Paušalni porez za iznajmljivače u Karlovcu neće se povećavati

Sukladno odredbama novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak Odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače više ne donosi Ministarstvo turizma već predstavničko tijelo jedinica...

Sukladno odredbama novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak Odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače više ne donosi Ministarstvo turizma već predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave.

Ukoliko jedinica lokalne samouprave ne donese odluku u zadanom roku, najkasnije do 31. siječnja 2019. godine, prema novom Zakonu paušal će iznositi 750,00 kuna po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu.

Dok drugi čekaju s donošenjem odluke, Grad Karlovac u prijedlogu Odluke nije predložio povećanje predmetnog poreza već će on i dalje iznositi 300,00 kuna godišnje po krevetu odnosno 350,00 kn po jednoj smještajnoj jedinici u kampu.

Turistička zajednica grada Karlovca podržava prijedlog Odluke u cilju očuvanja postojeće, ali i poticanja i razvoja daljnje turističke aktivnosti grada Karlovca. “Smatramo da se zadržavanjem iste visine porezne obveze ostavlja prostor postojećim privatnim iznajmljivačima na području grada da što je moguće više ulažu u unapređenje kvalitete postojeće usluge budući da je kvaliteta smještaja jedna od ključnih vrijednosti za turistički razvoj destinacije a sukladno smjernicama nacionalne Strategije razvoja turizma.” ističu iz TZ grada Karlovca.

Na području grada Karlovca trenutno je registrirano 68 privatnih iznajmljivača s ukupno 341 ležajem i oni predstavljaju trećinu ukupnih smještajnih kapaciteta grada.

Iz grada Karlovca ističu kako im je cilj danji razvoj i širenje broja smještajnih jedinica. “Budući da je razvoj turizma jedna od strateških odrednica Grada Karlovca, cilj im je daljnji razvoj i širenje broja smještajnih kapaciteta, te unaprijeđenje kvalitete smještaja, a povećanje godišnjeg paušalnog poreza ne bi bilo poticajno, već bi baš suprotno utjecalo na smanjenje kvantitete i kvalitete kapaciteta ili čak mogući prelazak pojedinih iznajmljivača u sivu zonu.

Odluka o visini paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu trenutno je na javnom savjetovanju do 12. siječnja 2019. godine.

Naslovna fotografija: Apartmens&Rooms 4 rijeke / Booking.com

POVEZANA VIJEST:

ULASKOM U NOVU GODINU POSKUPILA BORAVIŠNA PRISTOJBA 

IZNAJMLJIVAČI IMAJU NAJVIŠE KORISTI OD TURIZMA? 

PRIVATNI IZNAJMLJIVAČI NA UDARU: TKO PROFITIRA I KOJE SU POSLJEDICE?

Povezane vijesti: