Otvorena nova atrakcija u Puli – Verudela Art Park

Grad Pula, Arena Hospitality Group i Turistička zajednica Grada Pule, u cilju oplemenjivanja i obogaćivanja turističke ponude Pule iz domene suvremene likovne umjetnosti, u suradnji s više partnera i...

Grad Pula, Arena Hospitality Group i Turistička zajednica Grada Pule, u cilju oplemenjivanja i obogaćivanja turističke ponude Pule iz domene suvremene likovne umjetnosti, u suradnji s više partnera i osam umjetnika, realizirali su uređenje sasvim novog,  interaktivnog prostora pod nazivom Verudela Art Park ( VAP ).

Nova se turistička i umjetnička atrakcija prostire na 5.500 m2, a nalazi se na do sad neuređenoj površini iznad plaže Ambrela na Verudeli. Za realizaciju ovog zahtjevnog i vrijednog projekta odabran je tim predvođen autoricom umjetničkog koncepta Gorkom Ostojić Cvajner kojeg čini osam umjetnika: Eros Čakić, Gualtiero i Simone Mocenni, Robert Pauletta, Vedran Šilipetar, Roberta Weissman Nagy, Bojan Šumonja i Siniša Majkus.

Foto: Grad Pula

Sedam skulptura, svaka na svojoj poziciji, povezuju mekane kontinuirane prostorne linije od cor-ten čelika. Prostorne linije prate denivelaciju terasasto postavljenog terena, oblikuju usjeke i nasipe, približavaju se i udaljavaju jedna od druge stvarajući tako prostorne napetosti, te formiraju krajolik za pozicioniranje pojedinih skulptura.

Planiranim uređenjem art parka osigurava se pješački pristup iz svih smjerova, s naglaskom na glavni ulaz u park sa parkirališta gdje je i najveća visinska razlika prema parku koja se svladava jačim potezom stepenica uz cor-ten liniju. Na samom cor-tenu ispisani su oceani i mora kao simbol lokacije ali i teme parka „putovanja“, što je osmislio dizajner Željko Burić, Fabrika d.o.o.

Cjelokupnu rasvjetu parka i skulptura projektirao je poznati pulski dizajner svijetla Dean Skira sa svojim timom, a vizualni identitet parka dizajnirali su dizajneri studija Rašić + Vrabec.

Početak ili kraj priče?

Često u Hrvatskoj imamo neki odličan projekt, kao što je VAP, a koji se zaustavi samo na jednom projektu, te nema ekstenzija priče, a često i zapadne u zaborav zbog ne održavanja što je velika šteta i nema dodane vrijednosti. Sve što je jednokatno, ima jednokratan efekt.

Nadam se kako u ovom slučaju to neće biti slučaj. Pogotovo jer se radi o Puli koji je poznata po svojoj jakoj alternativnoj i umjetničkoj sceni.

Verudela Art Park je odličan platforma za nastavak i razne ekstenzije priča na istu temu, te se nadam kako neće sve stati na tome. Važno je krenuti od neke priče, koja ima dobre temelje, te onda proširiti istu kroz razne ekstenzije i tijekom cijele godine. VAP može biti samo početak cijele jedne umjetničko-turističke platforme koja bi po raznim lokacijama grada, projektima i intervencijama u prostoru mogla narasti na odličan turističko umjetnički i kulturni proizvod.

VAP predstavlja jedan zamah krila, a koji može napraviti pozitivni tornado kroz novi inovativni turistički proizvod. Samo da se to ostvari moramo gurati i razvijati cijelu priču tj. platformu.

Umjesnost, kultura i turizam su odlični partneri, imamo odlične priče, samo ih trebamo lijepo uvezati i ispričati kroz zaokružen turistički proizvod.

Vijesti: