Ove sezone se očekuje pojačana inspekcija nelegalnog smještaja

Nelegalan najam privatnog smještaja česta je pojava u srcu turističke sezone. Velika ponuda soba i apartmana, a s druge strane premalo inspektora, vjetar je u leđa onima koji traže...

Nelegalan najam privatnog smještaja česta je pojava u srcu turističke sezone. Velika ponuda soba i apartmana, a s druge strane premalo inspektora, vjetar je u leđa onima koji traže načine kako dodatno zaraditi. No, čini se kako nas ove sezone očekuje pojačani nadzor Turističke inspekcije.

Iz Državnog inspektorata javili su kako od travnja djeluju 52 inspektora, koji su zaduženi za nadzor neregistriranog i nelegalnog smještaja, od ukupno 65 radnih mjesta kojih je u sklopu Turističke inspekcije sistematizirano za kontrolu smještajnih kapaciteta na obali, prenosi Jutarnji.hr.

Većina inspektora djeluje kroz područne urede na području Rijeke i Splita, no, organizirane su i ispostave ureda u mjestima poput Pule, Raba, Crikvenice, Malog Lošinja te Dubrovnika, Šibenika, Zadra i Korčule.

Nova organizacija Turističke inspekcije značajan je pomak u zadnjih pet godina, otkako je nadzor nad registriranom djelatnošću u djelokrugu Carinske inspekcije. Državni inspektorat je prestao s radom 2014. godine nakon čega su inspekcije raspodijeljene po ministarstvima, a turistički inspektori su ostali bez ovlasti kontrole nelegalnog smještaja jer su one dodijeljene carinskim inspektorima.

Carinski inspektori su se pokazali neuspješnima u nadzoru nelegalnih turističkih smještaja u koje su, kako su objasnili, odlazili samo po dojavama, a nisu smjeli ulaziti u objekte koji nisu bili registrirani za obavljanje trgovačkih djelatnosti, otkriva Jutarnji.

Tako su carinski inspektori u pet godina otkrili samo 448 slučajeva u kojima su neregistriranim iznajmljivačima izdali prekršajne naloge ili naplatili kazne. Te brojke su u vrijeme Državnog inspektorata bile znatno veće – prema posljednjim dostupnim podacima, tijekom 2009. godine zapečaćeno je preko tisuću nelegalnih soba i apartmana.

Iz sadašnjeg Državnog inspektorata najavljuju kako postoji mogućnost da će tijekom turističke sezone dio inspektora iz područnih ureda, poput zagrebačkog, varaždinskog i osječkog, biti upućeni pomoći svojim kolegama na Jadranu.

Izvor: Jutarnji.hr

Povezane vijesti: