Opatije ne želi nove apartmane, nego investicije u hotele

Proteklih dana povlačila se vijest po medijima prema kojoj je Grad Opatija odbio 50 milijuna eura vrijednu investiciju malteške kompanije AX Holding koja je u Ičićima, na lokaciji bivše...

Proteklih dana povlačila se vijest po medijima prema kojoj je Grad Opatija odbio 50 milijuna eura vrijednu investiciju malteške kompanije AX Holding koja je u Ičićima, na lokaciji bivše bolnice, namjeravala izgraditi kompleks za najam smještajnih jedinica starijim osobama, odnosno aparthotel s pet zvjezdica i 200 apartmana.

Kako piše Novi List, cijela priča zapela je na urbanističkim planovima koji na tom području uvjetuju da projekt treba planirati 75 posto hotelskih soba, što se investitorima nikako nije uklapalo u viziju.

Naime, prema Urbanističkom planu, na tom području predviđena je izgradnja isključivo turističke namjene – odnosno hotela s minimalno 75 posto smještaja u sobama te maksimalno 25 posto apartmana, dok su potencijalni investitori predlagali investiciju od 200-tinjak jedinica apartmanskog smještaja.

Gradonačelnik grada Opatije Ivo Dujmić, ističe kako ne žele nove apartmane, nego investicije koje će povečati hotelske smještajne jedinice.

Mnogo se u zadnje vrijeme piše o tome da je Grad Opatija odbio “vrijednu” invesiciju od 50 milijuna Eura i to za aparthotel u Ičićima, na platou bivše bolnice. Čovjek bi na prvu rekao, pa što je tim ljudima da odbijaju hvalevrijednu investiciju. Na tom području, urbanističkim planom izglasanom u Gradskom vijeću, predviđena je gradnja hotela. Mi ne želimo dodatne apartmane na vrijednom području. Investitori s Malte tamo su predvidjeli 200-tinjak etažiranih apartmana. Time se naravno otvara mogućnost prodaje istih jer hrvatski propisi nedovoljno reguliraju upravo ovu problematiku. Na kraju bi Ičići dobili stambene spavaonice umjesto hotela. To nismo htjeli dopustiti.” istaknuo je prvi čovjek Opatije, Ivo Dujmić te dodao kako je u međuvremenu Mjesni odbor Ičići zatražio da se još dodatno postrože uvijeti upravo za tu lokaciju.

Tako je cijela priča dobila i svoj konačni epilog. Svakako treba pohvaliti Odluku grada Opatije, bez obzira slagali se s njom ili ne, jer upravo strateški razvoj destinacije je ključan, a koji toliko nedostaje u našem turizmu. Moramo znati što želimo i gdje se vidimo za x godina. Koja je naša turistička vizija pa tako i vizija razvoja grada. Razvoj po inerciji i bez strategije nas je upravo doveo do situacije da cijela gradska infrastruktura puca iz godine u godinu zbog rasta turizma.

Upravo prema smjernicama GUP-a definiramo budući razvoj turističkih destinacija, a prema GUP-u je i jasno definirano kako Ičići ne žele gradnju novih apartmana nego upravo danji razvoj hotelskih smještajnih kapaciteta.

Paušal za iznajmljivače 345 kuna po krevetu

Foto: TZ Opatija / Marin Ćuk Vurnek

Grad Opatija je donijela Odluku o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj.

Prijedlog Odluke izrađen je nakon provedenih konzultacija svih JLS na području Liburnije na kojima je usuglašeno da će visina paušalnog poreza po krevetu odgovarati visini boravišne pristojbe za 2019. godinu odnosno da će iznositi najviše 345 kuna po krevetu odnosno smještajnoj jedinici.

Najviša visina poreza odnositi će se kao i do sada za ona naselja u Gradu Opatija koja su razvrstana u A razred turističkih mjesta. Međutim, za razliku od dosadašnjeg stanja, naselja Poljane i Oprić koja su do sada bila u najnižem razredu turističkih mjesta (D) izjednačila bi se sa naseljima Veprinac, Pobri i Dobreć (razvrstana u razred C), budući između tih naselja nema većih razlika koje bi opravdavale različitu poreznu obvezu. Istodobno bi se najniži paušalni iznos poreza po krevetu odnosno smještajnoj jedinici ubuduće se primjenjivao na naselje Vela Učka koje je razvrstano inače u C razred turističkih mjesta, a ovim se prijedlogom želi potaknuti razvoj turizma u tome najmanje razvijenom dijelu Grada Opatija.

Na području Opatije, Ičića, Ike, Veprinaca,Dobreća i Pobri-a nalazi se 947 iznamljivača sa 3.788 kreveta

Provedba ove Odluke u odnosu na dosadašnji iznos poreza procjenjuje se da će dovesti do povećanja prihoda od poreza i prireza na dohodak od 151.537 kuna, ističu iz grada Opatije.

Za kraj, svakako treba pohvaliti i napomenuti kako je prošle godine postignut dogovor o zajedničkom brendiranju Opatijske rivijere, te su tako Matulji , Ičići, Mošćenička Draga, Lovran i Opatija pod jednim brendom – Opatijska rivijera.

Naslovna fotografija: Pixabay.com

Povezana vijest:


Povezane vijesti: