonics International i International Developement Group (IDG).

S druge je strane je onaj dio koji postoji 'ispod radara' – domaćin koji se druži s turistima i gostima, tumači im način života u destinaciji i savjetnik im je za istraživanje okruženja. Naša je zadaća da upravo te vrijednosti dignemo na razinu brenda u Hrvatskoj, i to zovemo turizam s hrvatskim predznakom. Ono po čemu smo prepoznati u svijetu, ono što turisti posebno cijene, kao društvo bi trebali staviti u prvi plan i zato je ovaj Forum mjesto na kojem ćemo nastojati potaknuti takvu akciju“, najavio je Pinezić svoje predavanje "Razvoj održivog turizma temeljenog na lokalnoj zajednici".

NIKOLINA NOVINIĆ: Komunikacija se direktno veže ne autentičnost koju nudimo i koji gosti traže.

Važnu ulogu dobre komunikacije s gostima na FOS-u će kroz svoje predavanje "Komunikacija u turizmu" predstaviti Nikolina Novinić.

"Ako znamo da turizam podrazumijeva iskustva, doživljaje, emocije i priče, onda nam je ta komunikacija osnova za svakog uspješnog iznajmljivača. Prodajemo kuću za odmor, no prvenstveno prodajemo emocije koje gosti dobivaju kroz komunikaciju s domaćinom. A tehnički detalji i sve ono opipljivo nisu ono što finalno utječe na iskustvo gosta. Komunikacija je faktor autentičnosti, ono što će gostu ostati kao iskustvo nakon odlaska. To je nešto što bi se trebalo podrazumijevati, ali ipak mnogi iznajmljivači na to ne obraćaju pažnju. Komunikacija se direktno veže ne autentičnost koju nudimo i koji gosti traže. Pričamo o novim generacijama gostiju, o novim potrebama, možemo reći i trendovima  koji su tu i dugoročno će ostati - želji gosta da dođe u lokalnu zajednicu, da je upozna i osjeti. Pri odabiru obiteljskog smještaja ili kuće za odmor, gost želi upravo taj doživljaj i mogućnost upoznavanja destinacije na taj način“, pojasnila je Novinić, koja uz savjetovanja provodi edukacije na temu svih područja vezanih uz turizam – marketing u turizmu, komunikaciju s gostima, prava i obaveze iznajmljivača, a veliki fokus stavlja na storytelling, brendiranje i marketing, što je direktno vezano na način na koji iznajmljivač komunicira svoju priču prema gostu.

C1 exp darkmares 2020 10 13 13 18 49 v1 exp 2048
NIKOLINA NOVINIĆ / Kao jedna od pionira obiteljskog smještaja na Sjeveru Hrvatske, Nikolina kroz savjetovanja te grupne edukacije za svoje klijente razvija nove turističke koncepte, radi na povezivanju poduzetnika u turizmu i osnaživanju njihovih vještina, uz naglasak na brendiranje i održivi marketing.

"Upravo to je ono što se traži sve više, jer ljudi su osvijestili kako je to finalni korak i tek kap u moru ulaganja koja su prethodno imali u smislu izgradnja ili obnove objekta. I kroz edukacije je vidljivo da se taj moment sve više prepoznaje. On je dio i strategije razvoja gdje se više ne polaže sve na veliki, strateški razvoj, nego na razvoj malog i mikro-poduzetništva, a kroz koji se potpomažu iznajmljivači i poduzetnici u turizmu koji su u principu oni koji daju prepoznatljivost jednoj destinaciji. Dušu destinacije nose male priče – OPG-ovi, kuće za iznajmljivanje – i upravo osnaživanjem njih gradimo destinaciju onako kako bi ona trebala izgledati: dobivanjem momenta koji je gostu prva asocijacija i koja bi trebao nositi destinaciju“, rezimirala je Nikolina Novinić.

Forum obiteljskog smještaja iznova će aktualizirati važnost unaprjeđenja sustava kategorizacije i rekategorizacije te poticanja unaprjeđenja kvalitete smještajnih objekata i svih ostalih ugostiteljskih objekata. Naglasit će se i potreba poticanja dobivanja oznaka kvalitete te snažnije uvažavanje principa ekološki prihvatljivog i društveno odgovornog poslovanja.

Za pomoć u praćenju trendova na FOS-u će biti organizirane i dvije Booking.com radionice: "Otkrijte kako se prilagoditi trendovima putovanja" i "Pridružite nam se na putu k ostvarenju održivih putovanja".

FOS organizira Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom. Forum obiteljskog smještaja održava od 2014. godine te predstavlja jedinstveno godišnje okupljanje predstavnika obiteljskog smještaja na nacionalnoj razini. Dosad se održavao u Opatiji, Poreču, Zadru, Zagrebu, Splitu i Pazinu.

Više informacija i program FOS-a dostupni su na mrežnim stranicama HGK.
  
 

Autor:  HrTurizam Native

13. ožujka 2023.