Otvoren je natječaj za ambasadora hrvatskog turizma – prijavite se!

KOLUMNA: GORAN RIHELJ

Od danas je otvoren natječaj za ambasadora hrvatskog turizma.

Ambasador hrvatskog turizma je osoba koja je ponosna na našu zemlju, povijest, običaje, kulturu, naslijeđe, uspjehe – ponosna što je Hrvat. Ambasador hrvatskog turizma je osoba koja promovira svoju tradiciju i svoj kraj, koja poštuje samog sebe, jer ako ne poštujemo sami sebe neće nas poštivati niti drugi.

Ambasador hrvatskog turizma može biti svatko, možete biti i Vi.

Kako? Jednostavno, budite ponosni i promovirajte Hrvatsku, kako u privatnoj tako i u poslovnoj komunikaciji. Bez obzira na stanje društva koje je izgubljeno u žutilu i crnoj kronici, pozitivne stvari se događaju svakodnevno, no malo tko ih primjećuje. Nažalost, žutilo je uvijek čitanije od bilo kojeg pozitivnog događaja. No, to je tema za neki drugi blog, vratimo se na temu ambasadora hrvatskog turizma. Svaki dan ima odličnih pozitivnih turističkih priča koje možete ispričati svojim gostima, a neke od njih možete naći i na turističkom news portalu HrTurizam.hr.

Kada Vas gost pita što mogu vidjeti u Vašem gradu budite spremni uputiti ih u sve lokalne priče. Ispričajte mu priču o svojoj tradiciji, kulturi i običajima. Preporučite mu odlične turističke priče koje može doživjeti u Vašem gradu ili okolici. Također, kako bi bili ambasador hrvatskog turizma ne morate biti i turistički djelatnik. Ako Vas gosti na ulici pitaju za savjet, sigurno se možete pohvaliti nekim lokalnim turističkim pričama ili ga bar uputite do turističke zajednice u gradu. Pročitajte zašto je Mate Rimac ambasador hrvatskog turizma, a nije samo zbog najbržeg i najboljeg električnog automobila na Svijetu.

Evo još jedan konkretan primjer…

Prije osam godina sam iz Zagreba preselio u Vinkovce. Znam, većini to zvuči čudno i neobično jer se migracije u 99% slučajeva događaju u drugom smjeru. U Vinkovcima sam ispričao tu priču već tisuću puta i stalno se svi čude i pitaju se jesam li normalan. Svi sele i teže u Zagreb, a ja iz tog „raja“ došao u Vinkovce. No, ono što sam otkrio u Vinkovcima me je pozitivno šokiralo. Vinkovci su grad na kojem se kontinuirano živi preko 8.300 godina te samim time Vinkovci nose titulu najstarijeg grada u Europi. Znam da sam već pomalo dosadan s time, no ponosan sam što živim u najstarijem gradu u Europi i to javno promoviram.

Konkretno, od dana kada sam saznao za ovu nevjerojatnu činjenicu u svojoj privatnoj i poslovnoj komunikaciji, bila onda direktna licem u lice ili preko maila i društvenih mreža, na kraju razgovora uvijek pozdravim s porukom: Lijep pozdrav iz Vinkovaca, najstarijeg grada u Europi. Tijekom osam godina, poslao sam preko tisuće mailova s pozdrav iz najstarijeg grada u Europi, a kada šaljem istoj osobi drugi mail ubacim neku drugu zanimljivu turističku priču.

  • Lijep pozdrav iz grada u kojem su rođena dva rimska cara
  • Lijep pozdrav iz grada u kojem se nalazi jedina rijeka na svijetu koje teče uzvodno i nizvodno
  • Lijep pozdrav iz grada u kojem je pronađen Orion – najstariji kalendar u Europi
  • Lijep pozdrav iz srca Šokadije
  • I druge …

Ekstenzije na kraju maila upotpunite svojim lokalnim pričama i budite ambasadori hrvatskog turizma. Ne znam zašto isto ne koriste turističke zajednice, putničke agencije, javne ustanove pa i sami gospodarstvenici? Zar nam svima ne bi trebao biti cilj promovirati lokalni turizam tj. turističku destinaciju, win-win situacija za sve.

Neki će možda smatrati ovo banalnim, ali „lijep pozdrav iz najstarijeg grada u Europi“ na kraju maila ne košta ništa. Svakako je pozdrav na kraju maila mala stvar, ali mozaik se sastoji od tisuće malih detalja koji, kada ih složite, čine jednu priču.

Ambasador hrvatskog turizma može biti svatko, možete biti i Vi.

Budite ambasadori hrvatskog turizma, pričajte priče.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN