Pad međunarodnih dolazaka u prvih osam mjeseci iznosi 70%, dok se oporavak očekuje u trećem tromjesečju 2021.

Ograničenja putovanja uvedena kao odgovor na pandemiju COVID-19 i dalje snažno pogađaju globalni turizam, a najnoviji podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuju pad međunarodnih dolazaka za 70% u prvih...

Ograničenja putovanja uvedena kao odgovor na pandemiju COVID-19 i dalje snažno pogađaju globalni turizam, a najnoviji podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuju pad međunarodnih dolazaka za 70% u prvih osam mjeseci 2020. godine.

Prema najnovijem Svjetskom turističkom barometru UNWTO-a, međunarodni dolasci pali su za nevjerojatnih 81% u srpnju i 79% u kolovozu, inače tradicionalno dva najprometnija mjeseca u godini i vrhunac ljetne sezone sjeverne hemisfere.

Pad do kolovoza predstavlja 700 milijuna manje dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, što dovodi do gubitka od 730 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma. To je više od osam puta veći gubitak doživljen na pozadini globalne ekonomske i financijske krize 2009. godine.

Ovaj neviđeni pad ima dramatične socijalne i ekonomske posljedice i dovodi u opasnost milijune radnih mjesta i poduzeća“, upozorio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili i naglasio hitnu potrebu za sigurnim ponovnim pokretanjem turizma kroz zajednički i koordiniran način.

Sve su svjetske regije zabilježile veliki pad dolazaka u prvih osam mjeseci godine. UNWTO očekuje kako će ukupni pad za 2020.godinu biti blizu 70%.

Azija i Pacifik, prva regija koja je patila od utjecaja COVID-19, zabilježila je smanjenje dolazaka za 79%, a slijede Afrika i Bliski Istok (oba – 69%), Europa (-68%) i Amerika ( -65%).

Nakon postupnog ponovnog otvaranja međunarodnih granica, Europa je zabilježila razmjerno manje padove u srpnju i kolovozu (-72%, odnosno -69%). Oporavak je, međutim, bio kratkog vijeka, jer su ograničenja putovanja i savjeti uvedeni usred povećanja zaraze.

S druge strane spektra, Azija i Pacifik zabilježili su najveći pad s -96% u oba mjeseca, što je odraz zatvaranja granica u Kini i drugim glavnim odredištima u regiji.

Potražnja za putovanjima i dalje je uglavnom slaba zbog stalne neizvjesnosti oko pandemije i slabog povjerenja, ističe se u istraživanju. Na temelju najnovijih trendova, UNWTO očekuje kako će ukupni pad za 2020.godinu biti blizu 70%.

Oporavak međunarodne potražnje očekuje se u Q3 2021

Panel stručnjaka UNWTO-a predviđa povratak međunarodnog turizma 2021. godine, uglavnom u trećem tromjesečju 2021.

Međutim, oko 20% stručnjaka sugerira da bi se povratak mogao dogoditi tek 2022. godine. Ograničenja putovanja smatraju se glavnom zaprekom na putu oporavak međunarodnog turizma, uz sporo suzbijanje virusa i nisko povjerenje potrošača.

/ / / VELIKI KORAK NAPRIJED U AKTIVACIJI GLOBALNOG TURIZMA: UNITED AIRLINES KRENUO SE PILOT PROGRAMOM TESTIRANJA SVIH PUTNIKA NA SVOJIM LETOVIMA

Nedostatak koordiniranog odgovora među zemljama kako bi se osigurale usklađeni protokoli i koordinirana ograničenja, kao i pogoršanje ekonomskog okruženja stručnjaci su također prepoznali kao važne prepreke oporavku.

Foto: UNWTO

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN