Plaćanje cestarine na HAC-ovim dionicama od sada moguće i Telepass uređajem

Plaćanje cestarine Telepass uređajem za osobna vozila  dostupno je u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj te od sada i u Hrvatskoj

Autor:  HrTurizam.hr

14. srpnja 2023.

Od danas, 14. srpnja na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta cestarinu je moguće plaćati i putem Telepass uređaja. Hrvatske autoceste i Telepass, kao vodeća talijanska tvrtka u integriranoj mobilnosti, uspostavile su suradnju u području primjene Europske elektroničke naplate  cestarine (EENC) za sve skupine vozila. 

Plaćanje cestarine Telepass uređajem za osobna vozila  dostupno je  u ukupno 5 europskih zemalja – Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj te od sada i u Hrvatskoj dok je za teretna vozila usluga plaćanja Telepass uređajem dostupna u 15 zemalja uključujući i Hrvatsku.

Od donošenja Direktive EU/2019/520 Europskog parlamenta i Vijeća od 19. ožujka 2019. godine o interoperabilnosti elektroničkih sustava za naplatu cestarine i olakšavanju prekogranične razmjene informacija o neplaćanju cestarina u Uniji, Telepass je prvi pružatelj EENC usluge na EENC domeni Hrvatskih autocesta. Korisnici koji imaju Telepass uređaj cestarinu će plaćati na isti način kao i korisnici ENC-a.  

Cilj europske elektroničke naplate cestarine je omogućiti korisnicima pristup europskoj mreži autocesta pod naplatom cestarine s jednim ugovorom i jednim uređajem te im na taj način olakšati putovanje. Hrvatske autoceste suradnjom s Telepassom omogućile su korisnicima koji dolaze u Hrvatsku jednostavniji i brži prolazak do destinacije.

Autor:  HrTurizam.hr

14. srpnja 2023.