Peršić Živadinov: Kvarner je spreman za goste i otvaranje granica

U svibnju na Kvarneru je bilo ukupno otvoreno 39 hotela i 11 kampova, a prema najavama TZ Kvarena, u lipnju će se otvorit veći broj smještajnih objekata, ukoliko se...

U svibnju na Kvarneru je bilo ukupno otvoreno 39 hotela i 11 kampova, a prema najavama TZ Kvarena, u lipnju će se otvorit veći broj smještajnih objekata, ukoliko se naravno nastavi s daljnjem otvaranju granica te ukidanju zabrane putovanja.

Zahvaljujući tome da je Hrvatska u vrhu europskih zemalja koje su svoju epidemiološku situaciju držale pod vrlo dobrom kontrolom i na taj način sačuvale zdravstvenu sliku zemlje, pristupilo se planskom otvaranju granica i samim time djelomično omogućio početak ljetne turističke sezone. Ako se osvrnemo na situaciju unutar Hrvatske, regija Kvarner je među najboljima u reakcijama službi koje su pridonijele očuvanju epidemiološke slike. Naše iskustvo, osviještenost i stoljetna tradicija u zdravstvenom turizmu sigurno su u tome dale svoje veliki doprinos organiziranom provođenju mjera zaštite. Također, zatvaranjem svojih prostora i poštivanjem mjera, smještajni i ugostiteljski objekti doprinijeli su održavanju dobrog epidemiološkog stanja i na taj način brže od ostalih zemalja spremni smo za početak ljetne turističke sezone.

Turistička zajednica Kvarnera od samih početaka pandemije održava stalnu komunikaciju s domaćim i stranim turističkim novinarima, bloggerima i agentima. Glavna poruka nam je #VisitKvarnerTomorrow, koju koristimo zajednički sa našim lokalnim turističkim zajednicama s područja Kvarnera. U kontaktu smo i s Predstavništvima Hrvatske turističke zajednice kako bi pravovremeno reagirali i što prije ponovno mogli realizirati studijska putovanja novinara. Turistička zajednica Kvarnera svake godine do sada organizirala je gotovo 500 studijskih putovanja, koja su rezultirale brojnim vrijednim objavama u najjačim turističkim medijima. Velik interes stranih turističkih novinara dolazi nam i putem platforme TravMedia.com, najveće svjetske press mreže za turistički sektor, na kojoj kroz naše redovite objave održavamo kontakte s novinarima, „influencerima“, medijskim profesionalcima, PR-agencijama i ostalim predstavnicima turističke industrije”, istaknula je direktorica TZ Kvarnera, Irena Peršić Živadinov te dodala kako je važno da se na razini EU što prije dogovori jedinstveno postupanje kod dolaska gostiju i njihovo vraćanje u matične države.

U ovom trenutku jedna od najjačih prednosti Hrvatske je blizina i što smo vrlo brzo dostupna autodestinacija. Regija Kvarner prvenstveno gostima iz Slovenije, Austrije i Mađarske, prva je na listi kao destinacija za kraći vikend odmor, uzmemo li u obzir da je veliki broj stanovnika tih zemalja bio primoran koristiti svoj godišnji odmor dok je pandemija bila na vrhuncu.

Ta mogućnost nesmetanog i brzog prelaska granice, te uvjeti povratka u matičnu zemlju, jako će utjecati na konačne rezultate ljetne turističke sezone. Prema očekivanjima turističkog gospodarstva, tijekom glavne ljetne “špice” ističe Peršić Živadinov

Ove sezone na Kvarneru očekuju 30% lanjskog turističkog prometa u ljetnim mjesecima

Prema informacijama s terena i partnera s naših glavnih inozemnih tržišta, rezervacije za glavnu sezonu nisu otkazane, a interes i namjere za dolaskom gostiju na Kvarner tijekom ljeta i dalje stoje, pojašnjava Peršić Živadinov te dodaje kako bi ove godine mogli ostvariti oko 30% lanjskog turističkog prometa u ljetnim mjesecima.

Iako je Kvarner u turističku 2020. godinu krenuo s odličnim brojkama – tijekom siječnja i veljače ostvareno je 16% više noćenja i 16% više dolazaka, a višegodišnje statističke analize potvrđivale su nam stalan i stabilan rast, proglašenjem pandemije i zatvaranjem granica, sve je privremeno stalo. Relaksacijom mjera u prvih 10-ak dana mjeseca svibnja ostvareno je 14.000 noćenja, dok je u narednih 10-ak dana ostvareno novih 43.000 noćenja.

Slovenci prvi gosti

Primjera radi, od trenutka otvaranja granica sa Slovenijom regija Kvarner bilježi postepen rast broja gostiju. Tako su prvi vikend nakon popuštanja mjera, gosti iz Slovenije ostvarili 1.550 noćenja (što je 22% ostvarenja ako usporedimo s istim vikendom u 2019. godini). Već idućeg vikenda (22.05.-24.05.2020.) gosti iz Sloveniije ostvarili su 9.150 noćenja (što je 58% ostvarenja ako usporedimo s istim vikendom u 2019. godini) 

Važno nam je popuštanje mjera i odluka o relaksaciji uvjeta prelaska granica iz Austrije i Njemačke, s obzirom da gosti iz Austrije imaju udjel od 15%, a gosti iz Njemačke udjel od čak 30% u svim ukupnim ostvarenim noćenjima na Kvarneru. U tom smislu pozitivni su i rezultati ankete provedene u Njemačkoj koja je pokazala da Hrvatska i dalje ostaje u vrhu najtraženijih destinacija, te se očekuje kako će u ovoj godini njemački gosti ostvariti najmanji pad dolazaka, i to 20%, usporedimo li se s ostale tri zemlje Mediterana (Italija, Grčka i Turska).”, zaključila je Peršić Živadinov. 

Naslovna fotografija: Pixabay.com / TZ Kvarner

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN