Petar Razović, TZ Hvar: Sanjamo 30% prošlogodišnjeg prometa

“U najboljim predviđanjima za ovu turističku sezonu, “sanjamo” 30 posto prošlogodišnjeg prometa” ističe Petar Razović, direktor TZ Hvara na pitanje o očekivanjima za ovu turističku sezonu te dodaje kako...

U najboljim predviđanjima za ovu turističku sezonu, “sanjamo” 30 posto prošlogodišnjeg prometa” ističe Petar Razović, direktor TZ Hvara na pitanje o očekivanjima za ovu turističku sezonu te dodaje kako su predviđanja kako će imati između 50 i 60 tisuća dolazaka i najviše oko 150 tisuća noćenja. “Slobodno mogu reći da nikada, u 150 godina hvarskog turizma, grad Hvar nije bio u nepovoljnijem položaju što se tiče turističke sezone” ističe Razović.

Iako je teško bilo što predviđati, te nitko ne zna kakva će situacija biti za mjesec dana, realnost je da teško možemo očekivati neke značajne turističke brojke ove godine, uz pretpostavku da se situacija značajno promijeni na bolje i da se otvore granice.

No, iako trebamo biti realni, to ne znači da ne moramo biti i optimistični, te napraviti sve što možemo da probam aktivirati turističko tržište, te spremni dočekamo kakvu god turističku sezonu.

Tako se na Hvaru cijela destinacija pripremaju za sezonu, kao da je sve u najboljem redu, koliko to može biti “Mislim da će svi u destinaciji, od restorana, iznajmljivača do hotela, moći zadovoljiti mjere koje propiše Nacionalni krizni stožer. Koliko će gostiju biti u tim restoranima i kafićima, najmanje ovisi o nama samima. Svi smo i nemilosti koronavirusa. Moramo vidjeti i koliko će predstojećeg ljeta biti katamaranskih i trajektnih linija” ističe Razović.

Foto: Pixabay.com

Nositelji hvarskog turizma do sada su bili turisti iz SAD-a i Velike Britanije ( 65% svih noćenja ), upravo iz regija gdje je trenunto najviše pogođenih epidemijom koronavirus, te se sada fokus otoka Hvara mijenja na tržišta Njemačke, Slovenije, Austrije, ali i Hrvatske. Kao i svih drugih destinacija.

Prošle godine smo iz Njemačke, Slovenije i Austrije imali 30 tisuća dolazaka i oko 100 tisuća noćenja, dok smo iz Hrvatske imali 10 tisuća dolazaka i 50 tisuća noćenja. Te su brojke za Hvar male, ali kada bi ove i ove godine na toj razini bili bismo zadovoljni. Naravno, bit će nemoguće zatvoriti rupu nedolaskom turista iz da glavna tržišta, SAD- a i Velike Britanije.” govori Razvoić.

Na Hvaru spuštaju cijene do 15%

Cijene idu prema dolje u prosijeku od 10 do 15 posto. Isto tako dosta je otkazanih termina u privatnom smještaju, a gosti, koji su već rezervirali termine prije kolovoza i koji do sada nisu otkazali, vlasnicima apartmana šalju upite o promijeni termina, što je kasnije moguće. Za hotelski smještaj smanjivanja neće biti, nego će biti povećanja usluga” govori Razović.

Na pitanje što to točno znači, Razović ističe kako će gosti za cijenu obične sobe, dobiti de luxe sobu.

Za kraj Razović naglašava kako se pripremaju kao da je sve u najboljem redu, a što će donijeti ljeto, to će tek vidjeti. “Svi živimo u nadi kako će se koronavirus povući, kako će jednostavno nestati i kako ćemo imati normalnu turističku sezonu” zaključuje Razović.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN