Otkazani svi letovi European Coastal Airlines-a zbog istrage Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo

Svi hidroavioni European Coastal Airlinesa obustavili su sve letove za idućih par dana nakon što je portal Index.hr prvo kontaktirao Hrvatsku agenciju za civilno zrakoplovstvo, a nakon toga i samu kompaniju i tražio odgovore na pitanja vezana za sigurnost letenja te objavio tekst u kojem se upozorava na opasnu praksu kojom se ugrožavaju ljudski životi.

Hidroavioni privatne tvrtke European Coastal Airlines koji povezuju gradove i otoke na našoj obali toliko se loše održavaju da je pitanje dana kad će se koji od njih srušiti prenosi Index.hr te dodaju kako su postupci na održavanju koji bi trebali biti rutinski,  provode se traljavo i tek toliko da se zadovolji forma, neki od vitalnih dijelova hidroaviona do te su mjere zapušteni da od korozije i utjecaja mora slabe i pucaju. Posljedično, kvarova je sve više, a sa zamjenskim dijelovima se improvizira, što je potpuno nezakonito i izuzetno opasno.

Velikim dijelom iz tog razloga ECA u posljednje vrijeme bilježi sve više kašnjenja ili potpunih otkazivanja letova, piloti otkazuju ugovore ili križaju tjedne do isteka, no pitanje je dana kad će tehnički problemi ‘iznenaditi’ posadu tijekom leta i završiti tragedijom. Rezime je to informacija koje su za Index ispričali bivši i sadašnji djelatnici kompanije ECA.

Istragu portala Index.hr i cijeli članak pročitajte ovdje : >> FOTO Index otkriva opasne propuste: Zaustavite hidroavione prije nego netko pogine

HRVATSKA agencija za civilno zrakoplovstvo izvijestila je da je zbog utvrđenih nedostataka privremeno prizemljila hidroavione tvrtke European Coastal Airlines. “Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo je temeljem inspekcije, obavljene od 10. do 12. kolovoza 2016. u tvrtki European Coastal Airlines, zbog utvrđenih nedostataka poduzela mjere za osiguravanje primjene propisa koje uključuju i privremeno prizemljenje zrakoplova“, priopćili su iz te agencije i istaknuli kako je dva tjedna prije provedene inspekcije započela s istragom prijavljenih nepravilnosti.

S druge strane, kompanija ECA poslala je priopćenje za javnost u kojem ističu kako su za cijeli slučaj krivi bivši zaposlenici koji su zbog nedovoljne razine kvalitete u svojoj izvedbi dobili otkaz te im se sada osvećuju. Prenosimo Vam priopćenje za javnost u cijelost od tvrtke European Coastal Airlines

 

Dragi Putnici, Prijatelji i Simpatizeri,

 Zbog nedavnih zbivanja unutar naše aviokompanije, želimo Vas obavijestiti o stvarnom stanju stvari.  European Coastal Airlines je pauzirao letne operacije na nekoliko dana. Navedeno se dogodilo zato što je CCAA (Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo) tražila ispunjenje dodatnih administrativnih zadataka.

 ECA intezivno radi na prikupljanju tražene dokumentacije te očekuje da će nastaviti s letnim operacijama sredinom sljedećeg tjedna. Kao u svim profesionalnim tvrtkama, ponekad se poslodavac i radnik ne nađu iz nekoliko najčešćih razloga. Isto se dogodilo i nama s nekim zaposlenicima. Ovi radnici su maknuti sa svojih dužnosti zbog nedovoljne razine kvalitete u svojoj izvedbi, manirima na poslu i / ili nedostatku timskog duha.

 CCAA, razne medijske kuće i druge institucije dobile su lažne informacije od ovih bivših zaposlenika koji su ovo napravili kao osvetu tvrtci. Zahvalni smo na tome što je CCAA bila na inspekciji i što će ih nastaviti raditi redovito. Iznimno to cijenimo, obzirom da je naš najviši prioritet sigurnost naših putnika. Iz tog razloga smo sada, na nekoliko dana prekinuli naše letove. Sretni smo što možemo dokazati našu sposobnost da radimo sigurno i pouzdano te da u što kraćem roku eliminiramo sumnje u pogledu kvalitete našeg rada.

 Naš fokus sada je briga o našim putnicima koji su rezervirali letove s nama u narednim danima. Naši djelatnici su u procesu kontaktiranja svakog putnika kako bi im izvršili povrat novca te savjetovali o mogućnostima alternativnog prijevoza kako bi svi stigli na svoja odredišta. Mi ćemo naravno i pomoći pri organizaciji alternativnog prijevoza.

Ispričavamo se zbog izazvanih neugodnosti s naše strane. Uvjeravamo Vas da ćemo učiniti sve što možemo za Vas i pomoći gdje god možemo.European Coastal Airlines će ponovno u utorak dati nove informacije. Zahvaljujemo vam na podršci.

 S poštovanjem,

Klaus Dieter Martin

 

Putnicima koji imaju rezervirane karte ECA šalje obavijesti da su letovi otkazani, a avioni bi trebali biti prizemljeni najmanje četiri dana. Što je istina u ovom slučaju pokazati će istraga Hrvatske agencija za civilno zrakoplovstvo, ali apeliramo i na sve druge nadležne institucije da pomno istraže cijeli slučaj jer se radi o sigurnosti putnika što svakako mora biti imperativ u svakom slućaju, a pogotovo u prijevozu putnika hidroavionima.

 

Povezane vijesti: