Parlament odobrio digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u

Sve države članice prihvaćat će potvrdu kojom se dokazuje da je osoba cijepljena, da ima negativan rezultat testiranja ili da je preboljela bolest COVID-19, a “covid putovnice” trebala bi...

Sve države članice prihvaćat će potvrdu kojom se dokazuje da je osoba cijepljena, da ima negativan rezultat testiranja ili da je preboljela bolest COVID-19, a “covid putovnice” trebala bi se primjenjivati od 1. srpnja 2021., na rok od 12 mjeseci – glavni je zaključak EU Parlamaneta gdje su zastupnici danas dovršili rad na zakonodavnom paketu o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u kojom će se olakšati putovanje unutar Unije i pridonijeti gospodarskom oporavku.     

Također, potiče se upotreba povoljnog i dostupnog testiranja: za kupnju testova osigurat će se 100 milijuna eura.

Potvrdu će besplatno izdavati nacionalna tijela i bit će dostupna u digitalnom i papirnatom obliku te će sadržavati QR kod.

Parlament je danas odredio tempo za ponovnu uspostavu slobodnog kretanja i potpuno funkcionalnog schengenskog prostora dok se i dalje borimo protiv pandemije. 1. srpnja krećemo s digitalnom potvrdom EU-a o COVID-u kojom će se osigurati sigurna i koordinirana putovanja ovog ljeta. Države članice EU-a potiče se da se suzdrže od nametanja dodatnih ograničenja, osim ako su strogo nužna i razmjerna, a ohrabrujuće je da neke tu potvrdu već izdaju”, izjavio je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španjolska)

U praksi će to biti tri različite potvrde – dokument će služiti kao potvrda da je osoba cijepljena, da ima nov negativan rezultat testiranja ili da je preboljela bolest COVID-19. Zajednički okvir EU-a osigurat će interoperabilnost i provjerljivost potvrda u cijeloj Uniji te onemogućiti njihovo krivotvorenje i prijevare.

Sustav će se početi primjenjivati 1. srpnja 2021. na rok od 12 mjeseci. Potvrda neće biti preduvjet za slobodno kretanje te se neće smatrati putnom ispravom, što je važno za naglasiti.

Hrvatska prva uvela covid putovnice

Kao što znamo, Hrvatska je prva implementirala covid putovnice, a do sada ih je već izdano preko 40.000. Na graničnim prijelazima sve odlično funkcionira, tako da nema bilo kakvih zastoja zbog provjere istih. Također, i dalje se stranim turistima preporučuje ispunjavanje obrasca tj. prijave putem stranice Enter Croatia, kako bi brže prošli granicu, a na kojoj je i posebna obilježena žuta traka za goste koji su se prijavili putem Enter Croatia.

/ / / DOSAD IZDANO 40 TISUĆA “COVID PUTOVNICA”, DO KRAJA LIPNJA CILJ JE NAJMANJE 50 POSTO CIJEPLJENIH GRAĐANA

/ / / U HRVATSKOJ IZDAJU COVID PUTOVNICE. DONOSIMO DETALJE

Dodatna ograničenja putovanja samo u opravdanim slučajevima

Tijekom međuinstitucijskih pregovora zastupnici su osigurali dogovor prema kojem države članice neće moći nametati dodatna ograničenja putovanja za nositelje potvrde, kao što su karantena, samoizolacija ili testiranje, „osim ako su ona razmjerna i nužna radi zaštite javnog zdravlja”. Pritom će se morati voditi računa o znanstvenim dokazima „uključujući epidemiološke podatke koje objavljuje Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC)”. Druge države članice i Komisiju će se o mjerama po mogućnosti obavješćivati 48 sati unaprijed, a javnost 24 sata unaprijed.

Povoljno i dostupno testiranje

Države članice se potiču da osiguraju povoljno i široko dostupno testiranje. Komisija se na zahtjev Parlamenta obvezala mobilizirati 100 milijuna EUR u okviru Instrumenta za hitnu potporu unutar Unije kako bi se državama članicama omogućilo da kupuju testove u svrhu izdavanja digitalne potvrde EU-a o COVID-u.

Cjepiva

Sve države članice moraju prihvaćati potvrde drugih država članica o cijepljenju cjepivima koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA). Države članice odlučivat će prihvaćaju li i potvrde za cjepiva koja su odobrena na temelju nacionalnih postupaka odobrenja ili za cjepiva na popisu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za hitnu upotrebu.

Prilog: Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije

Mjere za zaštitu podataka

Svi osobni podaci moraju se obrađivati u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Potvrde će se provjeravati izvanmrežno i bez pohranjivanja osobnih podataka. 

Zadnji korak

Za kraj, kao što smo naveli na početku, Vijeće treba službeno prihvatiti tekst koji će se zatim objaviti u Službenom listu kako bi stupio na snagu 1. srpnja 2021.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN